Siuvo švarką: pritrūko pinigų rankovėms

Telšių rajono savivaldybės vadovai ir administracija nesiliauja stebinę ar piktinę žmones. Šįsyk „originalų“ sprendimą sugalvojo remontuodami Telšiuose Vytauto gatvę.
Alvydas Ivoncius

Pasiūlė… išsigrįsti šaligatvius?
Į Redakciją kreipėsi keli telšiškiai. Jie piktinosi, kad, asfaltuojant gatvę, nebuvo įrengti šaligatviai. O gatvė vienoje dalyje taip susiaurėjo, jog sunkoka būtų prasilenkti dviem automobiliams.
Kitas telšiškis neslėpė nuostabos dėl, jo manymu, keistenybių šioje gatvėje: vienur šaligatviuose sudėtos trinkelės, kitur papilta žvyro ar akmens skaldos. Pasak telšiškio, žmonėms net buvo pasakyta: jei norite, patys trinkelėmis prie savo namų išgrįskite šaligatvius. Esą kai kurie sutikę tai padaryti, o kiti — ne.
Savivaldybės administracijos Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gintautas Lukauskas mums paaiškino, kad šaligatviams tinkamai įrengti Savivaldybė pritrūkusi pinigų. Svarbiausia buvę išasfaltuoti gatvę. G.Lukausko teigimu, žmonės nebuvo verčiami ar raginami išgrįsti šaligatvių prie savo namų. Kai kurie gyventojai patys norėję tai padaryti ir jiems buvo leista.
Sutartis dėl Vytauto gatvės remonto pasirašyta šių metų balandžio 22 dieną. Sutartyje nurodoma, jog darbų kaina — 53 tūkst. 264 eurai. Deja, sąmata, kaip įprasta dabartinių vadovų valdomai Savivaldybei, slapta. O ir pati rajono valdžia nė karto nė nebandė žmonėms pateikti informacijos, kodėl ir kiek bei kurie darbai kainavo.
Tačiau „Kalvotojoje Žemaitijoje“ aprašytos kai kurios kitos valdiškos statybos leidžia spėti apie gana didelius įkainius. Kita vertus, dauguma statybos darbų konkursų rengiami apklausos būdu, kai kviečiami dalyvauti mažiausiai trys pretendentai. Vien paviršutiniškai peržvelgus Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje skelbiamus duomenis, nesunku pastebėti: tarp konkursų laimėtojų dažniausiai dominuoja tos pačios firmos. O tai skatina manyti, jog Savivaldybės vadovai nelinkę taupyti valdiškų pinigų. Todėl ir Vytauto gatvės šaligatviams pinigų galėjo „neužtekti“.
Pasak G.Lukausko, šaligatviai bus tinkamai sutvarkyti kada nors, kai Savivaldybė turės pinigų.
Dabartiniai valdantys politikai sugebėjo rajoną praskolinti taip, kad Savivaldybė nebeturi skolinimosi limito.

Tegul važiuos… šaligatviu
G.Lukauskas aiškino: nieko tokio, jei automobiliams viena gatvės dalis per siaura prasilenkti. Šaligatvių bordiūrai todėl ir sudėti neaukštai, kad automobiliai, sutikę vienas kitą, ropotų pėstiesiems skirta danga.
Kelių eismo taisyklėse šaligatvis apibūdinamas šitaip: „Šaligatvis — pėstiesiems skirta kelio dalis, esanti prie važiuojamosios dalies arba atskirta nuo jos“. Kaip žinia, važinėtis šaligatviais draudžiama. Ant jų statyti automobilius — taipogi, jei kitaip nenurodo kelio ženklas. Gatvė iš tiesų siauroka. Visgi ar buvo racionalu bandyti abiejose jos pusėse įrengti šaligatvius.