Kas šunų savininkus išmokys kultūros?

Telšius paskelbus Lietuvos kultūros sostine 2016, reikėtų auklėti kai kuriuos šunų šeiminininkus. Redakcija nuolat gauna pasipiktinusių gyventojų skambučių dėl netvarkingų šunų savininkų, nesurenkančių savo augintinių ekskrementų ir teršiančių aplinką. Mamos piktinasi, kad daugiabučių namų kiemuose išleidusios pažaisti vaikus, pirma iš smėlio dėžės turi išrinkti šunų kakučius ir tik po to leisti mažyliams kapstytis smėlyje. Viešosios erdvės taip pat neretai dergiamos šunų.

Giedra Akavickienė

Gyvūnų savininkų švietimas niekam nerūpi
Tiesa, reikėtų pagirti Masčio ežero pakrante augintinius vedžiojančius telšiškius. Pakrantės prieigose švaru — pavyzdingi šunų šeimininkai nešasi maišelius ir surenka „dovanėles“.
Tačiau su keturkoju išėję pasivaikščioti tvarkingi gyventojai susiduria su kita problema — kur dėti surinktus ekskrementus? Masčio ežero pakrantės teritorijos tvarkymo projektą darę architektai numatė vaikų žaidimų aikšteles, tačiau pamiršo geriausią žmogaus draugą — šunį.  
Tuo tarpu užsienio šalyse poilsio zonose įrengtos ne tik šiukšlinės šuniukų kakučiams, bet ir smėlio dėžės, maišelių automatai… Nereikia toli ieškoti pavyzdžių. Štai Kauno miesto valdžia gyvenamųjų namų kvartaluose pasirūpino specialiais konteineriais keturkojų išmatoms.
Primename, kad nesurenkantys šunų išmatų yra pažeidėjai ir už aplinkos  teršimą gali gauti 200 eurų viršijančią baudą. Tačiau, kad būtų už tai nubaustų Telšiuose, neteko girdėti.
Už švarą pasisakantys telšiškiai Žemaitijos sostinėje pasigenda socialinių švietėjiškų akcijų.  
Pasak kalbintų gyventojų, Telšiuose neseniai įsikūrusi VšĮ „Telšių uodegėlė“ rūpinasi benamiais gyvūnais, organizacijos savanoriai lankosi mokyklose, socialiniuose tinkluose ir kitais būdais renka aukas beglobiams išlaikyti, tačiau niekam nerūpi auklėti vaikus kultūros, susirenkant mylimo šuniuko „dovanėles“.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus reidas
Šunų ekskrementų nesurenkančių savininkų kontroliavimu ir baudimu gali užsiimti policijos pareigūnai bei savivaldybių viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai.
Ankstų rytą su Telšių rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojais žurnalistai išvyko į reidą.
Per porą valandų buvo stebimi ir tikrinami augintinius lauke vedžiojantys gyventojai. Tą rytą daugiausiai sutikta pareigingų telšiškių, kurie iš namų išeidami su šunimi pasiima ne vieną maišelį išmatoms surinkti.
Tikrinant Vilniaus daugiabučių namų mikrorajono gyventojus, tiek jaunimas, tiek senjorai turėjo maišelius keturkojų krūvelėms.
Staiga iš vairuotojų buvo gautas pranešimas, kad Rainių kaime vedžiojamas didelis šuo puola pravažiuojančius automobilius, dviratininkus ir net praeivius.  
Nuvažiavus į įvykio vietą, pastebėta moteris ir jos vedžiojamas iš  pažiūros kovinės veislės šuo. Pora buvo stebima maždaug 10  minučių iš tolo, tačiau pranešimas nepasitvirtino.
Šuo pasirodė esantis ramus, draugiškas. Privažiavus ir užkalbinus, gyvūnas ramiai sėdėjo šalia šeimininkės, nerodė jokių agresijos požymių, tik šiek tiek reagavo į automobilius, tarsi žaisdamas.
Telšių rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojas Laimonas Vėlavičius rainiškei paaiškino, jog vardan saugumo, šuniui reikėtų antsnukio. Moteris pažadėjo jį įsigyti.

Nuotraukoje: Telšių rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojas Laimonas Vėlavičius reido metu kalbasi su šuns savininke, kad augintiniui reikėtų uždėti antsnukį.