Gera sugrįžti į išpuoselėtą tėviškę

Tradiciškai per Šv.Joachimo atlaidus Lauko Sodoje susirenka kraštiečiai  į  šventę „Čia mūsų namai, čia viskas gerai“.   
Danutė Jackutė

Dešimtoji kraštiečių šventė
Šiemet bendruomenės pirmininkas Justas Dapkus  su bendraminčiais sukvietė kraštiečius į dešimtąjį susitikimą. Jame dalyvavo ir lauksodiškius sveikino  Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė, Telšių rajono savivaldybės vicemeras Kęstutis Gusarovas, Ryškėnų seniūnė Gražina Sukurienė, Telšių miesto  seniūnas, Ryškėnų kaimo bendruomenės pirmininkas Kazys Lečkauskas, Lieplaukės kaimo bendruomenės pirmininkas Vytautas Rumbutis ir kiti svečiai. Jie savo palinkėjimus kraštiečiams užrašė šventės „Čia mūsų namai, čia viskas gerai“  Garbės knygoje.
Gausiai susirinkę į šventę kraštiečiai, pirmiausiai pasimeldė šv.Mišiose, kurias aukojo klebonas Kęstutis Balčiūnas, po procesijos ir palaiminimo visi  skubėjo prie bendruomenės pastato, kur įrengtoje lauko estradoje ir įvyko  oficiali šventės dalis — sveikinimai, apdovanojimai ir nuotaikingas mažųjų  lauksodiškių, Ryškėnų kultūros centro Sandros ir Sigito Petrulių dueto ir atlikėjo Pauliaus Stalionio koncertas. Šventę vedė kraštietė poetė Irena Daubarienė.

Miesteliu rūpinasi bendruomenė
Lauko Sodos kaimo bendruomenė įkurta 2005 metais ir vienija per 130 narių. Lauksodiškiai ne tik pasinaudodami projektinėmis lėšomis kuria jaukią ir patogią aplinką, bet ir patys savo jėgomis rūpinasi buvusia Lauko Sodos mokykla.
Joje įsirengė bendruomenės namus, suremontavo koridorių, atnaujino virtuvę, pastatė sceną– pavėsinę, puoselėja bendruomenės parką ir tvenkinius su  trykštančiu fontanu. Kraštiečių šventės dieną pristatytas Lauko Sodos kaimo bendruomenės įgyvendintas projektas „Lauko Sodos miestelio viešosios erdvės pritaikymas bendruomenės poreikiams“. Šalia buvusios mokyklos, kuri dabar pritaikyta  bendruomenės reikmėms, įrengta vaikų žaidimų ir lauko treniruoklių aikštelė.  Projektą pristačiusi Loreta Mejerienė teigė, kad dabar bendruomenės nariams, miestelio, aplinkinių kaimų, vienkiemių gyventojams sudarytos geros sąlygos aktyviai ir sveikai leisti laisvalaikį.
Projektas, kurio vertė 13 tūkst. 188 eurai, įgyvendintas Telšių rajono savivaldybės ir LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos lėšomis. Pastaroji skyrė didžiąją dalį — 11 tūkst. 991 eurą, 1997 eurais prisidėjo Telšių rajono savivaldybė, o Lauko Sodos kaimo bendruomenės nariai vieningai dirbo.
Įrengtos vaikų žaidimų ir lauko treniruoklių aikštelės atidarymo simbolinę  juostelę perkirpo Seimo narė R.Šalaševičiūtė, Telšių rajono savivaldybės vicemeras K.Gusarovas ir Lauko Sodos bendruomenės pirmininkas J.Dapkus.

Nuoširdūs svečių sveikinimai
„Jūs esate puikus pavyzdys Lietuvos bendruomenėms, kaip reikia bendromis pastangomis rūpintis savo gimtine“,— lauksodiškius pasveikinusi Seimo narė  R.Šalaševičiūtė  pasidžiaugė žmonių vieningumu, susiklausymu, prasmingais darbais puošiant miestelį, kuriant jaukią aplinką sau ir vaikams. „Lauko Soda tokia pat graži, kaip ir Telšiai, o gal ir pralenkia juos, nes nuolatos veikia fontanas“,— nuotaikingus lauksodiškius pasveikino vicemeras  K.Gusarovas. Jis perdavė administracijos direktoriaus Sauliaus Urbono padėkos  raštus Antanui Varkaliui, Broniui Fabijonavičiui, Vytautui Urvakiui, Linui Bumblauskui, Rimantui ir Vaidai Aušinskams, Redai ir Giedriui Vilčiauskams.
„Ir vienas žmogus, suradęs bendraminčių, daug gali nuveikti“,— teigė Ryškėnų seniūnė G.Sukurienė ir padėkojo bendruomenės pirmininkui J.Dapkui.  Ji padėkos raštais apdovanojo lauksodiškius Vaclovą Varkalį, Vidmantą Džiaugį, Viktorą Piluckį, Reginą Mikaitę.
Nuoširdžiai kraštiečius pasveikino klebonas K.Balčiūnas, priminęs šviesios atminties vyskupą Antaną Vaičių, kuris dirbdamas Lauko Sodoje siekė tų pačių  tikslų, kaip ir bendruomenės nariai — vienybės, santarvės ir meilės savo kraštui.
Ryškėnų kultūros centro direktorė Romualda Virketienė skaitė lauksodiškio poeto Jono Baranausko posmus apie tėviškę, o nuotaikingą dainą padovanojo   Sandros ir Sigito Petrulių duetas. Dešimtojo susitikimo proga kraštiečius taip pat sveikino Ryškėnų ir Lieplaukės kaimo bendruomenių atstovai, prisiminimais dalijosi lauksodiškiai Antanas Jonušas, Elena Pocienė, Vida Lenkauskaitė-Petrauskienė.
Po sveikinimų, linkėjimų, patrankos šūviais už Lietuvą, Žemaitiją ir Lauko  Sodą kraštiečius pagerbė Žemaičių kultūros draugijos nariai Vitas Pocius ir Danielius Valius. Nuotaikingas atlikėjo Pauliaus Stalionio koncertas išjudino  tiek mažus, tiek vyresnius šventės dalyvius, kurie iki vėlumos pramogavo, išbandė laimę loterijoje, apžiūrėjo Telšių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos atsivežtą techniką, dalyvavo sporto varžybose, kurias surengė Tomas Gaurylius, grojant muzikantui Sauliui Vilkui, smagiai sukosi šokio sūkury.