Ne tik žmogus, bet ir lėlės sugeba šypsotis

Gitana Vaičiekauskienė su lėle ragana.

Susitikęs su tautodailininke Gitana Vaičiekauskiene ir pažvelgęs į jos kuriamų lėlių veidus, atrodo, randi vienodų, bet taip nėra. Pasak kūrėjos, net žmonių dvynių veidai nėra visiškai identiški, tad ko norėti iš jos raganų ar besišypsančių nykštukų. Visi – su savitais veidais.

Algirdas Dačkevičius

Gedrimuose įsikūrę Gitana ir Liudas Vaičiekauskai – meno žmonės. Gitana, turėdama valandėlę laisvo laiko, siuva lėles, o Liudas palinkęs į meninį betonavimą, yra labai darbštus, todėl sodyboje netrūksta jo dirbinių, kurių pagrindinis akcentas – akmuo. Sugeba dovanoms dekoruoti proginius butelius, kurių namuose nestinga.
„Vyro patarimai ir paskata labai svarbūs. Tai jis vis pakritikuodavo, kad mano nykštukai nesišypso. Nemažai reikėjo pavargti, kol jie pradėjo šypsotis, nes siuvinėjant, ypač veidą, daug ką reiškia, jeigu nuklysi į šoną net pusę milimetro“,– pasakojo pašnekovė.
Neseniai į Lietuvos tautodailininkų sąjungos Telšių skyrių įstojusi Gitana tautodailėje nėra naujokė. Ji parodose su savo lėlėmis dalyvauja nuo 2017 metų.
Ypač jos žavi lėlė „Skudurinė Onutė“, dalyvavusi 2022 metais Telšių kultūros centre surengtoje tarptautinėje konkursinėje parodoje „Skudurinė Onutė laiko kaitoje“, kur dalyvavo net 42 autoriai: iš Alytaus, Kauno, Kuršėnų, Mažeikių, Prienų, Rietavo, Šiaulių, Telšių, Ukmergės, Utenos, Vilniaus, Norvegijos ir Ukrainos. Parodoje buvo eksponuojama 161 lėlė.
Už lėlės išskirtinumą, kūrybiškumą, meniškumą buvo įsteigti papildomi prizai, o Seimo nario Valentino Bukausko dovana atiteko Gitanos Vaičiekauskienės lėlių kolekcijai.
Pernai jos lėlės dalyvavo respublikinėje žaislų parodoje, surengtoje Kultūros centre „Ten toli vaikystėje“. G.Vaičiekauskienės lėlės – zuikis su katinu – savo meniniu išskirtinumu atkreipė ir parodos lankytojų, ir komisijos dėmesį.
Telšiškė mielai dalyvauja Telšių rajono savivaldybės kultūros centro, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Telšių skyrius respublikinėse parodose-konkursuose „Iš Džiugo sakmių“. Šiemet gegužės 1-31 dienomis vyks jau penktasis toks konkursas.
Šiuo metu tautodailininkė siuva lėles, su kuriomis ruošiasi dalyvauti Telšių apskrities tautodailininkų konkurse „Aukso vainikas“.
Pasak pašnekovės, labiausiai nukenčia pirštai, siuvant kailinius žaislus. „Besiūdama šiuos žaislus, taip susibadžiau pirštus, kad po to du mėnesius juos gydžiau“,– dabar šypsodamasi kalbėjo tautodailininkė.
Vaikystėje Gitana iš žaislų turėjo tik plastikinį baltą meškiną, dar mėgo žaisti su įvairiomis statulėlėmis. Užtat dabar su kaupu „prisižaidžiama“, nes per kūrybinio darbo dešimtmetį jos siuvamų žaislų būrys artėja prie tūkstančio. Gausiausią pulką sudaro nykštukai, o jiems nenori pasiduoti raganos, kurių „šaika“ vis gausėja, o viena „išskrido“ net į Vokietiją.
Telšių tautodailininkų vadovė Sigita Dacienė džiaugiasi talentinga Gitana Vaičiekauskiene, nes jos kuriami žaislai – iš natūralių lietuviškų tradicinių medžiagų, lino plaukais ir be menkiausio kičinio elemento. Vienintelė Telšiuose įvairiausių žaislų kūrybos meistrė nuolatos ieško naujos stilistikos, todėl parodose jos žaislai traukia ir lankytojų, ir komisijos narių akį bei yra vertinami.

Būkite pirmas pakomentavęs

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.