Žaliaskarė, dovanodama savo šaką, nutiesė bičiulystės tiltą tarp žmogaus ir miško

Grupė Telšių urėdijos miškininkų — akcijos „Parsinešk Kalėdas į namus“ dalyvių ir organizatorių.

Jau dešimtmetį, artėjant šv. Kalėdoms, Telšių urėdijos miškininkai prisijungia prie šalyje organizuojamos eglių šakų dalijimo akcijos „Parsinešk Kalėdas į savo namus“.

Algirdas Dačkevičius

Tikriausiai būtų sunkoka suskaičiuoti, kiek per visą akcijos laiką nuo kirvio išgelbėta eglaičių, tačiau kasmet prieš šv. Kalėdas Telšiuose išdalijant tūkstančius šakų, o šalyje — per keletą šimtų tūkstančių, leidžia manyti, kad savo viršūnes Lietuvoje į dangų vis aukštyn kelia žvilgsniu neaprėpiamas simbolinis žmogaus ir gamtos bičiulystės dėka išsaugotas žaliaskaris jaunuolynas.
Ir praėjusį antradienį Turgaus aikštėje, kur karaliauja gražuolė kalėdinė miesto eglė, miškininkai dalino šakas. Gretimais stovėjo išradingai papuoštas jų tarnybinis automobilis su jaunųjų miško bičiulių kalėdinėmis puokštėmis ir kompozicijomis. „Šiemet iš anksto buvome nutarę, kad kalėdines puokštes eksponuosime ne uždaroje erdvėje, o centrinėje miesto aikštėje. Todėl jos buvo kiek kitokios nei įprastai ir pritaikytos lauko sąlygomis eksponuoti bet kokiu oru. Taip pat su jaunaisiais miško bičiuliais aptarėme, kas ir ką gamins, kad ekspozicija atrodytų kuo įspūdingiau“,— pasakojo urėdijos inžinierius ir jaunųjų miško bičiulių koordinatorius Justinas Norvilas. Vėliau šie moksleivių kūriniai bus dovanoti rajone įsikūrusiems senjorų globos namams, Varnių palaikomojo gydymo slaugos ligoninei.
Telšių miškų urėdijos urėdas Bronislovas Banys padėkojo visiems jauniesiems miško bičiuliams už  kūrybiškumą, jų vadovams ir įteikė dovanėlių. Jis taip pat visus pasveikino su artėjančiomis  didžiosiomis metų šventėmis bei palinkėjo sėkmingų 2017-ųjų metų.
Aikštėje džiugiai šurmuliavo bendrojo lavinimo mokyklų jaunųjų miško bičiulių būreliai iš Nevarėnų — „Markija“, Kaunatavos — „Blindukai“, Tryškių — „Lazdynukai“, Viešvėnų — „Kankorėžis“, Žarėnų — „Bičiulių oazė“, „Atžalyno“ progimnazijos — „Miško draugai“. Jie ir savo miniatiūrinių šventinių suvenyrų miestelėnams  padovanojo. Telšių rajono mokinių parlamento atstovai vaišino visus kvapia arbata, o atminčiai su šventėmis įteikė ir sveikinimo atvirutę.
Vaikų darbelius, įsijautęs į savo pareigas, saugojo šuo Atilas, o policijos kinologas Tomas Taurinskis maloniai bendravo su miškininkais ir dalinosi įspūdžiais, kaip randa girioje pasiklydusius grybautojus.
„Nuo 13 iki 16 valandos su miestelėnais bičiuliavę miškininkai be eglės šakelės nepaliko nė vieno, panorusio ant žaliojo spyglio „parsinešti Kalėdas į savo namus“. Džiugu, kad vis daugiau žmonių tausoja mūsų žaliąjį gamtos rūbą. Parsinešę eglės šaką į namus, jie gali leisti pasireikšti išmonei: susikurti išradingų kalėdinių puokščių ar kompozicijų, pritaikydami didesnėms ar mažesnėms erdvėms“,— sakė Telšių miškų urėdijos urėdas  Bronislovas Banys.
Urėdijos miško želdinimo inžinierė Lina Servienė dėkoja visiems miškininkams, kurie jau dešimtmetį nuoširdžiai rūpinasi, kad prieš šv. Kalėdas eglės šakomis galėtų pradžiuginti kuo daugiau telšiškių, taip pat jauniesiems miško bičiuliams ir būrelių vadovams: Birutei Pocienei (Viešvėnai), Vytautui Danieliui (Kaunatava), Romui Lubiui (Nevarėnai), Virginijai Svotienei („Atžalyno“ progimnazija), Aušrai Adomaitienei (Tryškiai), Teresei Bagdonienei (Žarėnai).
Generalinė miškų urėdija, Aplinkos ministerija ir visos 42 šalies miškų urėdijos, kasmet puoselėdami gražią šiauliečių miškininkų iniciatyvą, tiesia neregimą, bet tvirtą bičiulystės tiltą tarp miško ir žmogaus. Pasirodo, ir nedidelė šakelė, padovanota prieš didžiąsias metų šventes, įkvepia žmogų kilnesniems darbams ir apdairiau elgtis gamtoje.