Aplinkos viceministras įspėjo: „Du šiurkštūs pažeidimai ir nuomos sutartis bus nutraukta“

Praėjusią savaitę Telšiuose lankęsis Aplinkos ministerijos viceministras Linas Jonauskas susitiko ir diskutavo su Telšių medžiotojų ir žvejų draugijos nariais. Susitikime dalyvavo Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos Gyvūnijos naudojimo kontrolės skyriaus vedėjas Kęstutis Motiekaitis, Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Telšių rajono agentūros vedėjas Algirdas Petrikas, Telšių rajono savivaldybės laikinasis meras Petras Kuizinas.

Danutė Jackutė

„Kam medžiotojams ežerai?“
„Telšių rajone nėra žvejų draugijos. Ji tik pavadinime. Kam medžiotojams ežerai?“— nuo pat pirmųjų susitikimo minučių telšiškiai žvejai ėmė žerti priekaištus Telšių medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkui Andriui Binzai ir žuvininkui Stanislovui Karečkai.
Jie priekaištavo dėl to, kad ežerai neprižiūrimi, neįžuvinti, nėra informacinių lentelių, o, pastebėjus brakonierius, negali prisikviesti pagalbos. Žvejai nepatenkinti, kad leidimas žvejoti, kainuojantis 35 eurus, gerokai brangesnis nei kaimyniniame Plungės rajone, kur žvejai žvejybai gali rinktis didesnius plotus, o telšiškiai tik Masčio, Lūksto ir Tausalo ežerus.
Viceministras L.Jonauskas pasiūlė vienerius metus nepirkti leidimo žvejoti Telšių medžiotojų ir žvejų draugijos nuomojamuose ežeruose, o rinktis valstybinius vandens telkinius. Be to, ragino kurti atskirą žvejų draugiją ir patiems tvarkytis. Deja, pastarojo siūlymo žvejai atsisakė, nes kam draugija be ežerų.
Į šią repliką A.Binza atsakė paaiškinimu: „Jei draugija yra, ją reikia išlaikyti. Vandens telkinių įžuvinimas brangiai kainuoja. Kiekvienas nori kuo pigiau naudotis visais ištekliais. Jei kursite naują draugiją irgi kainuos, teks naujus įstatus rengti“.

Brakonierių mažėja
Susitikime dalyvavę žvejai priekaištavo dėl brakonierių sulaikymo. Vienas papasakojo, kad dažnai matąs Lūksto ežere brakonierius traukiančius tinklus. Pranešus apie tai, S.Karečka pasakė, kad neturi laiko ir transporto bei patarė pačiam nufotografuoti ar nufilmuoti pažeidėją.
Dėl brakonieriavimo, jei nesulaukia vietinių pagalbos, viceministras siūlė skambinti 112, kur garantuos ne tik anonimiškumą, bet ir pagalbą. Tačiau tuo telšiškiai nenori naudotis, nes iki rugpjūčio pradžios iš Telšių sulaukti tik 7 skambučiai.
L.Jonauskas pripažino, kad, sugriežtinus atsakomybę, nuo 2013 metų trigubai sumažėjo brakonieriavimas. Jis patikino, jog jau antrus metus negalima laisvai įsigyti tinklų. Telšiškiai nenorėjo sutikti su pastaruoju teiginiu. „Vienas litras viskio tam, kas turguje nusipirks tinklą“,— siūlė svečias iš Vilniaus. Nors viceministras prisiminė keletą atvejų, kai turgaus prekeiviai pardavė tinklus negalintiems jų įsigyti asmenims ir dėl to griežtai nubausti.
Priekaištai dėl įžuvinimo
Telšiškiai žvejai nepatenkinti dėl vandens telkinių įžuvinimo. Jų nuomone, Telšių medžiotojų ir žvejų draugija, per mažai tam skiria lėšų ir dėmesio. A.Binza su tuo nenorėjo sutikti ir tvirtino, kad vandens telkiniai gausinami žuvimis, o tai gali patvirtinti dokumentais, kuriuose yra Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Telšių rajono agentūros ir kitų atsakingų darbuotojų parašai. Be to, pasak pirmininko, ežeruose gerokai pagausėjo žuvų, pagaunamas įvairesnis laimikis.
Kaip vėliau paaiškėjo diskutuojant, trūksta informacijos apie žuvivaisą. Tad Telšių medžiotojų ir žvejų draugija įpareigota pranešti apie įžuvintus vandens telkinius ir visą su tuo susijusią informaciją.
Tam pritarė ir susitikime dalyvavęs P.Kuizinas, nes, anot jo, kas paslaptinga, tas nešvaru ir žmonės pradeda įtarinėti draugiją. „Jei norite skaidrumo — privalote informuoti. Draugija yra savanoriška organizacija, tvarką darote patys. Netinka vadovas — išsirinkite kitą, imkitės patys iniciatyvos, nes ginčydamiesi nieko nepasieksite“,— sakė laikinasis meras.

Svarbu vykdyti įsipareigojimus
„Jei draugija nevykdo įsipareigojimų, o įžuvinimas yra tik „popierinis“, būtina nedelsti ir apie tai informuoti. Už du šiurkščius pažeidimus kontrolės srityje galima nutraukti nuomos sutartį, kuri, jei nebus fiksuota jokių pažeidimų, galios iki 2023 metų“,— siūlė aplinkos viceministras, išklausęs žvejų priekaištus. Anot jo, nesvarbu, kas nuomojasi ežerus — žvejai, medžiotojai ar kosmonautai, svarbu, kad sąžiningai laikytųsi įsipareigojimų: vykdyti įžuvinimą, saugoti vandens telkinius, sąžiningai mokėti mokesčius.
Viceministras L.Jonauskas žvejus pradžiugino, kad ketinama įrengti naują valčių nuleidimo į Masčio ežerą vietą. Vėliau tai padaryti pažadėjo ir Lūksto ežere.
Išgirdęs įvairių priekaištų Telšių rajono medžiotojų ir žvejų draugijai susitikime dalyvavęs K.Motiekaitis patarė kalbėtis su jos valdybos nariais, ieškoti palankių sprendimų tiek žvejojant, tiek kovojant su brakonieriais, tiek sprendžiant kitus aktualius klausimus.
Po susitikimo viceministro įpareigotas A.Petrikas apžiūrėjęs visus tris nuomojamus ežerus — Masčio, Lūksto ir Tausalo — įsitikino, jog teisūs žvejai. Prie vandens telkinių jokių informacinių lentelių nerado.

Nuotraukoje: Telšių žvejai priekaištus išsakė viceministrui Linui Jonauskui.