Regioninėje Telšių ligoninėje — naujas skaitmeninis rentgeno aparatas

Technologinė pažanga kuo toliau, tuo labiau ateina į visas gyvenimo sritis. Džiugu, kad naujovės neaplenkia ir šalies regionuose esančias gydymo įstaigas. Regioninėje Telšių ligoninėje — naujiena: netrukus vietos gydytojai naudosis itin moderniu naujuoju skaitmeniniu operaciniu rentgeno aparatu.

Lina Dijokienė

Senasis technologiškai paseno
Apie naująjį Regioninės Telšių ligoninės pirkinį, jo funkcijas, reikšmę ir panaudojimo galimybes kalbamės su Traumatologijos skyriaus vedėju Sigitu Kakčiu. Paprašytas papasakoti, kodėl ligoninei prireikė įsigyti modernų rentgeno aparatą, skyriaus vedėjas sakė: „2017 metais birželį VšĮ Regioninė Telšių ligoninė viešojo konkurso būdu įsigijo naują mobilų chirurginį rentgeno aparatą su C lanku „Ziehm Vision“ (gamintojas: Ziehm Imaging, Vokietija). Naujasis aparatas jau pristatytas, apmokytas personalas ir, sutvarkius atitinkamus dokumentus, bus pradėtas artimiausioje ateityje eksploatuoti. Jis pakeis senąjį chirurginį rentgeno aparatą, kuris buvo naudojamas nuo 1998 metų ir yra susidėvėjęs bei technologiškai pasenęs“. Naujasis rentgeno aparatas, pasak pašnekovo, bus laikomas operacinėje, o su juo dirbs radiologinės tarnybos technologai bei šiam darbui specialiai apmokinti gydytojai.

Modernus ir našus
Traumatologijos skyriaus vedėjas Sigitas Kaktys neslėpė, jog džiaugiasi naujuoju aparatu. Jis pasakojo, kad naujasis mobilus chirurginis aparatas su C lanku „Ziehm Vision“ pasižymi ne tik moderniausiomis vaizdo gavimo technologijomis, bet ir užtikrina didelį našumą bendrosios chirurgijos, ortopedijos ir traumatologijos srityse. Sistemą sudaro kompaktiškas C-lankas ir monitorių vežimėlis su dviem 19“ plokščiais monitoriais. Aukštos raiškos CCD kamera atpažįsta daugiau nei 4000 pilkumo pustonių. „Inovatyvi generatoriaus monobloko aušinimo skysčiu sistema garantuoja nepertraukiamą „Ziehm Vision“ darbą bet kokios trukmės operacijos metu. Aparate naudojamas impulsinės rentgenoskopijos režimas bei tyrimo objekto sekimo ir dozės kontrolės funkcija užtikrina aukštos kokybės vaizdų gavimą esant žemoms apšvitos dozėms tiek pacientui, tiek personalui. Priklausomai nuo atliekamai procedūrai reikalingos kokybės bei tikslumo, pasirenkamas atitinkamas impulsų skaičius, taip sumažinant apšvitą pacientui ir personalui 10 kartų ir daugiau“,— pabrėžė gydytojas S.Kaktys.  
C–lankas valdomas lengvai ir intuityviai, lietimui jautriuose ekranuose, sumontuotuose C-lanke ir monitorių vežimėlyje. Iš trumpo anatominių programų sąrašo technologas pasirenka norimą anatomiją, C–lankas automatiškai nusistato parametrus ir visada užtikrina geriausią vaizdo kokybę bei žemiausią dozės lygį. „Gautame skaitmeniniame vaizde galima atlikti manipuliacijas: vaizdo išdidinimą, sukiojimą bet kokiu kampu, įvairių skaitmeninių filtrų taikymą, kurie pasirenkami priklausomai nuo atliekamų procedūrų, šviesumo/tamsumo bei kontrasto koregavimą, kraštų paryškinimą. Įsigijus naują chirurginį rentgeno aparatą bei išnaudojant naujausias technologines galimybes ir funkcijas, bus užtikrinama maksimali teikiamų paslaugų kokybė bei sumažinama pacientų ir personalo apšvita“,— aparato privalumus išdėstė Traumatologijos skyriaus vedėjas.

Nepigi, bet patogi
Nauja įranga gana brangi –- kainavo beveik 100 tūkst. eurų. Pašnekovas pasakojo, kad ji leis dabar atliekamas operacijas, procedūras daryti žymiai tiksliau, padės trumpinti operacijų laiką, pritaikyti naujas gydymo metodikas. „Tai didelis technologinis žingsnis pirmyn. Atliekamus vaizdus bus galima duomenų bazėje išsaugoti ir skubiai perduoti į bet kurią kitą ligoninę. Šitokio lygio įrangą šiuo metu naudoja labai nedaug Lietuvos regioninių ar rajoninių ligoninių. Regioninėje Telšių ligoninėje vis daugiau ligonių gydosi iš aplinkinių savivaldybių. Neretai čia grįžta gydytis pacientai ir iš Klaipėdos, Šiaulių, net kitų valstybių. Neabejotinai, nauja įranga dar labiau sustiprins trauką pas mus, stiprins įstaigos konkurencines savybes regione“,— džiaugėsi ligoninę pasiekusia inovacija Traumatologijos skyriaus vedėjas S.Kaktys.

Regioninės Telšių ligoninės direktorė Alma Vitkienė:
„Pagal SAM patvirtintą ASPĮ IV restruktūrizacijos etapą, regioninėms ligoninėms keliama keletas reikalavimų. Iš jų šie yra pagrindiniai: įstaigos teigiamas metinis finansinis rezultatas, aktyvaus stacionarinio gydymo funkcionavimo rodiklis ne mažesnis kaip 300, didžiųjų operacijų skaičius ne mažesnis kaip 800, ne mažiau 300 gimdymų per metus ir kt.
Per 2016 metus Regioninėje Telšių ligoninėje atlikta 952 didžiosios operacijos, iš jų: traumatologijos 440, chirurgijos 418, akušerijos- ginekologijos 94. Per 2017 m. I ketvirtį atlikta 241 didžioji operacija: iš jų 110 traumatologijos, 103 chirurgijos, 28 akušerijos- ginekologijos.
Traumatologinių operacijų metu pacientams tenka atlikti kontrolines rentgenogramas, ypač jos svarbios atliekant rekonstrukcines operacijas. Senasis operacinėje veikęs aparatas teikė nekokybiškus vaizdus ir dažnai gedo. Naujasis operacinės radiologijos aparatas tiek pacientui, tiek personalui yra žymiai saugesnis, gydytojas mato aiškų vaizdą ir užtikrina itin kokybišką operacinių paslaugų teikimą pacientams.
Traumatologijos skyriuje dirba stipri gydytojų komanda. Tai skyriaus vedėjas Sigitas Kaktys, gydytojai Evaldas Petkevičius, Klaudijus Beinaravičius, Kristina Norkutė, Audrius Dervinis ir Algirdas Švikas. Visi jie turi galiojančias gydytojo-ortopedo licencijas. Džiugu, kad galime turtinti ligoninę ir sudaryti geresnes darbo ir gydymosi sąlygas gydytojams bei pacientams“.