Su banko kortele atsiskaityti kliūčių nebebus

Viskas šiame pasaulyje kainuoja. Nors kartais apie tai nesusimąstome. Pavyzdžiui, už patogumą neturėti piniginėje grynųjų, o už pirkinius ar paslaugas galėti atsiskaityti banko kortele — sumoka pardavėjas ar paslaugų teikėjas.
Lina Dijokienė

Banko kortele — nuo 3,5 euro
Į Telšių apskrities laikraščio „Kalvotoji Žemaitija“ redakciją kreipėsi mūsų skaitytoja. Moteris pasiguodė, kad veterinarijos ir prekėmis gyvūnams prekiaujančioje Vet.1 tinklo parduotuvėje, įsikūrusioje Plungės g. 4, Telšiuose (PC IKI), norėjusi atsiskaityti už prekes banko kortele, bet to negalėjusi padaryti, nes kabojęs raštelis, jog banko kortele galima atsiskaityti perkant nuo 3,5 euro.
Mūsų skaitytoja pasirodė esanti ne iš kelmo spirta, po žodinio pasiaiškinimo jai vis dėlto pavykę sumokėti kortele… Atrodo, jog veterinarijos prekių įstaigos darbuotojas, vengdamas konflikto, padarė jai išimtį…

Pažeidimų neįžvelgė
Vis dėlto telšiškė nenurimo. Paskambinusi į Redakciją, ji piktinosi, kad jos, kaip pirkėjos, teisės pažeidžiamos, juolab kad, kaip ji tvirtino, kitame prekybos centre to paties tinklo taške tokio rašytinio nurodymo esą nėra.
Laikraštis „Kalvotoji Žemaitija“ kreipėsi į atsakingas institucijas, prašydamas pakomentuoti, ar galimi tokie rašteliai, ar yra kokie nors teisės aktai, reglamentuojantys atsiskaitymo būdus ar sumas.
Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Telšių apskrities skyriaus vedėja Ilona Šačkuvienė buvo labai konkreti. „Pagal Lietuvos Respublikos vartotojų teisių apsaugos įstatymo 22 straipsnio 1 dalies 2 skirsnį, Lietuvos bankas nagrinėja vartojimo ginčus dėl finansinių paslaugų, nurodytų Lietuvos Respublikos Lietuvos banko įstatyme. Šiuo klausimu reiktų kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) arba Lietuvos banką. Šiuo klausimu VVTAT neįgaliota pasisakyti“,— rašoma VVTAT atstovės atsakyme.
Liberaliai šią situaciją pasiūlė vertinti ir VMI komunikacijos specialistas Laimonas Rimkus. Jis teigė, kad jų institucija tirtų situaciją, jei būtų neapskaitytas pirkinys ar užfiksuotas galimai kitas pažeidimas. Vis dėlto, pašnekovo nuomone, mūsų papasakota situacija versle yra visiškai suprantama. Anot jo, gali būti, jog atsiskaitymų bankinėmis kortelėmis kaštai verslo įmonei gali būti tokie, kad už mažos vertės pirkinį gautas pelnas nepadengia šių bankinių išlaidų, todėl suprantama verslo subjekto nuostata.

Patikino: kliūčių nebus
Susisiekus su Vet.1 atstovais, paaiškėjo, jog jie apgailestauja dėl aprašytos situacijos ir parodė pavyzdinį verslo bendravimo su klientais atvejį. „Labai atsiprašome dėl įvykusios situacijos su mūsų kliente. Mūsų prekybos taškuose, esančiuose Telšių mieste (Plungės g. 4 ir Gedimino g. 8) banko kortelėmis galima atsiskaityti už bet kokią pinigų sumą. Mes aptarnaujame visus klientus, kurie atsiskaito bankinėmis kortelėmis arba grynaisiais pinigais. Susidariusi klaidinanti informacija yra dėl mūsų kaltės. Vaistinės darbuotojai yra informuoti apie klientų aptarnavimą bankinėmis kortelėmis ir grynaisiais pinigais. Dar kartą labai atsiprašome dėl iškilusių nesklandumų ir dėkojame už informaciją“,— rašė savo atsakyme Redakcijai Vet.1 personalo vadovė Dovilė Stulgytė.