Žmonos skausmo negalintis matyti vyras kreipėsi pagalbos

Onkologinė liga — skausmą kelia ne tik ligoniui, bet ir artimiesiems. Į „Kalvotosios Žemaitijos“ redakciją kreipėsi telšiškis, kurio žmoną dėl ligos kurį laiką kamuoja neapsakomi nugaros skausmai, jai nebepadeda net stiprūs nuskausminamieji.

Donata Kazlauskienė

„Raudonojo“ recepto vaistai
Moteris antrus metus serga plaučių vėžiu. Jai nustatyta ketvirta stadija, turi vos 20 proc. darbingumo. Telšiuose yra vienintelė vaistinė, kurioje su „raudonu“ receptu galima įsigyti narkotikais vadinamų nuskausminamųjų. Į Redakciją atvykęs telšiškis tikino, kad vaistinėje išduotas vaistas neatitinka gydytojo aprašo recepte. „Ant skausmą malšinančių vaistų pakuotės užrašyta 50 mg/ml, ampulė yra 2 ml, taigi, mano supratimu, silpnėja vaisto koncentracija ir jie tampa nebeveiksmingi. Gydytojos išrašytame recepte aiškiai nurodyta 100 mg/2 ml, tačiau vaistininkė ne tik man keletą kartų liepė persirašyti receptą, bet ir padavė netinkamus vaistus. Vaistininkė surašė ant lapelio, ką turi gydytoja surašyti ir perdavė man“,— tikino ligonės vyras. Pašnekovas tvirtino, kad pagal receptą vaistus išdavusi vaistininkė Raminta Rutkutė buvo ypač nemandagi. „Ją reikėtų paauklėti kultūros, visada bėgu nuo jos pas kitą vaistininkę. Ir tąsyk, paklausus, ką daryti, kad nėra kitų vaistų, kur būtų nurodyta 100 mg/2 ml, tepasakė: „Nežinau“,— nuoskaudą liejo vyras.
Apsilankius vaistinėje, R.Rutkutės nebuvo. Dirbo vaistinės vedėja Guoda Grikšienė. Kol moteris galėjo pabendrauti su žurnalistais ir buvusiais klientais, teko laukti ilgokai. Perkančiųjų vaistus eilė nemažėjo. Priėjus prie vedėjos ir paklausus, kada bus galima pasikalbėti, G.Grikšienė liepė laukti ir žurnalistei pasakė: „Aš dirbu viena. Kai turėsiu laiko, atsakysiu. Palaukite. Jūs dirbate savo darbą, aš dirbu savo“.  

Receptas teisingas
Moteris aiškino, jog jie prekyboje turi tik vienos rūšies nuskausminamuosius, o receptas išduoti jų turimiems vaistams tinkamas. Vaistus kompensuoja Valstybinė ligonių kasa. Situacijai patikslinti vaistinės vedėja paskambino R.Rutkutei. „Šį žmogų aptarnavo mano kolegė. Šiandien aš jį pamačiau pirmą sykį. Jis atėjo, apšaukė mane ir išėjo pagrasinęs, kad išsikvies Jus (žurnalistus,— Red.), štai čia Jūs ir atėjote. Receptas, pagal kurį parašyta išduoti vaistus, buvo užpildytas neteisingai, kliento paprašyta nuvykti pas gydytoją ir paprašyti išrašyti naują receptą, kuris jau buvo tinkamas. Ampulėje yra 2 ml tirpalo, visi mokėmės matematikos. Jeigu 50 mg yra viename mililitre, tai kiek bus dviejuose? Šimtas. Daktaras visaip rašo: 50 mg/ml arba 100 mg/2ml, tai yra tas pats, kas 100 km/h arba 200 km/2h. Nuo gamintojo priklauso užrašas ant dėžutės. Gali būti dešimtys gamintojų, tačiau tai nesudaro esmės. Mes atsidarėme nuo praėjusių metų spalio 17 d., turime licenciją narkotikams. Kito nuskausminamojo vaisto kaip šis, nesame turėję. Mes neprivalome turėti visų įmanomų gamintojų vaistų“,— sakė G.Grikšienė.
Į žurnalistus kreipęsis vyras pasakė vaistininkei: „Tai ir reikėjo pasakyti, kad mes kitokio vaisto neturime“. Vedėja klausė kliento, kodėl jis jai priekaištauja, jei tuo metu moteris buvo atostogose ir tik šiandien pirmą kartą apskritai jį pamatė. „Aš atėjau paklausti, kodėl man išdavėte neteisingą vaistą?“— nenurimo telšiškis.
G.Grikšienė pasakė, kad jis su žurnalistais gali kreiptis ir į teismą, tačiau vis tiek bus įrodyta, kad receptas išrašytas tinkamai ir vaistas išduotas toks, kokio ir reikėjo.

Rastas kompromisas
Vyras nesiliovė pykti ir tikino savo: vaistas išduotas neteisingai. „Jūs įsivaizduojate, kaip yra sunku, kai dvi savaites žmogus kankinasi skausme ir jam niekaip negalima padėti? To vaisto, kurį išdavė vaistininkė, koncentracija per silpna. Turimi vaistai suveikia vos po 3-4 valandų, o poveikis išlieka trumpam. Dviejuose mililitruose turėtų būti 200 mg koncentracijos. Sūnus žmonai davė savo nuskausminamuosius po operacijos, ten buvo užrašyta 100 mg/2ml, tai visai kitas reikalas! Juk aš ne beprotis? Aš pamenu, kuriuos vaistus leidau žmonai, yra skirtingo stiprumo viename mililitre“,— tvirtino telšiškis.
Tiek G.Grikšienė, tiek kiti kalbinti medikai tikina, jog tokio stiprumo nuskausminamųjų, kad būtų 100 mg vaisto mililitre, nėra. Telšiuose esančios vaistinės vedėja susisiekė su Alytaus vaistinės darbuotoja. Vaistininkės Kristinos Klusavičiūtės komentaras: „Tokio  dalyko, kad 100 mg būtų viename mililitre apskritai nebūna. Lietuvoje gaminamų nuskausminamųjų vaistų parašymas ant dėžutės klaidina, nors ir yra tas pats stiprumas. Šalyje vaistinėse prekiaujama trijų gamintojų nuskausminamaisiais: lietuvių, slovėnų ir Kipro. Tikėtina, kad kiekvieną organizmą vaistai veikia skirtingai“.
Po ilgų diskusijų ir ginčų pasiektas kompromisas: onkologine liga sergančiai moteriai pasiūlyta užsisakyti kito gamintojo vaistų. Viliamasi, jog jie sergančiajai pagelbės.