Ant septynių kalvų

Oninės su rugine duona iš Beibelio krašto

Kokios Oninės be šviežiai iškeptos duonos ir be neseniai kopinėto medaus? O šių gėrybių netrūko vasarišką  popietę Žemaičių „Alkos“ muziejaus Žemaitijos kaimo ekspozicijoje, besitvenkiant debesų marškai, bet taikiai  iškentėjusiai iki renginio pabaigos.

Algirdas Dačkevičius

Tikra „Duonos ponia“ tapo Zosė Stasiulienė iš Viekšnalių, vietinių gyventojų Beibeliu vadinamo. Tai šios  darbštuolės   minkyta ir iškepta duonelė glostė ją paragavusiųjų gomurį. Bibliotekininkė, muziejininkė, ūkininkė, o iš  tikrųjų šio krašto šviesulys Z.Stasiulienė prasitarė: „Atsibodo ne vieną dešimtmetį krimsti chemikalus. Dabar  gyvenu ir maitinuosi ekologiškai. Iš išsiauginto rugio, savo malūnu susimalus, žinai, kokie miltai byra ir  kokią duonelę užsimaišai.“ Prie duonos labai pritiko ir medus. „Nieko nėra skaniau už tokį derinį, ypač  švenčiant Onines“,— sakė buvusi ilgametė Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktorė Virginija  Černiauskienė.
Čia pat ant stalo ir kibiras su gardžia „duonyne“ stovėjo. Ja pavaišinti renginio dalyvius iniciatyvos ėmėsi  pats Telšių seniūnas Kazys Lečkauskas.
Į sakralizuotas ištakas nukeliavusi muziejaus direktorė Elvyra Spudytė, glaustai papasakojo apie Šv. Oną ir  lietuviškąjį prielankumą šiai šventajai. Juk visiškai neseniai būdavo, kad šeimose moteriškąją pusę  atstovaudavo daugiausiai Onos. O šįkart į popietę po besisukančio malūno sparnais atvyko tik viena  Ona Vilkienė. Ji buvo apdovanota, nepamiršta ir „Duonos ponia“ Z.Stasiulienė.
Kokios Oninės be muzikos ir dainų! Ir nuvilnijo akordai, nuskambėjo darnūs balsai ekspozicijos turtingo  ūkininko  sodyboje. Ryškėnų kultūros centro kapela „Čia ir dabar“ savo koncertine programa nuvijo visus besitvenkiančius  debesis. Kol vyko linksmybės, vaikai spalvino Šv. Onos paveikslėlius.
Vėliau už šauniai paskleistą muzikinę nuotaiką, įsiliejusią į „Duonkepio pečiaus pasakojimus“, ansambliečiams  padėkojo „Alkos“ muziejaus direktorė E.Spudytė ir Kultūrinės veiklos skyriaus vedėja Ingrida Vaitiekienė.  Smagu, kad nuotaikingoje popietėje girdėjosi ir užsienietiškų balsų. Kai kas mielai fotografavosi, įamžinę  savo šypsenas ir net liežuvį kyštelėję ekspozicijos prieigose pastatytuose muliažuose-maketuose su tautiniais  drabužiais.

Nuotraukoje: Telšių seniūnas Kazys Lečkauskas pilsto „duonynę“.