Iš Telšių „paspruko“ banko skyrius

Telšių rajono gyventojai, SEB banko klientai, birželio pabaigoje gavo pranešimus, kad nuo liepos 1 dienos uždaromas banko Telšių skyrius. Pasiūlyta dėl paslaugų kreiptis į Plungės skyrių.

Alvydas Ivoncius

Neliko „rimtų klientų“
„Kalvotoji Žemaitija“ banko paprašė paaiškinti, kodėl uždarytas Telšių skyrius. SEB banko Šiaulių finansinių paslaugų centro direktoriaus Gintaro Poderio komentare teigiama: „Vien šių metų balandį Telšių gyventojai atliko 27 procentais daugiau grynųjų pinigų įmokėjimo operacijų naudodamiesi grynuosius pinigus priimančiais bankomatais negu tuo pačiu laikotarpiu pernai. Taip pat gyventojai įgudo naudotis ir interneto banku: ne tik perveda pinigus, bet ir sudaro indėliuos sutartis, užsisako naujas mokėjimo korteles ar kitas paslaugas. Telšių skyriaus klientų, kurie naudojasi interneto banko paslaugomis, šių metų balandžio pabaigoje buvo 5 proc. daugiau negu tuo pačiu laikotarpiu pernai. Be to, bankas daugelį finansinių reikalų pasiūlo sutvarkyti net neatvykus į banko skyrių, pavyzdžiui, gauti mokėjimo kortelę į namus paštu“.
G.Poderis banko klientams siūlo: „Tie Telšių gyventojai, kurie nori su SEB banko darbuotojais pasitarti rimtesniais ir sudėtingesniais finansiniais klausimais, kviečiami naudotis finansinėmis konsultacijomis telefonu, „Skype“ programa arba atvykti į SEB banko Plungės (Vytauto g. 14, Plungė) ar kitus banko skyrius“.
Taigi SEB bankas nemano, kad Telšiuose yra užtektinai norinčių „rimtesniais ir sudėtingesniais finansiniais klausimais“ pasitarti klientų. O Plungėje ir Mažeikiuose jų pakanka.
Beje, bankas rajone gyvenantiems savo klientams apie skyriaus uždarymą pranešė tik birželio pabaigoje. Per likusias kelias dienas banko skyriuje grūdosi žmonės ir laukė valandų valandas, norėdami susitvarkyti savo reikalus.

Rajone nyksta verslas
Savivaldybės tarybos narys Almantas Lukavičius įsitikinęs, kad SEB banko Telšių skyriaus uždarymas liudija, jog bankui Telšiuose pritrūko stambesnių klientų ir bankas šviesesnių perspektyvų Telšiuose verslo srityje nemato.
„O tai rodo, kad verslas Telšiuose nyksta, traukiasi iš miesto ir rajono. Banko skyriaus uždarymas yra tarsi lakmuso popierėlis, rodantis, kokia verslo, ekonomikos situacija rajone“,— komentavo Almantas Lukavičius.
Jis priminė, jog statistikos duomenys patvirtina šią nepalankią padėtį. Telšiuose užsienio ir vietos investicijų mažiau nei kaimyniniuose Plungės ir Mažeikių rajonuose. Mažesnis ir vidutinis darbo užmokestis. Plungėje statomos naujos gamyklos, Mažeikiuose verslas dinamiškesnis. „Kur daugiau investicijų, ten labiau klesti verslas. Deja, Telšių rajono savivaldybės investicijos nuosekliai mažėja ne vienerius metus. O ir tos pačios gautos dar ankstesniais laikais, daugiausia tai — Europos Sąjungos parama. Nemažą dalį projektų valdžiai beliko vien baigti, tačiau naujų iniciatyvų būta labai nedaug“,— apibendrino A.Lukavičius.
Politikas nuogąstauja, kad, nykstant mieste ir rajone verslui, didės emigracija ir aštrės socialinės problemos. „Malonu, kad Telšiuose pagausėjo paminklų bei kitų meno kūrinių, sutvarkytos ežero pakrantės, bet tai 2007-2013 metais paskirtos Europos Sąjungos paramos vaisiai. Graži aplinka — puiku, tačiau miestas be verslo gali prarasti įtaką regione. Labiausiai bijau grandininės reakcijos, kai vienos įmonės pasitraukimas ar žlugimas skatina trauktis iš rajono kitus verslininkus ir tokia situacija tampa nepatraukli naujiems investuotojams“,— įžvelgė liūdnas perspektyvas A.Lukavičius.

Nuotraukoje: Šio pastato Turgaus aikštėje pirmajame aukšte buvo įsikūręs SEB banko Telšių skyrius.