Telšiuose — policijos ir kariškių pratybos prieš teroristinius išpuolius

Ankstyvą penktadienio rytą Telšiuose prasidėjo didelės policijos ir kariškių bendros pratybos, kurių užduotis — rasti ir sulaikyti iš areštinės pabėgusius asmenis, galinčius kelti teroristinių išpuolių grėsmę.

Giedra Akavickienė

Į gatves išvyko 120 pareigūnų ir 160 kariškių
Kaip informavo Telšių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (toliau — VPK), pagal pratybų legendą, penktadienio naktį penkių nenustatytų asmenų grupė užpuolė Mažeikių rajono policijos komisariato pastatą, iš areštinės pabėgo 20 sulaikytų asmenų, iš kurių 9, kaip įtariama, nelegaliai patekę į Lietuvos Respublikos teritoriją. Pagal scenarijų, pabėgę asmenys juda link Telšių ir gali vykdyti teroristinius išpuolius.
Nedelsiant įvestas planas „Sulaikymas“, pakelti Telšių apskr. VPK pareigūnai, į pagalbą pasitelktos Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono pajėgos. Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas pavedė sušaukti Policijos ekstremalių situacijų centrą, kuris korodinuotų operacijos veiksmus, sąveiką su Lietuvos kariuomene.
Po Telšių apskr. VPK įvykusio instruktažo pareigūnų ekipažai išdėstyti mieste. Policininkai stabdė ir tikrino transporto priemones, vykdė kitus pabėgusių asmenų paieškos ir sulaikymo veiksmus. Atvykę kariškiai skubėjo į pagalbą policijai.
Bendros policijos ir kariškių pratybos vyko pagal Lietuvos kariuomenės ir Policijos departamento prie VRM bendradarbiavimo priemonių planą. Pratybose dalyvavo 120 Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų ir 160 Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono kariškių.

Ieškojo „teroristų“ — sulaikė kontrabandos vežėjus
Pareigūnams ir kariškiams pasiskirsčius Telšių miesto, rajono ir apskrities teritorijoje numatytuose postuose, taip pat suformavus mobilius ekipažus, nustatyta nemažai pažeidėjų.
Gausios pareigūnų ir kariškių pajėgos tikrino pravažiuojančius automobilius, vykdė kitus pabėgusių asmenų paieškos ir sulaikymo veiksmus. Iš viso bendromis policijos ir kariškių pajėgomis patikrinta apie 1250 transporto priemonių bei jų vairuotojų.
Nustatyta 10 Kelių eismo taisyklių pažeidėjų, iš kurių vienas — neblaivus vairuotojas, 4 — neturintys teisės vairuoti transporto priemonių bei 5 kiti Kelių eismo taisyklių pažeidimai. Dar du patikrinti eismo dalyviai su savimi turėjo kontrabandinių cigarečių (6 ir 100 pakelių), tad jie patraukti administracinėn atsakomybėn.
„Po įvykusių pratybų apibendrinti rezultatai, išanalizuota veiksmų eiga bei jos tobulinimo galimybės“,— praneša Telšių apskr. VPK.
Ne paslaptis, kad didžiulės ginkluotų pareigūnų, kariškių pajėgos gyventojams sukėlė nerimą. Žmonės „ūžė“ ne tik namuose, darbe, bet ir socialiniuose tinkluose.
Atsirado ir tokių, kurie per žiniasklaidos priemones išgirdę informaciją apie bendrą pareigūnų ir kariškių operaciją, ją suprato savaip.