Rajono valdžia pati išsigando savo užmačių

Rašėme, kad rajono valdžia skubotai ir galimai neskaidriai užsigeidė Telšių centrinio stadiono dengtą krepšinio aikštelę (areną) perduoti viešajai įstaigai „Telšių krepšinio centras“, kurio dalininkas yra vienas — verslininkas, UAB „Robmona“ vadovas Vidas Kolesinskis. Savivaldybei pasiūlyta tapti VšĮ „Telšių kerpšinio centras“ dalininke.

Alvydas Ivoncius

Įtartina iniciatyva
Primename: perduoti areną šiai viešajai įstaigai pasiūlė Telšių rajono sporto taryba. Taip pat siūlyta padengti jos rekonstrukcijos bei administravimo išlaidas. Neva „Telšių krepšinio centras“ gaus banko paskolą, salę apšiltins, sudės langus bei atliks kitus darbus, o paskui Savivaldybė už visa tai sumokės. Dabar šis pastatas — tarsi didžiulė daržinė: nėra apšiltinas, vietoje langų — metalinės žaliuzės. Taigi salė šaltesniu metų laiku netinkama naudoti.
Meras Petras Kuizinas Sporto tarybos prašymą skubotai įtraukė į Savivaldybės tarybos kolegijos posėdžio darbotvarkę. Kolegijos nariams buvo pateikti tik du dokumentai: minėtas Sporto tarybos prašymas bei VšĮ „Telšių krepšinio centras“ direktoriaus V.Kolesinskio sutikimas periimti salę, rekonstruoti.
Kolegijos nariams nebuvo pateikta jokia išsami informacija apie šį reikalą. Vien virkauta esą iki kritinės ribos praskolinta Savivaldybė nebegali skolintis: išnaudotas skolinimosi limitas.

Klausimų daugiau nei atsakymų
Kolegijos nariams nebuvo paaiškinta, kokia dalimi Savivaldybė taps viešosios įstaigos dalininke, kokio svorio bus jos balso teisė šioje įstaigoje.
Neatsakyta ir į kitą esminį klausimą: kiek sudarys tos vadinamosios administravimo išlaidos, ar teisės aktai leidžia tokiu būdu rekonstruoti salę, kam priklausys turto pagerinimas, ar viešosios įstaigos paimta paskola nebus įtraukta į skolinimosi limitą ir panašiai.
Kolegijos posėdyje užvirė diskusijos. Kolegijos nariai sutiko, kad salę reikia rekonstruoti, pritaikant ją visiems metų laikams. Ši salė baigta statyti tik šiemet, kainavo 1 mln. 700 tūkst. eurų, o rekonstrukcijai esą reikėtų dar apie 600 tūkst. eurų. Anksčiau Tarybai buvo pateikta preliminari sąmata. Žinant „auksinio stogo“ įkainius, galima suabejoti, kiek ši sąmata patikima ir ar užteks numatomos sumos.
Nebuvo atsakyta į dar vieną esminį klausimą. Jei konkursą rengs viešoji įstaiga, tai kokios čia bus Savivaldybės galios ir teisės? Kolegijos posėdyje Sporto tarybos siūlymu suabejojo ir Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas.

Nesuprato, už ką balsavo
Po Kolegijos posėdžio Savivaldybės tarybos narys Algirdas Bacevičius paprašė protokolo, kurį gavo nelengvai. Ir štai protokole parašyta, kad Kolegijos nariai pritarė: Savivaldybė gali tapti VšĮ „Telšių krepšinio centras“ dalininke. A.Bacevičius teigė, jog toks sprendimas nebuvo priimtas. Tą patį tvirtino Kolegijos narės Stefa Naujokienė, Irena Skernevičiūtė, Jolanta Rupeikienė, posėdį stebėję mūsų kolegos žurnalistai. Visi jie sakė, kad buvo aiškinamasi dėl galimybės rekonstruoti salę ir kaip tai padaryti.
Išklausėme posėdžio garso įrašą. Meras P.Kuizinas pasiūlė pritarti idėjai, kad Savivaldybė taptų partnere šiame projekte. Tačiau sąvokos „partneris“ ir „dalininkas“ nėra visiškai tapačios. O protokole, kaip minėjome, įrašyta esą Kolegijos nariai sutiktų, jog Savivaldybė taptų dalininke.
Jeigu Kolegijos nariai nesuprato, už ką tiksliai siūlė balsuoti meras, jei P.Kuzinas nesugebėjo tiksliai suformuluoti pasiūlymo, tai ar tikrai visi suvokia, verta ar ne Savivaldybei tapti VšĮ „Telšių krepšinio centras“ dalininke?

Sportininkai nori geros salės
Po mūsų ankstesnio straipsnio Sporto tarybos atstovai, kai kurie Savivaldybės tarybos nariai ir rajono sporto funkcionieriai surengė žurnalistams spaudos konferenciją toje pačioje arenoje. Sporto tarybos pirmininkas Valdas Zykas įtikinėjo esą sportininkai nenori nieko neskaidraus, jie vien ragina valdžią kuo greičiau sutvarkyti areną ir siūlo, kaip tai padaryti. Tą patį aiškino ir Savivaldybės tarybos narys, beje, verslininko V.Kolesinskio žentas Artūras Domarkas. Ponams priminėme, kad straipsnyje neįvardijome sporto entuziastų aferistais, niekuo jų nekaltinome. Straipsnyje suabejota šio sumanymo įgyvendinimo, už kurį bus atsakinga Savivaldybė, skaidrumu. Deja, nė patys spaudos konferencijos organizatoriai negalėjo atsakyti į šiuos klausimus, į kuriuos atsakymai nėra pateikti ir Savivaldybės tarybos nariams. Tai gal pirma reikėtų viską išsiaiškinti, tik vėliau Savivaldybės tarybai nuspręsti, tapti ar ne VšĮ „Telšių krepšinio centras“ dalininke?
V.Zykas prisiminė, kad dar merą Vytautą Kleivą ragino kuo greičiau išspręsti šiuos reikalus. Mat Telšių krepšinio komanda neturi salės oficialioms varžyboms, rungtyniauti vyksta į Mažeikius. Lietuvos krepšinio lyga leido Telšių krepšininkams dalyvauti antrosios lygos varžybose. Tačiau su sąlyga, kad mieste atsiras tinkama oficialioms varžyboms salė. Pasak V.Zyko, su V.Kleiva buvo sutarta, kada, ką ir kaip reikėtų daryti, tačiau merui mirus dabartinė valdžia viską vilkino.
Pasak V.Zyko, šios salės krepšininkams nedažnai reikėtų, kitu laiku ji galėtų būti naudojama įvairiems tikslams.

„Buldozeris“ įstrigo
Nors ir nebuvo parengti atsakymai į svarbius klausimus, nepateikti Tarybos nariams išsamūs dokumentai, meras P.Kuizinas visgi sprendimo projektą Savivaldybei tapti VšĮ „Telšių krepšinio centras“ dalininke įtraukė į posėdžio darbotvarkę. Valdantieji šį reikalą stūmė tarsi buldozeriu.
Niekas neabejoja, kad salę reikia rekonstruoti ir pritaikyti visiems metų laikams. Tačiau kaip tai padaryti? To gerai neišsiaiškinus, ar verta tapti VšĮ „Telšių krepšinio centras“ dalininke? Stengimasis skubotai patvirtinti tokį sprendimą nedvelkia skaidrumu, sėja įtarimus ir abejones. Juk Savivaldybė išleis šimtus tūkstančių litų salei rekonstruoti, o kiek dar pinigų bus skiriama administravimui. Kas žino, gal kaip tik norima neskaidraus statybinio projekto. Žinant dabartinius valdančiųjų įpročius, dažnu atveju pomėgį veikti neskaidriai, kodėl jais derėtų aklai pasitikėti?
Praėjusią savaitę įvykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje meras P.Kuizinas pasiūlė sprendimo projektą Savivaldybei tapti VšĮ „Telšių krepšinio centras“ dalininke nesvarstyti. Pasak mero, yra daug klausimų, į kuriuos kol kas neatsakyta. Tokiu atveju, kodėl meras teikė šį abejotiną sprendimo projektą Tarybai?

Nuotraukoje: Rajono valdžia pastatė nei salę, nei daržinę. Tuo labai patenkinti čia įsikūrę balandžiai.