Telšiuose prigyja naujos tradicijos: kultūros darbuotojai stabdo eismą

Telšių kultūros darbuotojų išradingumui, atrodo, nėra ribų — per kai kuriuos renginius jie pamėgo uždaryti mieste eismą, pastarąjį kartą net gerokai perlenkdami lazdą.
Giedra Akavickienė

Vairuotojai ir keleiviai nepatenkinti
Katedros aikštėje vykstant eglės įžiebimo šventei, Respublikos gatve važiuojantys telšiškiai nervinosi pakliuvę į kamščius. Kai kurie net pagalvojo, kad įvyko avarija, nes kitaip, kodėl apie dešimtį minučių reikėtų riogsoti vietoje.
Labiausiai nelinksma buvo miesto maršrutinių autobusų keleiviams. Šviesoforai keitė spalvas, o autobusų vairuotojai stovėjo vietoje, kol policijos pareigūnai parodė ženklą, kad jau galima važiuoti.
Tuo tarpu renginio žiūrovai smalsiai dairėsi į autobusus laukdami, kol prasivers durys ir pasirodys dainininkai, artistai, o gal ir pats Kalėdų senelis. Deja, autobusas vežė tik paprastus keleivius, skubančius su savo asmeniniais žemiškais reikalais.

Policija: sutarta buvo trumpiau, išėjo ilgiau
Apie centrinėje miesto gatvėje sustabdytą eismą paprašėme pakomentuoti Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyriausiosios specialistės Aušros Blaževičienės.
„Kultūros darbuotojai su policijos pareigūnais sutarė apie 16.15-16.20 val. porai minučių sustabdyti eismą, kad pagal renginio scenarijų „angelai“ saugiai pereitų pėsčiųjų perėją“,— informavo A.Blaževičienė.
Tačiau iš tikrųjų eismas buvo sustabdytas maždaug 10-čiai minučių. Šį faktą patvirtino ir policijos atstovė. Tai yra penkis kartus ilgiau negu buvo sutarta.
Kai kurie pasakys, radote problemą — 10 minučių pastovėti transporto priemonių eilėje. Bėda ta, kad laikas bėga ar slenka pagal tai, ką veiki. Turbūt sutiksite, kad jeigu dalyvauji įdomiame renginyje, 10 minučių pralėks kaip žaibas, o sėdint autobuse ar automobilyje tos pačios 10 minučių vilksis vėžlio žingsniu.
Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus viršininkas Dainius Razminas pabrėžė, kad policijos misija „Ginti saugoti, padėti“, todėl visada atsižvelgiama į kultūros darbuotojų prašymą sustabdyti eismą tam tikrų švenčių metu.
Pareigūno nuomone, gerai, kad policininkai saugojo mažuosius angelus (pasipuošusius darželinukus — autorės pastaba), ėjusius į renginį per pėsčiųjų perėją, tačiau pats šventėje nedalyvavęs pašnekovas sunkiai suprato, kam ilgiau reikėjo neleisti važiuoti automobiliams.
Tiems, kas nebuvo šventėje, papasakosime, kad pagrindinis veiksmas vyko prie Kalėdinės eglės, Katedros aikštėje. Pagal scenarijų sustabdžius eismą nušvito eglučių alėja, prie eglės skambėjo kalbos, padėkos, renginio vedėja Žiema ragino skambinti Zuikiui varpu ir visiems sugalvoti norą. Vedėja repetavo iki tikrojo bandymo, paskui kvietė merą sugalvoti norą.
Pasigirdus varpo dūžiams, šventės dalyviai svajones rankos mostu išmetė į dangų ir sustingo judesyje. Būtent taip, pasak renginio vedėjos, buvo sustabdytas laikas ir eismas Telšiuose.
„Ššš, taip reikia pagal scenarijų“
Atrodo, eismo sustabdymas pasirodė per ilgas ne tik vairuotojams, bet ir pareigūnei, stovėjusiai važiuojamojoje gatvės dalyje. Ji nekantraudama garsiai paklausė netoliese buvusios Telšių kultūros centro direktorės Birutės Juozapavičienės, gal jau galima leisti automobiliams važiuoti. Tačiau direktorė prašė dar pakentėti, o į žurnalistės klausimą, kam be reikalo stabdomas eismas, atsakė: „Ššš, taip reikia pagal scenarijų“ ir visą dėmesį nukreipė link eglės vykstančio veiksmo.
Atrodo, Telšiuose prigyja naujos tradicijos: dėl renginio stabdomas eismas, nors tai ir nėra būtina. „Gal taip tikimasi pritraukti daugiau žiūrovų žvarbiu oru“,— juokavo miestelėnai.