Mažosios kultūros sostinėje iškilmingai pradėtas renginių maratonas

2021 m. Lietuvos mažąja kultūros sostine Telšių apskrityje paskelbti Nevarėnai. Įprasminant šį garbingą titulą, praėjusį šeštadienį prie Nevarėnų pagrindinės mokyklos įvyko atidarymo šventė „Kai legendos prabyla“. Šventės metu prisiminta miestelio praeitis, pasidžiaugta dabartimi bei padėkota visiems, kurie kuria Nevarėnų ateitį.

Justina Lukošienė

Žirgais kinkytoje karietoje riedėjo dvi Nevarėnų miestelio moterys, kurioms buvo suteikti Nevos ir Rėnos vardai, atspindintys Nevarėnų įsikūrimo legendą. Šios dvi damos apžvelgė miestelio praeitį ir šių dienų aktualijas.
Pirma istorinė stotelė, menanti praeitį, buvo mokykla, kurioje vyko įvairūs susibūrimai: statomi vaidinimai, rengiamos parodos, švenčiamos įvairios šventės, šokių ir dainų vakarėliai. Taip pat veikė vietinės reikšmės daboklė, kurioje suimtieji sėdėjo už viešosios tvarkos pažeidimus.
Kultūros centro mėgėjų teatras „Žibintas“ pristatė nevarėniškių išleistas knygas, cituojant jose parašytų autorių mintis apie Nevarėnus, o moterų ansamblis „Svaja“ atliko romansą.
Po to šventės dalyviai pakviesti į antrąją istorinę stotelę — miestelio centrą. Nevarėnuose gyveno daug žydų tautybės žmonių, tad čia buvo papasakota trumpa istorija apie jų veiklą. Lyg iliustracija tam, Nevarėnų kultūros centro Jaunimo tautinių šokių kolektyvas „Žemaitukai“ sušoko smagų žydų šokį, po kurio visi pakviesti į trečiąją istorinę vietą — Nevarėnų gaisrinės kiemą, kur pristatytas tuometis Nevarėnų miestelio mecenatas provizorius Juozapas Piekarskis, savo lėšomis įsteigęs gaisrininkų komandą bei nupirkęs vandens siurblį. Ši iškili asmenybė turėjo savo dūdų orkestrą, kuris Nevarėnuose grodavo įvairių švenčių metu.
Po Nevos ir Rėnos pasakojimų, iškart pasigirdo dūdų orkestro maršas, atliekamas Lietuvos Šaulių sąjungos Telšių rinktinės dūdų orkestro, su kuriuo iškilmingai pražygiuota Nevarėnų miestelio pagrindine gatve. Kiek atsilikusi nuo orkestro, važiavo karieta, kurioje sėdėjo Nevarėnų mažosios kultūros sostinės simbolis — Kultūros karalienė, o jai išlipus iš karietos ir skambant fanfaroms, ji buvo pasitikta Nevarėnų seniūnijos seniūno Dariaus Martinkaus bei Nevarėnų bendruomenės „Ratas“ pirmininko Albino Šmukštos. Nuo šio momento renginio vairą į savo rankas perėmė šventės vedėja — aktorė Nijolė Narmontaitė.
Per dabarties aktualijas apžvelgtos Nevarėnų kraštui žymios datos bei pristatyti Lietuvoje ir už jos ribų garsūs žmonės, kilę iš šio krašto: skulptorius Mindaugas Tendziagolskis, skulptorius Arūnas Bielskis, juvelyrė Eglė Čėjauskaitė-Gintalė, šviesaus atminimo aktorė Gražina Balandytė, aktorius Vaidas Praspaliauskas, tapytojas Vladimiras Sušilovas, mokslininkės Aleksandra Prialgauskienė ir Leonida Prialgauskaitė-Novickienė, istorikas, viešųjų ryšių specialistas Linas Kontrimas, bendrovės „Pes Planus“ direktorius Igoris Vyšniauskas, kuris kartu su kolega Rolanu iš Vokietijos sukūrė pirmąjį ir kol kas vienintelį nosies protezą Lietuvoje. Taip pat dėl savo filantropinės veiklos pagerbti laidos „TV pagalba“ žurnalistė Sandra Šmukštaitė, šviesaus atminimo smuikų gamintojas, liaudies muzikos kūrėjas Stanislovas Berenis, dvasininkas Romualdas Vėlavičius. Nuotaikingais muzikiniais kūriniais nevarėniškius ir svečius džiugino operos solistai Liudas Mikalauskas ir Egidijus Bavikinas.
„Tai buvo puikus, profesionalų organizuotas, iškilmingas, Mažosios kultūros sostinės atidarymo renginys, kurio metu organizatorių dėmesio sulaukė visi dalyviai. Malonu buvo matyti didelį būrį švenčių ištroškusių žmonių. Man didelis įpareigojimas dirbti šioje seniūnijoje“,— sakė Nevarėnų seniūnas Darius Martinkus.

 

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.