Žemaitijos sostinė tapo artima kaunietei medikei

Gydytoja neonatologė Eglė Lysovienė (ketvirta iš dešinės) su Akušerijos-ginekologijos skyriaus kolektyvu.

Rugpjūčio mėnesį Akušerijos-ginekologijos skyriuje pradėjo darbuotis gydytoja neonatologė, pediatrė Eglė Lysovienė, kuri stengsis sustyguoti darbą skyriuje, nes skyriaus kolektyvas beveik pusę metų gyveno su besikeičiančiais naujagimių gydytojais. Iš Kauno kilusi medikė sieks susikurti savo darbo sistemą ir metodus bei derinti juos su kitais skyriuje dirbančiais gydytojais, kad įneštų pastovumo.

Justina Lukošienė

Gydytoja neonatologė prisipažino, jog jūrų skautų veikla buvo vienas iš motyvų, ją pastūmėjęs rinktis profesinį kelią, susietą su neonatologija ir pediatrija. „Nuo 14 metų sukausi jaunimo ugdymo srityje — buvau skautų būrelio vadovė. Darbas su jaunimu ir vaikais man visada buvo arti širdies. Taip pat teko savanoriauti „Vaikų linijoje“, kur gavau daug psichologinių žinių, kaip bendrauti su vaikais, todėl norėjosi iki studijų sukauptą patirtį išnaudoti tinkamai. Kitas aspektas — vaikai yra nepaprastai gyvybingi ir greitai sveiksta.
Patiko, kad galima greitai pasiekti teigiamų gydymo rezultatų“,— sakė Eglė Lysovienė.
Nors daugiau medikų giminės rate nėra, bet, pasak neonatologės, ji buvo ta, kuri išpildė neįgyvendintą prosenelio ir močiutės svajonę. 2017 m. Eglė Lysovienė baigė vaikų ligų gydytojo ir gydytojo neonatologo rezidentūros studijas, po kurių perspektyviai specialistei pasiūlyta dirbti LSMU ligoninės Kauno klinikų Naujagimių intensyvios terapijos skyriuje gydytoja neonatologe.
Pasak medikės, su Regionine Telšių ligonine pažintis užsimezgė dar rezidentūros metais, kai pradėjo savaitgaliais dirbti Vaikų ligų skyriuje, o, pabaigus rezidentūros studijas, teko paragauti ir gydytojo neonatologo duonos Akušerijos-ginekologijos skyriuje. „Turbūt jau 7 metus tęsiasi pažintis su Telšių ligonine. Pabaigus mokslus, kvietė atvykti dirbti pilnu krūviu, tačiau, gavusi pasiūlymą dirbti Kauno klinikų Naujagimių intensyvios terapijos skyriuje, tiesiog negalėjau atsisakyti, nes toks intensyvus darbas buvo mano svajonė bei neįkainojama galimybė dirbti ir mokytis iš geriausių šios srities specialistų“,— atviravo Eglė Lysovienė. Ir čia pat pridūrė, jog visuotinis karantinas vis tik privertė prilėtinti gyvenimo tempą bei pasverti, kas iš tikrųjų yra svarbu gyvenime. Medikė suprato, kad ne vien perspektyvos specialybėje yra svarbu, bet ir laikas, praleistas kartu su šeima, kurio pritrūkdavo, kai tekdavo blaškytis per du darbus.
Specialistę iš Kauno į Telšius atviliojo ir galimybė save realizuoti ne tik neonatologijoje, bet ir pediatrijoje. Pasak jos, didelių dilemų dėl gyvenamosios vietos pakeitimo šeimoje nekilo. „Turime du mažus vaikus, kuriems, mano manymu, mažesniame mieste lengviau ir saugiau augti. Popamokinės veiklos Telšiuose yra ne ką mažiau nei Kaune, tik atstumai mažesni. Turbūt visiems keista, jog kaunietė nepasiliko prie savo gimtųjų šaknų, bet Telšiai mane prisijaukino ir aš po truputį juos prisijaukinau. Žemaičiai yra paprasti, geros širdies žmonės. Kaune esame pripratę skubėti, o čia netgi gyvenimo tempas yra truputį lėtesnis ir ramesnis“,— dalijosi įspūdžiais vaikų ligų gydytoja.
Regioninėje Telšių ligoninėje dažniausiai gimsta sveiki ir išnešioti naujagimiai, nes gimdo moterys be rizikos arba su nedidele nėštumo rizika. Anot neonatologės, nėra daug intensyvių ir daug darbo reikalaujančių atvejų, tačiau darbo praktikoje pasitaiko visokių situacijų. „Gimstant naujagimiui, niekada negali žinoti, koks jis gims, net jei viskas atrodo gerai. Yra dalykų, kurie nėštumo metu nėra apčiuopiami, yra dalykų, įvykstančių prieš pat gimdymą, kurių mes negalime numatyti. Neonatologas yra tas žmogus, kuris pirmas su tuo susiduria ir skuba padėti naujagimiui. Turime visas reikiamas priemones, kad stabilizuotume naujagimio būklę iki atvykstant konsultantams. Jeigu naujagimis serga ir jam reikalingas intensyvus gydymas, tai mes kviečiamės konsultantus iš Klaipėdos universitetinės ligoninės, kurie atvyksta ir pasirūpina sergančiu naujagimiu. Tačiau laikas iki jų atvykimo yra be galo svarbus. Norint užtikrinti naujagimio gyvybines funkcijas ir stabilizuoti jo būklę, svarbu veikti čia ir dabar, o sąlygos Telšių ligoninės Akušerijos- ginekologijos skyriuje yra tam sudarytos“,— kalbėjo apie savo darbo specifiką gydytoja neonatologė.
Eglė Lysovienė dirbs ne tik Akušerijos-ginekologijos skyriuje, bet ir Vaikų ligų skyriuje bei Konsultacinėje poliklinikoje, todėl ragina šeimos gydytojus siųsti tiek kūdikius, tiek vaikus su įvairiomis problemomis jos konsultacijai. Ji taip pat viena pirmųjų Lietuvoje pradėjo daugiau kalbėti ir skleisti informaciją apie BLW (ang. Baby led weaning — vert. Kūdikio vadovaujamas primaitinimas) bei šių metų pradžioje kartu su organizacija „Padedu augti“ išvertė ir išleido metodo pradininkės Gill Rapley knygą „Kūdikio vadovaujamas primaitinimas“ lietuvių kalba. Gydytoja mielai konsultuos šia tema ir Telšių mamytes.
Kaip teigė specialistė, kūdikio vadovaujamas primaitinimas taikomas tik tada, kai vaikas yra pasirengęs savarankiškai maitintis. Svarbu, kad vaikas gebėtų pasėdėti maitinimo kėdutėje, t.y. išlaikytų liemens kontrolę, nebestumtų maisto iš burnos bei sugebėtų sugriebti maisto gabalėlį ir įdėti sau į burną. Šis metodas nuo tradicinio primaitinimo skiriasi tuo, kad vaikas nuo pat primaitinimo pradžios nėra maitinamas tėvų. Valgantys pagal BLW, mažyliai praleidžia tyrelių etapą ir iškart valgo kietą maistą.
„Siūlomi piršto dydžio maisto gabaliukai, kuriuos mažyliui būtų patogu paimti į delną ir įdėti sau į burną. Aš pati savo abu vaikus auginau šiuo metodu, todėl manau, kad tai yra daug natūralesnis būdas pereiti nuo mamos pieno ar mišinio prie kieto maisto. Vaikams, maitinamiems BLW būdu, greičiau vystosi smulkioji rankų ir burnos motorika, o tai prisideda ir prie ankstesnio kalbos vystymosi“,— dalinosi patirtimi gydytoja neonatologė.
Medikė neslėpė, jog kol kas sunku suvokti, su kokiais iššūkiais teks susidurti darbo kasdienybėje, nes anksčiau dirbo kitokios specifikos darbą. „Naujagimių intensyvioje terapijoje nėra ambulatorinių konsultacijų, tai yra darbas stacionare su labai sergančiais naujagimiais. Akušerijos-ginekologijos skyriuje dirbsiu su sveikais naujagimiais, o Konsultacinėje poliklinikoje vyks planinės ambulatorinės konsultacijos. Keičiasi mano darbo specifika, prie kurios ir man reikės truputį prisiderinti“,— konstatavo Eglė Lysovienė.
Pozityvumu trykštanti vaikų ligų gydytoja taip pat pasidžiaugė draugišku kolektyvu bei šilta atmosfera, kas, anot jos, turėjo įtakos jos apsisprendimui dirbti Regioninėje Telšių ligoninėje.

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.