Telšių gimnazistai — Europos Parlamente

Kiekvienos Europos Sąjungos (ES) šalies moksleiviai turi galimybę dalyvauti Euroscola programoje, suteikiančioje galimybę aplankyti Europos parlamento (EP) būstinę Strasbūre, dalyvauti jaunimo debatuose ir balsavime ES klausimais, modeliuoti realų EP darbą.

Lina Dijokienė

Reikėjo pasiruošti
Lietuvoje Euroscolos konkursą rengia Europos informacinis biuras. Moksleiviai turi parodyti puikias žinias apie ES, jos institucijas, ES šalių istoriją ir kultūrą. Telšių Žemaitės gimnazijos komanda, paruošta mokytojos Vilijos Vaičiulienės, įveikė penkias komandas ir buvo apdovanota pagrindiniu prizu — kelione į Europos parlamentą Strasbūre. Šis laimėjimas įpareigojantis: mokiniams teko ruoštis dirbti 6 komitetuose, diskutuoti aktualiomis politinėmis temomis, priimti rezoliucijas. Šiems iššūkiams pasiruošti anglų kalba padėjo mokytoja Raimonda Baltmiškė. Pakeliui į EP Žemaitės gimnazijos komanda turėjo progą pasigėrėti Čekijos sostine Praha. Strasbūras pasitiko puikiu oru ir įspūdinga miesto architektūra.

Rimtas darbas
Išaušo ir svarbiausia Euroscolos projekto diena. Lietuvą pristatė Emilija Gailiūtė ir Agnė Lėverytė. Po prisistatymų prasidėjo darbas komitetuose, kuriuose buvo renkami pirmininkai ir sekretoriai, pateikę motyvacines kalbas. Džiugu, kad vieno komiteto pirmininke išrinkta Ingrida Leonavičiūtė, o kitų dviejų komitetų sekretorėmis išrinktos Agnė Lėverytė ir Gabija Miliūtė. Merginų anglų kalbos žinios, kompetencija ir komunikabilumas buvo aukščiausio lygio.
Renginį vainikavo Eurogame superfinalas, į kurį mokiniai turėjo galimybę patekti jau pietų pertraukos metu. Net trijose (iš keturių) superfinalinėse komandose buvo po Telšių atstovę — tai Vaiva Nostytė, Agnė Lėverytė ir Eglė Simutytė. Laimėjo Eglės Simutytės komanda, tad atminimo medalis parkeliavo į Telšius, į Lietuvą. Darbo dieną Parlamente užbaigė visų Europos Sąjungos šalių vėliavų paradas ir nuotraukos atminčiai.

Aplankė sostines
Puikiai įveikusi visus iššūkius EP, telšiškių komanda savo kelionę tęsė aplankydami Europos sostines.
Vienoje mažiausių valstybių ES — Liuksemburge gėrėjosi senamiesčiu, įtrauktu į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą dėl ypatingos gamtinės grožybės — miestą juosiančios natūralios sunkiai įveikiamos akmeninės sienos. Liuksemburge yra įsikūrusios ne tik pagrindinės šalies administravimo institucijos, bet ir daugelis ES institucijų. Pakeliui stabtelėta prie Waterloo mūšio vietos, kur 1815 m. Napoleonas pralaimėjo Velingtono vadovaujamai kariuomenei. Belgijos sostinėje Briuselyje, mieste, kuriame susitinka flamandų ir prancūzų kultūros, kur užmezgami ir plėtojami svarbūs verslo sandoriai, sprendžiami pasaulio politikos įvykiai, telšiškiai susipažino su miesto įžymybėmis. Olandijoje — į UNESCO paveldą įtrauktame polderių (atkovotų žemių iš jūros) ir malūnų krašte — aplankytas Hagos karališkas miestas prie Šiaurės jūros ir Amsterdamas. Paskutinė stotelė –- Berlynas: Potsdamo aikštė, Reigstagas, Brandenburgo vartai…

Tapti laisvu piliečiu
Į kelionę važiavo 22 Telšių Žemaitės gimnazijos mokiniai, po vieną merginą iš Vincento Borisevičiaus ir „Džiugo“ gimnazijų. Moksleivių grupę lydėjo mokytojos Vilija Vaičiulienė, Raimonda Baltmiškė ir Ala Mingėlienė. Kelionės pasiekimai pristatyti Telšių rajono savivaldybei ir Telšių Žemaitės gimnazijos bendruomenei. „Galima patvirtinti, kad kartais girdimos šnekos, jog neva Europos pinigai netinkamai panaudojami, šiam projektui netinka — patikėti savo jėgomis, susipažinti su ES darbu, įgyti draugų iš visos Europos, pamatyti pačius vertingiausius meno lobynus ir pagaliau tapti laisvu, išmintingu piliečiu 100 jaunų žmonių jau pavyko“,— sakė Telšių Žemaitės gimnazijos istorijos mokytoja V.Vaičiulienė.