Telšių ligoninėje mažiesiems pacientams — atnaujintas Vaikų ligų skyrius

Mažųjų pacientų visada laukia malonus ligoninės Vaikų ligų skyriaus kolektyvas.

Jauki, šviesi, moderni aplinka — veiksnys, padedantis lengviau pakelti savo ar artimojo ligą. Visi žinome, kaip neramu, kai liga užpuola pačius mažiausius — vaikus. Regioninė Telšių ligoninė pasirūpino, kad mažųjų pacientų lauktų kuo geresnės gydymosi sąlygos.

Lina Dijokienė

Saugiau ir patogiau
Regioninės Telšių ligoninės Vaikų ligų skyriaus vedėja Alina Storpirštienė džiugiai rodo atnaujintas skyriaus patalpas, modernų naują gydytojų kabinetą, šviesias vienvietes palatas, kuriose, nors šiųmetė vasara pačiame įkarštyje, mažųjų pacientų netrūksta.
Vaikų ligų skyriaus atnaujinimo tikslas, pasak vedėjos, toks ir buvęs — teikti kokybiškesnę, saugesnę paslaugą mažiesiems pacientams, kad būtų patogu gydytis vaikams bei šiuos ligoniukus slaugyti. „Kai mažesnė palata, kai šalia sanitarinis mazgas (tualetas, praustuvas), mažesnė tikimybė, kad vienas pacientas užsikrės nuo kito. Todėl stengiamės guldyti pacientus po vieną. Didžiausia mūsų palata — dvivietė“,— pasakojo A.Storpirštienė.

Dėmesys pacientui
Regioninės Telšių ligoninės Vaikų ligų skyriuje — 14 lovų. Kai prasideda ligų pikas, tenka jų pastatyti ir daugiau. Skyriuje įruošta 13 palatų, didžioji dalis jų — vienvietės. Kiekvienoje jų įrengtas sanitarinis mazgas. Palatose pastatytos naujos specialios, funkcinės modernios lovelės mažiesiems pacientams bei lovos jų mamoms. Vedėja ypač džiaugėsi naujomis mažųjų ligonių pacientų lovelėmis — ypač patogiomis ir saugiomis. Čia gulintį mažąjį ligonį patogu prižiūrėti ir jo mamai, ir slaugančiam personalui.
Vedėja tikisi, jog greitai ligoninę turėtų pasiekti naujos lovos vyresniems pacientams bei mamoms. „Jos irgi bus funkcinės, saugios, kad būtų galima atlikti įvairias procedūras, pakelti šonus, kai ligonį pykina ar pan.“,— laukimo nuotaikomis dalijosi pašnekovė.

Atnaujinta iš esmės
Vedėja juokauja, kad per skyriaus renovaciją praktiškai išgriauta viskas: buvo keičiamos ir skyriaus lubos, ir grindys, net sienos, mat teko permūryti palatas, atskirti erdves sanitariniams mazgams. Atnaujinta ventiliacinė sistema. Ant visų langų įrengtos žaliuzės. Koridoriai šviesūs, erdvūs, patogu judėti vežant pacientus lovose ir pan.
Į atnaujintas patalpas Vaikų ligų skyrius persikėlė šį pavasarį. „Labai džiaugiamės šia modernizacija, nes kaip tik šį pavasarį buvo labai didelis protrūkis žarnyno ligų. Tai buvo labai patogu, kad galėjome vaikus geriau izoliuoti. Mažuosius Telšių rajono ir miesto gyventojus šiemet kamavo įvairios žarnyno — rota, nora ir adeno virusinės ligos. Jos dažniausiai pasireiškė karščiavimu, viduriavimu, bloga pacientų savijauta. Dažniausiai sirgo darželinio amžiaus vaikų, ypač 2-4 metų, bet pasitaikė ir sunkiai sergančių mokinukų, paauglių“,— pasakojo gydytoja.

Tendencijos kinta
Pasak pašnekovės, vaikų susirgimų tendencijos keičiasi: mažėja bakterinių ligų, jas keičia įvairūs virusiniai susirgimai. Atsiranda naujų virusinių ligų, jos labai greitai plinta, nes lengva jomis užsikrėsti, ypač žarnyno virusinėmis ligomis. Sergama ištisomis šeimomis. Jei kažkas darželyje susirgo, tai praktiškai, anot vedėjos, visa darželio grupė ir perserga.
Pavasariop nemažai skyriuje gydėsi pacientų dėl plaučių uždegimų, sukeltų ir gripo virusų, ir bakterijų. Apskritai, medikės teigimu, pavasarį dažniau kamuoja bronchiolitai — mažų vaikų virusiniai susirgimai, pasireiškiantys didžiule sloga, kosuliu, pasunkėjusiu alsavimu. Pavasaris — taip pat virusų, sukeliančių laringitus, metas. Pavasarį būta alerginių ligų paūmėjimų: vaikus kamavo alerginės slogos, dusulys, odos pabėrimai. Pasak vedėjos, anksčiau vasaromis pasitaikydavo susirgimų salmonelioze, dizenterija, šiais metais tokių ligų nepasitaikė, jų tiesiog mažėja. Pasitaikė keli atvejai kampilobakteriozė — žarnyno bakterinė liga, kuria užsikrečiama per nešvarias rankas, valgant užterštą, netinkamai apdorotą maistą.
Pašnekovė džiaugiasi, kad sumažėjo apsinuodijimų alkoholiu. Anksčiau būdavo, jog per mėnesį atveždavo ir du tris pacientus. Į skyrių, anot A.Storpirštienės, pakliūva tie paaugliai, kurie randami kur nors nugriuvę, praradę sąmonę, dažniausiai atvežami greitosios pagalbos. Pasitaiko, kad būna apsvaigusių ir nuo narkotinių medžiagų. Anksčiau gana dažnai pasitaikydavo mažų vaikų apsinuodijimo medikamentais, ypač įvairiais raminamaisiais vaistais, dabar tokie dalykai itin reti. Kamuoja skrandžio bėdos
„Dabar gausu paauglių, sergančių skrandžio sutrikimais — jie kenčia pilvo skausmus, deginimą už krūtinkaulio, kamuoja pykinimai, vėmimai, net kosulys“,— aiškino pašnekovė.
A.Storpirštienės patirtis rodo, kad šie susirgimai vaikus į ligoninės lovas paguldo, nes visuomenėje susiformavo netinkami mitybos įpročiai, įvairių maisto priedų gausa vaikų maiste. „Tie įvairūs priedai dirgina, skatina sulčių sekreciją, padidėja rūgštingumas, formuojasi erozijos. Ypač pavojingi traškučiai, gazuoti vaisvandeniai“,— kalbėjo gydytoja.

Netinkama mityba
A.Storpirštienė teigė, jog jai didelį nerimą kelia tai, kaip maitinasi mažieji visuomenės nariai.
„Žinoma, kad mūsų ligoninės tiekiamas maistas pacientams yra labai paprastas, tačiau jis saugus, tausojantis, gal ne kažkaip įmantriai papuoštas, ypatingai serviruotas, vis dėlto tai normalūs, tinkami vaikams patiekalai. O štai tėvai ligoninėje gulintiems vaikams neša valgyti picas, įvairias bandeles su kremais, nes ligoninėje duodamą paprastą batoną su tikru sviestu ar košių, anot tėvų, vaikai nevalgo. Esą koks čia valgis — košė… Pasak tėvų, vaikams reikia užpiltų sausų pusryčių, jie nori bandelių, ypač labai ilgo galiojimo. Jie tai laiko geru maistu. Būna, kad atneša virtų dešrelių pakuotes, jas atidaro ir net nepašildytas vaikas valgo. Prašo karšto vandens užpilamoms košėms, greitai paruošiamiems makaronams. Argi tai tinkamas maistas?…“,— baisėjosi telšiškių valgymo įpročiais gydytoja, pastebinti katastrofišką jaunosios kartos maitinimąsi.

Kratosi pamokymų
Jai skaudu, kad tėvai nereaguoja į medikų pastabas, stebisi, laiko atgyvenusiais. Gydytojos teigimu, ligoninėje tiekiamos normalios, įprastos įvairių kruopų košės. Tačiau jei vaikas namuose negauna tokių patiekalų, tikėtina, kad košių jis nevalgo ir ligoninėje. Tokie šiandieninės kartos netinkami mitybos įpročiai dabartinius Vaikų ligų skyriaus pacientus po metų kitų jau padarys suaugusiais ligoniais. Vedėjai neramu, kad nemaža dalis tėvų neįsiklauso į gydytojų patarimus. Ne tik dėl netinkamo vaikų maitinimo, bet ir dėl kitų dalykų. Pavyzdžiui, grįžta mamos iš lauko į skyrių prisirūkusios, nuo jų sklinda rūkalų tvaikas. O vaikelis šalia serga, dūsta…
„Kova su vėjo malūnais… Aiškini tokioms mamoms, kad negalima šalia vaiko rūkyti. Matai, kad jos nė nenori klausytis, išsisukinėja, meluoja. Apgydome vaiką, o netrukus jos vėl ateina su dūstančiais vaikais…“,— vedėja neslepia, jog jai baisu, kai tėvai nešasi vaikelį ant rankų, o kitoje — smilksta cigaretė.

Trūksta supratingumo
„Labai liūdna, kai nepavyksta įtikinti, būna, kad ir nusiviliame. Juk labai norisi, kad vaikai sveikai augtų. Kad augtų sveiko gyvenimo būdo supratimas mūsų visoje visuomenėje“,— sako A.Storpirštienė, pastebėjusi, kad dar labai nedaug jos praktikoje pasitaiko mamų, gerai suprantančių sveiko gyvenimo būdo svarbą.
Kita bėda, kurią pastebi Vaikų ligų skyriaus personalas — tai socialinės šeimų problemos. Pasitaiko situacijų, kada su vaiku atsigula į ligoninę socialiai remtina mama. Gydytojus stebina, kad socialinėms darbuotojoms atnešus pinigų, tokios moterys juos skubiai išleidžia: prisiperka žurnalų, šokolado, limonadų, užuot nupirkusios vaikui knygutę.
„Retai pas mus vaikai su mamomis piešia ar skaito. Dažniausiai matome: vienoj lovoj guli vaikas su planšete rankose, kitoje lovoje — mama su telefonu. Toks yra bendravimas. O juk yra laiko, mamos turi progą pabendrauti su vaiku, paskaityti kokią knygutę. Deja, dažniausiai tokių galimybių neišnaudojama“,— apgailestavo didžiulę darbo patirtį turinti medikė.

Vaikus gydyti gera
Nors didelis darbo krūvis, daug nerimo kelia netinkami jaunų tėvelių įpročiai, tačiau Telšių ligoninės vaikų ligų skyriaus personalas nenukabina nosies. Juolab kad po skyriaus modernizacijos pagerėjo ne tik darbo sąlygos, bet ir padaugėjo, atsinaujino skyriaus naudojama aparatūra, padedanti diagnozuoti, stebėti ligonių būklę, padėti jiems pasveikti.
„Vaikus gydyti malonu. Jiems būdinga tai, kad labai greitai sublogsta, tačiau ganėtinai greitai ir pagerėja, ima tau ir nusišypso. O jei jau šypsosi, tada gali ir atsikvėpti. Malonumas dirbti su vaikais. Džiaugsmas, kai gali padėti“,— pražysta šypsena skyriaus vedėja. Ji neslepia, kad būna ir ypač sunkių dienų. Tenka diagnozuoti ir labai sunkių ligų, vėžinių susirgimų. Pasak vedėjos, pasitaikė ir meningokokinė infekcija, laimė, ne žaibinė forma, tad pavyko padėti. Vaikų ligų skyriuje, be vedėjos, dirba dar dvi vaikų gydytojos — Irena Bitinienė ir Audronė Dargužienė. Budėti skyriuje padeda gydytojai Irena Miškinienė, klaipėdietis Saulius Šimukauskas, mažeikiškė Zina Jakštienė. Pagalba būtina, nes privalu užtikrinti gydytojų darbą visą parą.
Skyriaus mažaisiais ligoniais nuoširdžiai rūpinasi slaugytojos Danutė Barsteigienė, Regina Darbutienė, Regina Petrauskienė, Laima Jonikavičienė, Akvilina Laugalienė, Daiva Lukoševičienė, Danutė Marčišauskienė, Birutė Streckienė, Renata Gedvilienė, Larisa Vaitkevičienė, Vaida Tirkšlevičienė, jų darbą sustyguoja vyresnioji slaugytoja Alma Kontvainienė.
Skyriaus tvarką ir švarą užtikrinti stengiasi valytojos Virgina Sipavičienė ir Gitana Dzigienė, ūkio reikalų tvarkytoja Danguolė Rimkienė.

Nekeistų profesijos
Nors pasitaiko įvairių nusivylimų, A.Storpirštienė šypsodamasi sako, jog tikrai nekeistų savo profesijos į kitą.
„Na, kuris kitos srities medikas turi eiti ropomis paskui vaiką, kai nori jį apžiūrėti? Žinoma, vaikų gydytojams keliami didesni reikalavimai. Tėvai mano, kad jei atsiguli į ligoninę, tai vaikas turi pagyti vos ne per kelias valandas. O juk reikia išlaukti. Noriu padėkoti ligoninės administracijai už supratingumą, savo skyriaus darbuotojoms — už nuoširdų, pasiaukojantį darbą, pastangas, kad viskas būtų gerai. Visi stengiasi, kiek gali. Mažiesiems pacientams linkiu kuo mažiau ir lengviau sirgti, o jų tėveliams — stengtis sveikiau gyventi, atsakingos vaikų priežiūros, atsargumo“,— pokalbį baigė Regioninės Telšių ligoninės Vaikų ligų skyriaus vedėja Alina Storpirštienė.