Jaunimas teatrui suteikia sparnus

Rugsėjo pirmąją Žemaitijos sostinės bendruomenę Telšių Žemaitės dramos teatras pakvietė į VI Tarptautinį jaunimo teatrų festivalį „Teatras — tautos sparnai“. Kartu paminėta šalies kultūros svarbi data — šiemet sukanka 110 metų nuo pirmojo lietuviško spektaklio vaidinimo Telšiuose.

Lina Dijokienė

Būrys svečių
Šiųmečiame festivalyje buvo daug staigmenų. Iš saulėtosios Gruzijos atvyko profesionalus režisierius Badri Tserediani. Jis Telšių Žemaitės dramos teatro vaikų ir jaunimo studijos SAVI (režisierė Laimutė Pocevičienė) jauniesiems aktoriams surengė kūrybines dirbtuves. Telšių aktoriai, vadovaujami šio režisieriaus, pagal gruzinišką muziką sukūrė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paveikslą, skirtą tarptautiniam festivaliui uždaryti. Rudens sezono ir vieno svarbiausių Žemaitės dramos teatro renginių išvakarėse į Telšius, be režisieriaus iš Gruzijos, atvyko tarptautinio jaunimo teatrų festivalio „Teatras – tautos sparnai“ dalyviai iš Saint Egreve (Prancūzija) ir Minsk Mazowiecki (Lenkija). Juos pasitiko rajono vadovas, Telšių jaunieji aktoriai. „Esame aktyviai veikianti įstaiga, turime gausybę įdomių kūrybinių planų, kuriuos norime padovanoti teatro mylėtojams per ateinantį sezoną, todėl jau pirmosiomis rudens dienomis savo žiūrovus kvietėme tapti Tarptautinio jaunimo teatrų festivalio dalimi. Sakoma, kad gyvenimas — tai teatras. Mums teatras — tai gyvenimas, kuriuo dalijamės su Jumis“, — sakė Telšių Žemaitės dramos teatro direktorė Eva Stonkevičienė.

Įspūdinga festivalio pradžia
Festivaliui startą davė laikrodžio dūžiai. Tuo metu iš Žemaitės dramos teatro balkono pasigirdo balsai, sveikinantys visus ypatingą dieną, meninę programą pristatė Inos Levickienės vadovaujamos choreografijos studijos auklėtiniai, nustebinę puošniais aksominiais ir auksu spindinčiais rūbais. Pagrindinėje miesto gatvėje jau rikiavosi eisena, ją lydėjo Telšių muzikos mokyklos pučiamųjų orkestras. Nusidriekusi gyva žmonių virtinė nuotaikingai nuo Žemaitės dramos teatro patraukė prie šalia Masčio ežero esančio paminklo, skirto pirmajam lietuviškam spektakliui. Prie jo sveikinimo kalbą sakė Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas, teatro direktorė E. Stonkevičienė, įteiktos padėkos ir gėlių puokštės Telšių Žemaitės dramos teatro veteranams — aktoriams Antanui Nekrašiui, Albinui Bytautui, Liudai Lėverienei. Masčio ežero pakrantės taku grįžtančią eiseną iš Telšių Žemaitės dramos teatro balkono jau sveikino būgnininkų šou (Linas Ulkštinas, Artūras Dargužis, Aušrius Radzys). Festivalį atidarytą paskelbė rajono meras P.Kuizinas, teatro direktorė E.Stonkevičienė. Iškart po to žiūrovai pakviesti vidun pamatyti jungtinį festivalio dalyvių spektaklį pagal raktinius žodžius „Laisvė, meilė, taika“. Vaidmenis atliko Telšių Žemaitės dramos teatro vaikų ir jaunimo studijos SAVI aktoriai, svečiai iš Prancūzijos Saint Egreve ir Lenkijos — Minsk Mazowiecki teatrų.
Festivalio sumanytoja ir idėjos autorė, Telšių Žemaitės dramos teatro režisierė Laimutė Pocevičienė džiaugėsi, jog kasmet šis jaunimo teatrų festivalis auga, tvirtėja, pateikia naujų sumanymų bei pritraukia Telšių rajono savivaldybės miestų-partnerių teatrų trupes.
„Šie metai mūsų teatrui ypač svarbūs, nes minime 110-ąją sukaktį nuo pirmojo vaidinimo Telšiuose. Esu laiminga, kad Tarptautinis jaunimo teatrų festivalis „Teatras — tautos sparnai“ ne kartą skatintas ir apdovanotas, juo domisi užsieniečiai. Sulaukėme jaunųjų aktorių pasirodymų iš Prancūzijos ir Lenkijos, kūrybines dirbtuves vedė svečias iš Gruzijos Badri. Šis festivalis — mūsų teatro vizitinė kortelė ir veiklos atspindys, galimybė užmegzti glaudžius bendradarbiavimo ryšius su kitų šalių teatrų trupėmis ir keistis patirtimi“, — kalbėjo režisierė. Po teatrinio pasirodymo įvyko diskusija. Vėliau visi susirinkusieji buvo pakviesti Mokslo ir žinių dieną sutikti muzikiniame vakarėlyje su TV projekto „Lietuvos balsas“ finalininke Ginte Sičiūnaite Telšių amfiteatre. Renginį vedė kraštietis Karolis Pronckus.

Svečių pasirodymai
Antrąją festivalio dieną Telšių Žemaitės dramos teatre Lenkijos Minsk Mazowiecki teatro trupė „Absolwensi“ rodė savo spektaklį „Mano gyvenimas“ ir teatrinę miniatiūrą „Ilgesys“ pagal Andrezj Bursos poeziją (rež. Malgorzata Szcygielska-Kluska). Po jo iškart sekė Prancūzijos Saint-Egreve teatro trupės vaidinimas pagal Viljamo Šekspyro dramą (rež. Sebastien Geraci). Prancūzai savo spektakliui rinkosi įdomų sprendimą — įprasta kalba buvo pakeista į garsus „bla bla“ ir panašiai. Aktoriai ir režisierius prisipažino, kad pasirodymas kurtas specialiai šiam festivaliui suvokiant, kad prancūzų kalba daugeliui lietuvių bus nesuprantama. Idėją įkvėpė matytas filmas „Pakalikai“.
Renginio uždarymas prasidėjo teatro studijos SAVI miniatiūra. Susijungus gruzinų muzikai ir M.K.Čiurlionio paveikslui, išsiskleidė meno kūrinį išryškinantys sparnai. Aktoriai šiuo pasirodymu pabrėžė, kad nesvarbu, kokia kalba kalbama, meno kalba yra pati svarbiausia, jei leidžia skirtingoms tautoms susikalbėti.
Tarptautinio jaunimo teatrų festivalio „Teatras — tautos sparnai“ uždarymo ceremonijoje dalyvavo Telšių rajono savivaldybės vicemeras Kęstutis Gusarovas, dalyvius sveikino teatro vadovė E.Stonkevičienė. Festivalio svečiams įteiktos padėkos ir simbolinis duonos kepalėlis, simbolizavęs žemaičių svetingumą.

Sezono naujienos
Pavasarį Telšių Žemaitės dramos teatre darbą pradėjo naujasis režisierius Donatas Žilinskas. Klaipėdos universitete režisūros studijas baigęs profesionalas iškart įsiliejo į teatro kolektyvą ir aktyviai pradėjo dirbti. „Džiaugiuosi, kad prie mūsų veiklios komandos prisidėjo dar viena kūrybinga asmenybė. Donatas puikiai išmano savo darbą, savo talentą jis jau parodė per miesto šventę. Be to, jis nedelsdamas pradėjo rinkti aktorių komandą ir paskelbė naujų atranką, kuri įvyko rugsėjo 11 dieną. Tikiu, kad artėjantis sezonas bus turtingas spektaklių, pasirodymų ir, be abejo, naujų aktorių-mėgėjų“,— optimistiškai sezono pradžiai nusiteikusi kalbėjo direktorė E. Stonkevičienė.
Telšių Žemaitės dramos teatro vadovė pasidžiaugė, kad teatras — viena daugiausiai lėšų uždirbanti ir pritraukianti biudžetinė įstaiga, čia išugdomos iškiliausios asmenybės. „Žemaitijos sostinė be teatro būtų lyg be savo veido, čia gimsta originalūs režisūriniai sprendimai, kūrybingos idėjos. Žinau, kad mieste yra daug žmonių, norinčių ir mėgstančių vaidinti, todėl teatras stengiasi kuo labiau priartėti prie bendruomenės. Teatrui vadovauju pusmetį, tačiau kultūros srityje dirbu daug metų, tad girdžiu, kaip žmonės kalba, jog jis labai reikalingas žengiant sparčiais žingsniais link profesionaliojo meno“, — akcentavo vadovė.