Janapolėje garaže sprogus padangai, žuvo 31 metų vyras

Pirmadienio vakarą Telšių rajono Varnių seniūnijos Janapolės miestelyje, garaže nugriaudėjus sprogimui, žuvo 31-erių metų vyras. Našlaičiais liko vos dvejų ir penkerių metukų berniukai.  

Giedra Akavickienė

Sulėkė specialiosios tarnybos
Kaip praneša Telšių policija, rugsėjo 26 d. 18.57 val. gautas pranešimas apie Telšių rajone, Janapolės miestelyje, įvykusį sprogimą, galimai nusinešusį jauno vyro gyvybę.
Sprogimo būta tokio galingo, kad jis girdėjosi plačiai apylinkėje.
Į įvykio vietą atskubėjo Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato, priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai, greitosios medicinos pagalbos medikai.
Pirminiais duomenimis, janapoliškis Simas Barauskis namo kieme esančiame garaže, galimai nesilaikydamas saugumo reikalavimų, norėdamas pritaikyti kitai transporto priemonei, virino ratlankį, ant kurio buvo sumontuota aukšto oro slėgio vilkiko priekabos padanga.
Sprogus padangai, į orą pakilo virintas ratlankis, kuris per pastato stogą išlėkė kartu su vyru. Atvykę medikai nukentėjusiajam padėti nebegalėjo, vyras žuvo įvykio vietoje.
Kartu garaže buvęs žuvusiojo svainis Jonas Martinkus, taip pat janapoliškis, rimtesnių sužalojimų nepatyrė. Po medikų apžiūros vyras gydosi namuose.
Policija tikslina tragiško įvykio aplinkybes.

Garsėjo kaip puikus automobilių meistras
Apsilankius Janapolės miestelyje, janapoliškiai žuvusįjį minėjo tik geru žodžiu.
„Buvo darbštus vyras, rūpinosi šeima, liko nebaigtas renovuoti gyvenamasis namas“,— liūdnai kalbėjo vietiniai gyventojai.
Automobilių remontu užsiimantis Simas kaip auksarankis garsėjo ne tik savame miestelyje, bet ir Telšiuose.
„Pas jį remontuoti automobilių iš toliau atvykdavo net klebonai“,— tvirtino velionio kaimynas.

Pro stogą išlėkusi padanga nukrito į daržą
Apie tragedija pasibaigusį vakarojimą garaže papasakojo velionio svainis J.Martinkus. Vyras sakė, kad garaže iš viso buvo keturi vyrai.
Laimė, tuo metu neatėjo mažamečiai Simo vaikai. Pašnekovo teigimu, berniukai mėgdavo atbėgti pas tėvelį, „patampyti“ jo darbo įrankius. J.Martinkus neslėpė, kad vyrai garaže ragavo alaus, tačiau, jo nuomone, ne alkoholis kaltas dėl nelaimės.
„Simas buvo patyręs meistras, skubėjo sutvarkyti padangą, nepagalvojo, kad reikia išleisti orą“,— aiškino tragiško įvykio liudininkas.
Nugriaudėjus sprogimui, į orą pakilo didžiulė padanga, sunkus ratlankis ir pats meistras. Išlaužus šiferio stogą, padanga nukrito į daržą tarp moliūgų, ratlankis — šalia garažo, o žmogus įkrito atgal į garažo vidų. Visa tai matė sprogimo bangos ant grindų nusviestas J.Martinkus.

Kartu buvęs svainis apkurto
Liudininkas atskleidė, kad sprogimo metu svainis žuvo vietoje. Į garažą atgal per stogą įkritęs vyras jau buvo nebegyvas.  
„Per sprogimą velioniui nutraukta ranka, kita ranka lūžo, sužalota galva“,— kalbėjo sukrėstas J.Martinkus.
Likęs gyvas janapoliškis skundėsi sužalotu veidu, jis ne tik ištino, bet ir liko kruvini randai. Be to, po sprogimo Jonui „sustreikavo“ klausa.

Ruošėsi parsivežti malkų
Baimindamiesi lietaus, žuvusiojo artimieji norėjo uždengti sprogimo suardytą stogą, tačiau, kaip tvirtino J.Martinkus, tyrimą atliekantys pareigūnai kol kas neleido.
Velionio artimieji atskleidė, kad antradienį darbštus Simas ruošėsi važiuoti į mišką, turėjo parsivežti malkų žiemai. Tačiau netikėtai  sprogus priekabos padangai, janapoliškis nutarė ją pakeisti turėta  vilkiko padanga. Deja, šis darbas buvo paskutinis vyro gyvenime, liko neparvežtos malkos, nebaigtas renovuoti namas, neužauginti vaikai…
Antradienio vakarą velionis pašarvotas Janapolės gedulo namuose. Amžinojo poilsio vyras atguls naujosiose Janapolės kapinėse.