Gydytoja nefrologė Eglė Baublienė: „Kai inkstai suserga, „išsiderina“ viso organizmo veikla“

Regioninės Telšių ligoninės kolektyvas kasmet plečiasi ir atvyksta  dirbti jauni ir puikiai savo amatą išmanantys gydytojai. Sėkmingai  pritraukiami specialistai — ligoninės prestižas. Į Telšius  atvykstantys kvalifikuoti medikai gerina gydymo ir pacientų priežiūros  kokybę. Šiemet Telšių medikų gretas papildė gydytoja nefrologė Eglė Baublienė (nuotraukoje).  

Šiaulietė pasirinko Telšius
„Esu šiaulietė, baigiau Lietuvos sveikatos  mokslų universitetą (LSMU). Reziduojant Kaune, mane įkalbėjo atvykti  dirbti į Telšius, kur jau daug metų buvo ieškoma ligoninėje galinčio nuolat dirbti nefrologo. Atsikraustėme su šeima. Įsikurti, susirasti butą ir kitą pagalbą suteikė ligoninės direktorė Alma Vitkienė. Už šiltą priėmimą labiausiai dėkoju Hemodializės skyriaus medikėms, čia ypač jaučiuosi gerai“, — atviravo gydytoja nefrologė Eglė Baublienė.

Ligonių gana daug
Medikė prisipažįsta, jog darbo  nestokoja. „Nefrologinių ligonių gana daug. Visuomenė sensta, o pacientai, sergantys inkstų ligomis, paprastai turi ir daugelį kitų sveikatos problemų (pavyzdžiui, sunkiai kontroliuojamą kraujospūdį, cukrinį diabetą, išeminę ligą ir kitas). Šioms būklėms progresuojant, vystosi lėtinė inkstų liga, kuri gali privesti prie galutinės stadijos inkstų nepakankamumo, kuomet jau reikalinga pakaitinė inkstų terapija (hemodializės, peritoninė dializė ar inksto transplantacija). Kai inkstai suserga, „išsiderina“ viso organizmo veikla“, — atkreipia dėmesį E. Baublienė ir skatina rūpintis savo sveikata nuolat.
Gydytoja vardina problemų sukelti galinčias, nefrologinės priežiūros reikalaujančias inkstų ligas: šlapimo organų infekcijos, glomerulonefritai (lėtinis inkstų kamuolių uždegimas), įvairių  priežasčių sąlygotas ūmus bei lėtinis inkstų nepakankamumas ir panašiai.  
Nefrologo konsultacijai taip pat reikėtų nukreipti pacientus, esant  sunkiai vaistais koreguojamam arteriniam kraujospūdžiui.

Amžius ligoms — ne kliūtis
Medikė pasakojo, jog dažniausiai susidurianti su vyresnio amžiaus  žmonėmis, tačiau inkstų ligomis serga ir jauni, o neretai ir vaikai. „Pirminę apžiūrą visuomet atlieka šeimos gydytojas, kuris ir turi nuspręsti, ar pacientui reikalinga specialisto konsultacija, ar pakanka tik pirminės apžiūros ir medikamentinio gydymo. Aktualu ir tai, kad bendrosios praktikos gydytojas, turėdamas bent kiek įtarimo dėl ligos sudėtingumo, siųstų ligonį specialisto konsultacijai“, —  ragino  pašnekovė.
Inkstai ne tik per parą išfiltruoja ir  išvalo apie 200 litrų kraujo, bet ir kontroliuoja arterinį kraujo spaudimą, užtikrina kaulų struktūrą, dalyvauja gaminant raudonuosius  kraujo kūnelius, pašalina vandens, druskų perteklių. Organams pradėjus blogiau funkcionuoti, kaupiasi toksinai, vystosi inkstų nepakankamumas. Pablogėjus inkstų darbui, nukenčia širdis, kraujagyslės, vystosi mažakraujystė.  
Siekiant sustabdyti lėtinės inkstų ligos progresavimą, vertėtų reguliuoti mitybą, vartoti pakankamai skysčių, stebėti svorį, atsisakyti rūkalų, vengti nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, stengtis gerai koreguoti arterinį kraujospūdį bei cukraus kiekį kraujyje.

Ligą ypač sunku atpažinti
Inkstų liga nebyli, dažniausiai pasireiškianti bendru kūno silpnumu,  tinstančiomis kojomis, pykinimu, o kartais ir vėmimu, dažnesniu  šlapinimusi naktį ar sumažėjusiu šlapimo kiekiu. Simptomai atrodo niekuo neišsiskiriantys, ir ligoniai kartais nesupranta, kad serga inkstų liga. Didesnė rizika susirgti inkstų ligomis yra sergantiems cukriniu diabetu, turintiems aukštą  kraujospūdį, kamuojamiems nuolatinio šlapimo takų ar pūslės uždegimo,  jungiamojo audinio — sąnarių ligomis, dažnai vartojantiems vaistus nuo skausmo — analgetikus, tam tikromis ūmiomis ligomis (širdies infarktu, kasos uždegimu, sepsiu), apsinuodijus.
Kai savi inkstai nebefunkcionuoja, nesugeba apvalyti organizmo nuo  medžiagų apykaitos produktų, pašalinti vandens pertekliaus, palaikyti normalios organizmo šarmų ir rūgščių pusiausvyros, būtina pakaitinė inkstų terapija. Šiuo metu Hemodializės skyriuje tris kartus per savaitę po keturias valandas dializuojami  skirtingo amžiaus pacientai, per metus atliekama per 3000  hemodializių.