„Telšių uodegėlė“ atsiskyrė į dvi prieglaudas – šunų ir kačių

Po aštuonerių metų beglobių gyvūnų asociacija „Telšių uodegėlė“ nusprendė atsiskirti į dvi prieglaudas, tad nuo šiol Telšių rajone ir mieste bus atskiri beglobių šunų ir kačių padaliniai. Dėl bendro gyvūnų gerovės klausimo ir noro toliau gražiai bendradarbiauti vieni su kitais, „Telšių uodegėlė“ lieka su senuoju pavadinimu ir specializuosis kačių globoje, o „Telšių šuniukų namai“ užsiims tik šunų globa. Lieplaukėje įsikūrusios kačių prieglaudos vadovė Roma Puidokienė pasidžiaugė, kad beglobiai murkliai nuo šiol galės ramiai ir saugiai savo katiniškas dienas leisti jaukioje kaimo sodyboje.

Justina Lukošienė

Planuojama apgyvendinti iki 150 kačių
Pasak R. Puidokienės, šiuo metu „Telšių uodegėlės Kačių namuose“, įsikūrusiuose Lieplaukėje, Lūšinės g. 4, įrengta 100 vietų murkliams, tačiau dar ne visi remonto darbai yra baigti. „Norime iki galo įsirengti karantino patalpą stipriai sergantiems gyvūnams, sutvarkyti apdailą apžiūros kambaryje ir priėmime. Pagrindas yra karantino patalpa, nes tam taikomi specialūs, aukštesni reikalavimai. Jeigu viskas vyks pagal planą, tikimės, kad po dviejų mėnesių bus įrengtos visos vidaus patalpos pirmame aukšte. Ateityje mes ruošiamės įsirengti ir antrą aukštą, nes planuojame apgyvendinti ir gelbėti iki 150 kačių. Žinoma, trūksta finansinių lėšų ir viskas vyksta ne taip greitai, kaip norėtųsi, bet galima pasidžiaugti, kad biurokratiniai dalykai juda neblogai, visi dokumentai jau yra sutvarkyti“, – kalbėjo beglobių gyvūnų organizacijos „Telšių uodegėlė“ įkūrėja bei pridūrė, kad kačių prieglaudėlė labai laukia Telšių rajono savivaldybės Tomo Katkaus prižadėtos tvoros, kuria bus aptverta sodybos teritorija. Tikimasi, kad rajono vadovas nepamirš ir įvykdys šį savo pažadą. „Visada stengiamės gražiai sutarti su Savivaldybe, tačiau mūsų prašymas dėl didesnių patalpų katėms taip ir liko neišgirstas. Kačių yra tikrai labai daug, ypač piko metu yra daug mažų kačiukų, esame jų turėję per 200. Garažuose netilpome niekaip. Prieš porą metų prašėme patalpų, kad galėtume įsikelti, bet niekaip nesulaukėme, kas galėtų pagelbėti tuo atveju“, – pasakojo „Kačių namų“ vadovė.
Paklausta, kaip Lieplaukės gyventojai reagavo, jog čia įsikūrs kačių prieglaudėlė, R. Puidokienė patikino, kad buvo suorganizuotas susirinkimas su kaimo gyventojais, kurio metu buvo viskas išsamiai paaiškinta: kokia yra situacija su beglobiais gyvūnais, ką čia žadama daryti, užtikrinta, kad šunų prieglauda liks Telšiuose, ir kad katės nevaikščios laisvai po visą kaimą. „Didžioji dalis kaimo gyventojų palaikė mus, bet visur pasitaiko žmonių, kuriems viskas neįtinka. Tačiau ir jie jau baigia su tuo susigyventi, nes pamatė, kad mes nepažeidžiame jokių įstatymų, kad galime visi kartu draugiškai gyventi. Turime ir gražių pavyzdžių – šiais metais jau 3 katytės apsigyveno pas Lieplaukės gyventojus“, – neslėpė džiaugsmo pašnekovė.
Tačiau ne visiems murkliams pavyksta surasti savo namus, dalis jų galbūt nugyvens savo likusį gyvenimą prieglaudoje, todėl, anot „Telšių uodegėlės Kačių namų“ įkūrėjos, namas Lieplaukėje ruošiamas taip, kad jame būtų kuo patogiau ir jaukiau gyventi katėms bei katinukams, kad jie jaustųsi lyg savo namuose. „Kai katės gyveno narvuose, mes matėme, kad joms buvo sunkiau atskleisti save, jos labiau bijojo, gūžėsi į kampą. Dabar jos turi galimybę laisviau vaikščioti po kambarius, daugiau prieina prie mūsų, bendrauja. Pasiekėme mūsų norimą tikslą – katės greičiau adaptuojasi, todėl mes galime lengviau joms surasti namus. Taip pat galima pasidžiaugti, kad, atskyrus šunis, jos mažiau patirs streso. Žinoma, ir patys šunys erzinasi, kai po kiemą vaikšto katė, tad šis atskyrimas palankus tiek katėms, tiek šunims“, – neabejoja R. Puidokienė. Visgi, norint užtikrinti kačių saugumą, su laiku iš „Telšių šuniukų namų“ į Lieplaukę persikraustys draugiška kalytė senjorė.

PSP programos nauda
„Kačių namų“ vadovė akcentavo, kad ir toliau bus vykdoma PSP programa (pagauk-sterilizuok-paleisk) – laukinių kačių sterilizacija. „Daug dirbame su šia programa, nes užkertama kelią tolimesniam dauginimuisi. Kadangi dažniausiai pas mus atvežami kačiukai yra sergantys, turime išleisti labai daug finansinų lėšų veterinaro paslaugoms. Kai sterilizuojame kates ir katinus, tuomet užkertame kelią ligotiems katinukams atsirasti“, – pabrėžė R. Puidokienė.
Apžvelgiant 2023 m. gyvūnų ataskaitą, per praėjusius metus į globą pateko 105 šunys ir 623 katės, 1 lapiukas ir 1 papūga nimfa.
Iš 623 kačių sąrašo 243 dalyvavo PSP programoje.
Naujus namus rado 60 šunų ir 243 katės.
Teko išgyventi 6 šunų ir 19 kačių netektis.
Iš Savivaldybės skirtų lėšų sterilizuoti 83 katinai/katės.
Grįžo namo 17 šunų ir 3 katės.

Savanorių trūkumas
„Telšių uodegėlės Kačių namuose“ šiuo metu beglobiais murkliais rūpinasi 12 savanorių, tarp kurių pilnamečiai ir nepilnamečiai asmenys. Pabrėžtina, kad prieglaudoje nebus nuolat budinčio žmogaus, todėl visada, prieš atvykstant, reikės pasiskambinti ir susitarti su savanoriais. „Savanoris gali prisiderinti prie kito žmogaus, bet mes turime ir savo šeimas, darbus, savo augintinius. Šiai dienai dar neturime tokios galimybės ir prabangos, kad galėtume įdarbinti žmogų, kuris ten būtų nuolatos. Nors darbo yra tikrai daug ir įvairaus pobūdžio: ne tik išvalyti, sutvarkyti, bet ir kartas nuo karto pafotografuoti kates, rašyti straipsnelius, padėti nuvykti pas veterinarus. Savanorių visada trūksta, tad labai džiaugiamės, kai ateina nauji žmonės. Dėl pasikeitusių gyvenimo aplinkybių dažnam savanoriui tenka savanorystę padėti į šalį. Per 8 metus, kiek „Telšių uodegėlė“ turėjo savanorių, labai mažai yra išlikę tų vadinamų senbuvių“, – sakė R. Puidokienė.
Padėka geradariams ir lūkesčiai
Ko gero, nė viena prieglauda negalėtų sėkmingai gyvuoti be gerų žmonių pagalbos. Ruošiant „Kačių namus“, savo gerais darbais ir daiktais prisidėjo ne vienas geradaris. „Labai džiaugiamės, kad atsiliepė tie žmonės, kurie padovanojo skalbimo mašiną, džiovyklę, šaldiklį, gavome statybinių medžiagų. Aišku, jų visų neužteko, mes ir patys prisidėjome, bet vis tiek tai mums palengvino išlaidų naštą. Džiaugiamės, kad vis dėlto daugėja ir gerų žmonių. Keičiasi kartos, į gyvūną žiūrima kiek kitaip negu anksčiau. Aišku, dar turime skaudulių, problemų, kuomet žmonės išsikrausto iš kaimiškų vietovų ir palieka kates likimo valioje, nes galvoja, kad jos pačios sugebės susirasti sau maisto, nors ta katytė kokius 5 metus valgė tik iš dubenėlio sausą maistą, ir ji gal nemokės pasigauti pelės“, – pastebėjo „Kačių namų“ vadovė.
Ko labiausiai šiuo metu trūksta kačių prieglaudai, R. Puidokienė ilgai negalvojusi atsakė, kad stokojama savanorių bei statybinių medžiagų. „Ieškome vairuojančių žmonių, kurie galėtų padėti nuvežti gyvūnus pas veterinarą, taip pat ieškome fotografo, galinčio kartas nuo karto pafotografuoti katinukus. Kalbant apie statybines medžiagas, labai norime apsišiltinti namą iš išorės, kadangi jau turime medienos apkalimui, bet neturime apšiltinimo iš lauko pusės. Taip pat vienas iš didžiausių norų, kad žmonės būtų labiau sąmoningi, daugiau sterilizuotų kates, kad kuo mažiau atsirastų nereikalingų vadų, ir kad kiekvienas suvoktų, jog su savo augintiniu turime nugyventi iki jo amžiaus galo, o ne atiduoti ar palikti likimo valioje, kuomet jis atsibosta“, – vardijo „Telšių uodegėlė Kačių namų“ vadovė bei paatviravo, kad ateityje planuojama daryti įvairias edukacijas, renginius, kviesti visuomenę juose dalyvauti.