Valdiška kontora nemokėjo… pakabinti vėliavos

Kovo mėnesį Gintaras Abromavičius susidomėjo, ar Kovo 11-osios proga Varniuose taisyklingai buvo pakabintos vėliavos. Jis kreipėsi į Lietuvos heraldikos komisiją ir gavo atsakymą, kuris, manytume, pravers visoms rajone veikiančioms valdiškoms kontoroms, taip pat įmonėms ir piliečiams.

Varniuose gatvėje vertikaliai buvo pakabintos vėliavos. Jų spalvų išsidėstymas nuo šaligatvio pusės link važiuojamosios dalies buvo toks: geltona, žalia, raudona. Pasirodo, vėliavos pakabintos atvirkščiai: turėjo būti raudona, žalia, geltona.
Heraldikos komisija G.Abromavičiui parašė, kad keliant vėliavą vertikaliai, heraldinėje dešinėje pusėje turi būti geltona, viduryje – žalia, heraldinėje kairėje pusėje – raudona juostos. Tačiau stebėtojui geltona bus kairėje pusėje. Lyg vienas prieš kitą stovėtų du žmonės: kas vienam bus kairėje, kitam – dešinėje pusėje. Vertikaliai pakabinant vėliavas gatvėse, geltona juosta turi būti važiuojamosios dalies pusėje. O nuotraukoje matote, kad Varniuose į gatvės važiuojamąją dalį buvo nukreipta raudona juosta.
Valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymas numato, kad valstybės vėliava, jei kartu keliamos ir kitos, turi būti garbingiausioje dešinėje heraldinėje pusėje. Vėliavos turi būti viename aukštyje, kiek tai įmanoma, panašaus dydžio, taip pat laikomasi šio eiliškumo: 1) Lietuvos valstybės vėliava; 2) Lietuvos valstybės istorinė vėliava; 3) užsienio valstybių vėliavos; 4) Europos Sąjungos vėliava; 5) tarptautinių viešųjų organizacijų vėliavos; 6) Respublikos Prezidento vėliava; 7) Lietuvos kariuomenės ar jos karinių vienetų vėliavos; 8) statutinių institucijų vėliavos; 9) apskričių vėliavos; 10) savivaldybių vėliavos; 11) Lietuvos etnografinių regionų vėliavos; 12) miestų, miestelių ir kaimų vėliavos; 13) užsienio lietuvių bendruomenių vėliavos; 14) kitos vėliavos. („KŽ“ inf.)

Būkite pirmas pakomentavęs

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.