Savaitgalį Telšiai tapo puputynės sostine

Žemaitijos sostinėje nuvilnijo XIII tarptautinis vaikų ir jaunimo folkloro festivalis „Aš pasiejau vėina popā“.

Pirmasis folkloro festivalis „Aš pasiejau vėina popā“ Telšiuose įvyko 1996 m., kuris taip įsuko į „Popas“ sodinimo ir auginimo ceremoniją, jog jis tapo tradiciniu Telšių kultūros centro organizuojamu renginiu ir šiemet jau 13-ąjį kartą į Žemaitijos sostinę subūrė gausybę vaikų ir jaunimo folkloro ansamblių iš įvairių Lietuvos miestų bei užsienio svečių iš Slovakijos ir Sakartvelo. Šie metai paskelbti Arklio metais, tad ir šio festivalio tema – žirgas. Tradicinėje gyvensenoje – ir duonelę kasdienę auginant, ir visus kitus ūkio darbus nuveikiant, pramogaujant šventėse, ir Tėvynę ginant – žirgas visuomet šalia žmogaus. Gera jį paglostyti, patapšnoti per sprandą, pažvelgti į protingas akis.Arklys – tiesiog dangaus dovana žmogui, tad, norint pabrėžti jo svarbą, būtent šis gyvūnas ir parinktas tapti 2023 metų festivalio simboliu.
Šių metų festivalis truko keturias dienas nuo birželio 29 d. iki liepos 2 d. Šios dienos buvo pilnos įvairiausių užsiėmimų bei renginių.
„Pupos sodinimas“ prasidėjo užsienio dalyvių iš Sakartvelo (vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis ,,Didebata“) ir Slovakijos (vaikų folkloro ansamblis ,,Jurošik“) koncertu Varnių lauko estradoje.
,,Didebata“ yra geriausias vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis Aukštutinėje Svanetijoje, atliekantis autentiškas gruzinų (Svanetijos) liaudies dainas ir šokius. Vadovas Vakhtang Pilpani.
Vaikų folkloro ansamblio ,,Jurošik“ (Michalovce, Slovakija) vadovas – Peter Cicák. Pagrindinis Vaikų folkloro ansamblio JUROŠÍK (Michalovce, Slovakija) tikslas – sugrįžti prie šaknų – prie liaudies tradicijų, suformavusių slovakų tautą. Slovakų liaudies tradicijos buvo slovakų šeimos kasdienio gyvenimo dalis. Daugiausia ansamblio repertuarą sudaro vaikų žaidimai, šokiai ir dainos iš Zemplino regiono bei kitų Slovakijos vietų.
Susirinkusiuosius sužavėjo festivalio užsienio svečių atliekamos dainos bei šokiai, tad koncertui pasibaigus, pakilę nuo kėdžių, apdovanojo juos gausiais aplodismentais.
Antrąją festivalio dieną ansamblių muzikantai dalyvavo Telšių kultūros centre vykusiose tradicinio muzikavimo dirbtuvėse, kuriose gilino muzikavimo įgūdžius. Dumplinių instrumentų valdymo meno mokė Vilius Marma, styginių instrumentų – Ingrida Žmijauskienė.
Katedros aikštėje pradėta iškilminga dalyvių eisena iki Telšių miesto amfiteatro, kur vyko festivalio koncertas „Aš turėjau žėrgužieli, kad ėr māža, ale grāži“. Koncerte dalyvavo vaikų ir jaunimo folkloro ansambliai: Telšių kultūros centro folkloro ansamblis „Čiučiuruks“ (vad. Rita Macijauskienė), Kauno rajono Domeikavos gimnazijos vaikų folkloro ansamblis „Serbentėlė“ (vad. Daiva Bradauskienė, Vilius Marma ir Kamilė Jurelevičiūtė), Klaipėdos miesto savivaldybės Etnokultūros centro vaikų folkloro ansamblis „Kuršiukai“ (vad. Gabija Kochanskaitė ir Alvydas Vozgirdas), Kauno Vytauto Didžiojo universiteto ,,Atžalyno“ progimnazijos vaikų folkloro ansamblis „Kaukutis“ (vad. Birutė Viršilaitė, Asta Račinskaitė ir Geda Žiurkevičienė), Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centro vaikų folkloro ansamblis „Alksniokā“ (vad. Dainora Petrikienė), Klaipėdos miesto savivaldybės Etnokultūros centro vaikų folkloro ansamblis „Alkiukai“ (vad. Ingrida Žmijauskienė ir Elena Šalkauskienė), Šilalės rajono Laukuvos kultūros namų vaikų folkloro ansamblis „Dūzginėlis“ (vad. Olga Jogminienė) bei užsienio svečiai „Jurošik“ (vad. Peter Cicák) iš Slovakijos, „Didebata“ iš Sakartvelo (vad. Vakhtang Phipani). Renginį vedė renginių ir televizijos vedėja, folkloro dainininkė ir atlikėja, etnomuzikologė Loreta Sungailienė.
Festivalio globėjas – Telšių rajono savivaldybės meras Tomas Katkus parodė išskirtinį dėmesį festivalyje dalyvaujantiems. Telšių ješivoje surengtas Telšių mero padėkos vakaras, kur kartu su Telšių rajono savivaldybės vicemere Agne Jakavičiute-Miliauskiene kiekvienam kolektyvui įteiktos padėkos bei atminimo dovanos.
„Vakaro muzikoje“ skambėjo grupės „LAV trio + Art“ koncertas – Loreta Sungailienė (vokalas, tradicinės kanklės), Aistė Bružaitė (koncertinės kanklės), Vytautas Pilibavičius (trombonas, aranžuočių autorius). Ši grupė inicijuoja lietuviškos tradicinės dainos populiarinimą profesionalioje muzikoje.
Antroji festivalio diena baigėsi Naktišokiais – Katedros aikštė virto šokių erdve, kur ansamblių nariai sukosi šokių rateliuose bei mėgavosi vienas kito draugija.
Liepos 1-ąją festivalis tęsėsi Žemaičių muziejaus „Alka“ kaimo muziejuje, kur vyko tradicinio žaidimo „Kyla“ turnyras, rateliai, žaidimai ir edukacijos.
Vakarą vainikavo baigiamasis dalyvių koncertas kartu su modernaus folkloro grupe „Gilė“ iš Kauno (vadovai Artūras Sinkevičius ir Dobilas Juška). Festivalio dalyviai ir svečiai galėjo ne tik dar kartą pasimėgauti festivalio dalyvių muzika, dainomis bei šokiais, bet ir išgirsti modernesnių folkloro interpretacijų.
Telšių kultūros centro direktorius Linas Ulkštinas dėkojo kiekvienam kolektyvui už kūrybinę veiklą, inspiruojančias idėjas puoselėjant kultūrinį paveldą, liaudies tradicijų puoselėjimą, populiarinimą ir įteikė padėkos raštus, saldžias dovanas bei sėkmę nešančias kalviškas pasagas.
Tarptautinis vaikų ir jaunimo folkloro festivalis baigėsi malda, giesme ir daina Telšių Šv. Antano Paduviečio katedroje. Šv. Mišiose dalyvavo ir giesmes kartu su susirinkusiaisiais giedojo vaikų ir jaunimo folkloro ansambliai: „Jurošik“ iš Slovakijos, „Didebata“ iš Sakartvelo ir šventės šeimininkai „Čiučiuruks“.
Festivalio organizatorius – Telšių kultūros centras.
Festivalio iniciatorė – Telšių kultūros centro folkloristė, vaikų folkloro ansamblio „Čiučiuruks“ vadovė Rita Macijauskienė.
Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Telšių rajono savivaldybė. (Telšių kultūros centro inf.)