Prisimenant Laisvės gynėjus

Praėjusio penktadienio vakarą telšiškiai pakviesti į Nepriklausomybės aikštę, kur paminėtos Lietuvos Laisvės  gynėjų 26-osios metinės. Prisimenant žuvusiuosius už Lietuvos Laisvę, sugiedota Tautinė giesmė.

Giliai prasminga tikėti, jog visi žuvusieji už Laisvę šiandien priklauso istorijai ir dabar šildosi sužvarbusias rankas prie Amžinosios ugnies kartu su didžiaisiais mūsų tautos vyrais. Lietuva pasilenkia prie jų ir užkloja juos amžina Laisve. Tai buvo pirmieji tikrai laisvi Respublikos piliečiai ir pirmosios Nepriklausomybės aukos.
Šūvių salvės sustiprino visų tikėjimą Lietuvos Laisve ir Nepriklausomybe: pirmoji salvė — už Lietuvos Laisvės gynėjus, antroji — už Lietuvos Nepriklausomybę, trečioji — už Lietuvos žmones.
Nedidelė Lietuva šiomis dienomis tapo vėl didelė. Ją iškėlė bei išaukštino žuvusių didvyriškumas, dvasios tvirtybė ir laisvės meilė. O Lietuva iškelia ir išaukština savo gynėjus, dar sykį patvirtindama, kad nemirtingumą ir amžiną šlovę suteikia tiktai Tėvynė.
Iškilmingame minėjime kalbėjo Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas, Sausio 13-osios brolijos Telšių skyriaus pirmininkas Kostas Bagdonas, Seimo narys Valentinas Bukauskas, Lietuvos šaulių sąjungos Žemaitijos šaulių 8-osios rinktinės vadas Julius Svirušis, jaunimo vardu — Lietuvos moksleivių sąjungos Telšių rajono mokinių parlamento atstovas Ernestas Stankus.
Žuvusiųjų Sausio 13-ąją atminimas pagerbtas Tylos minute, po kurios į miestelėnus savo ir mamos Irenos Daubarienės kurtomis eilėmis prabilo mažoji pilietė — keturmetė Marija Daubarytė.
Už žuvusiuosius tą kraupią naktį žvakutes uždegė Telšių rajono savivaldybės bei miesto seniūnijos darbuotojai, Sausio 13-osios brolijos, tremtinių atstovai, šauliai bei Lietuvos savanoriai, kultūros, meno darbuotojai, skautai bei Raudonojo Kryžiaus atstovai, mokyklų bendruomenių nariai, medicinos darbuotojai ir kiti.
Šaulių sąjungos gretas papildė būsimieji šauliai.
Vėliau visi pakviesti susiburti arčiau laužo, susikibti rankomis, pabūti, padainuoti ir prisiminti tas žiaurias Sausio dienas. Šauliai miestelėnus vaišino arbata.
Po renginio visi pakviesti į Šv. Antano Paduviečio katedrą, kurioje vyko šv. Mišios, aukotos už Lietuvos Laisvės gynėjus. („KŽ“ inf.)