Savivaldybė perduoda „Germanto vilą“. Žmonės rašo peticiją

Paskutiniajame praėjusių metų Savivaldybės tarybos posėdyje papildytas sprendimas, kuriuo „Germanto vila“ perduodama labdaros ir paramos fondui AGAPAO. Šiuo atveju Savivaldybė nekreipė dėmesio į 1254 gyventojų, prieštaravusių šiam sprendimui, parašus.

Alvydas Ivoncius

Už „vieno euro“ kyšo politikų ausys
Šis prieštaringai vertinamas sprendimas sukėlė diskusijų ir tarp politikų, ir visuomenėje. Priminsime, kad praėjusių metų gruodžio 8 dieną įvykusiame posėdyje neperduoti šios vilos bei teritorijos minėtam fondui ragino architektas Algirdas Žebrauskas. Vėliau mums meras Petras Kuizinas prasitarė esą A.Žebrauskas „agituoti“ atvyko Seimo nario Valentino Bukausko prašymu.
Prieš vilos perdavimą AGAPAO stiprokai reiškėsi ir V.Bukausko padėjėja, Savivaldybės tarybos narė Laima Jurytė-Zakarauskienė. Visgi Tarybos posėdyje ji apsijuokė, pareikšdama, kad Darbo partijos frakcija balsuos prieš vilos perdavimą. Už balsavo P.Kuizinas, Z.Mockus, o dar trys darbiečiai susilaikė.
Nepatenkinti kai kurie gyventojai ir Lieplaukės bendruomenės nariai prie Savivaldybės surengė piketą. Žmonės reikalavo neperduoti vilos labdaros ir paramos fondui, ketinančiam įsteigti alkoholikų integracijos centrą. Jame, tiesą sakant, nebūtų teikiamos išblaivinimo paslaugos ar prievarta apgyvendinami užkietėję girtuokliai. Ši įstaiga padėtų atsikratyti priklausomybės jau nusprendusiems nebevartoti alkoholio žmonėms.
Gruodžio 8 dienos Tarybos posėdyje A.Žebrauskas piešė gražius tariamų investicijų vaizdelius. Tačiau tokius jau teko ne kartą regėti, ir, deja, ne visuomet tampančius tikrove. A.Žebrauskas paragino perduoti „rimtam investuotojui“ vilą už vieną eurą. Tai ir kai kurios kitos aplinkybės sukėlė įtarimų, jog į „Germanto vilą“ pretenduoja suinteresuoti asmenys. Kam ją pirkti aukcione už 260 tūkst. eurų, jei galima sukurti planą gauti už vieną eurą? Deja, šis tikras ar tariamas planas, akivaizdu, nepavyko.

Nuspręsta įstaigą uždaryti
Savivaldybė buvo įsteigusi viešąją įstaigą poilsio namus „Germanto vila“. Deja, šią įstaigą dažniausiai tekdavo maitinti biudžeto pinigais, o pati ne ką užsidirbdavo. Per metus rajonui ši įstaiga kainuodavo apie 50 tūkstančių eurų. Gruodžio 28 dienos Savivaldybės tarybos posėdyje nutarta šią viešąją įstaigą panaikinti. Tame pačiame posėdyje visi „Germanto vilos“ statiniai, papildant gruodžio 8 dienos Savivaldybės tarybos sprendimą, perduodami labdaros ir paramos fondui AGAPAO.
Tarybos sprendime išvardinti visi statiniai, iš kurių didžiausia likutinė balansinė vertė yra pačios vilos (poilsio namų) — 204 tūkst. eurų. Pirties likutinė balansinė vertė — 54 tūkst. eurų. Kitų statinių vertės tesiekia nuo 5400 iki 100 eurų. Turtas fondui perduodamas panaudos pagrindais. Vadinasi, viskas lieka Savivaldybės nuosavybe.

Ne visos svajonės išsipildydavo
Grįžkime prie architekto A.Žebrausko agitacijos gruodžio 8 dienos Savivaldybės tarybos posėdyje. Vargiai tikėtina, kad kas nors sumanys steigti brangiai kainuojantį SPA centrą su kavine ir viešbučiu. Jei toks ir atsirastų, teritorija vis viena nebebūtų viešajam naudojimui skirta vieta. Tokiu atveju telšiškiai negalėtų čia tiesiog laisvai leisti laiką, o turėtų taikytis prie to SPA centro poreikių. Viešbutis ir kavinė, neatmestina, būtų nuomojami savaitgaliniams pokyliams.
Teko girdėti ir tokį siūlymą: o kodėl Savivaldybė su kuo nors dėl to viešbučio negalėtų įsteigti viešosios įstaigos? Primename: „Germanto vila“ ir buvo viešoji įstaiga, tačiau vis viena ją teko maitinti biudžeto pinigais. Kas kita, jei Savivaldybė būtų viena tokios įstaigos dalininkė, o kita — privatus asmuo. Čia verta prisiminti, kokią afera dvelkiančią iniciatyvą kai kurie politikai rutuliojo dėl centrinio stadiono arenos. Savivaldybė turėjo tapti privačios viešosios įstaigos dalininke, skirti tai įstaigai pinigų arenai rekonstruoti, negana to — dar vėliau apmokėti kažkokias eksploatavimo ir administravimo išlaidas, kas apskritai stulbina tokio pasiūlymo įžūlumu.
Telšiškiai gal primiršo dar vieną aplinkybę: nuokalnėje link ežero priešais „Maximą“ turėjo būti statomas viešbutis. Iniciatyva kilo ekonominio pakilimo laikais, tačiau statyba neprasidėjo. Pasirodo, statytojai nerado bendrovės, kuri norėtų tame viešbutyje vystyti verslą. Viešbučių verslu užsiimančios bendrovės buvo įsitikinusios, kad Telšiuose joms tokia veikla nebus naudinga: esą pigiau turistus atvežti iš Klaipėdos ar kitur.

Gyventojai įžvelgia pavojus
Gyventojų grupelė, besipriešinanti dėl vilos perdavimo AGAPAO, parašė Savivaldybei peticiją. Įvykusiame Savivaldybės peticijų komisijos posėdyje pateiktas dokumentas nepripažintas peticija. Pasak komisijos pirmininko Kęstučio Gusarovo, dokumento turinys neatitinka peticijos formos. Gyventojams pasiūlyta per penkias dienas parašyti peticijos reikalavimus atitinkantį dokumentą.
Visgi kas teigiama Peticijų komisijai pateiktame rašte? Esą nebuvo atsižvelgta į kompetentingų specialistų bei Lieplaukės bendruomenės gyventojų nuomonę. Neaišku, kokie neva „kompetentingi specialistai“ pateikė išvadas — to nebuvo, išskyrus A.Žebrausko agitacinę kalbą. Aiškinama, kad sprendimas perduoti vilą labdaros ir paramos fondui turės neigiamų padarinių „Telšių rajono gerovei, valstybinio Telšių rajono savivaldybės turto būklei, ekonominei Telšių rajono plėtrai, saugomų gamtos išteklių tausojimui bei Telšių rajono savivaldybės tarybos priimamų sprendimų skaidrumui“.
Nežinia, kaip įstaiga, padedanti žmonėms atsikratyti alkoholizmo, kuris kaip rykštė siaučia ir mūsų rajone, gali pakenkti „Telšių rajono gerovei“, atvirkščiai — kaip tik tą gerovę sustiprintų. AGAPAO remontuos pastatą, taigi įdomu, kaip pakenks „savivaldybės turto būklei“: pagaliau čia tikrai orgijos nevyks ir turtas nebus niokojamas. Nesuprantama, kaip nusprendę nebevartoti alkoholio žmonės gali pakenkti kažkokiam „saugomų gamtos išteklių tausojimui“: juk čia nebus nei smėlio, nei žvyro, nei durpių ar panašių karjerų. Nenuniokos jie ir gamtos, neužterš ežero.
O atidavus už vieną eurą nežinia kokiam investuotojui tą vilą, negi būtų išvengiama tų pavojų, kuriuos mato cituoto rašto autoriai? Įdomu, kad tą dokumentą pasirašė ir Lieplaukės bendruomenės pirmininkas Vytautas Rumbutis, kuris neblaivus išprievartavo merginą. Visuomenei kur kas didesnį pavojų kelia neblaivūs asmenys nei iš alkoholizmo priklausomybės nusprendę išsivaduoti žmonės.