Renkame Telšių rajono merą: kandidatų dosjė 2

Praėjusį šeštadienį („Kalvotoji Žemaitija“, Nr.81) rinkėjams pristatėme keturis kandidatus į Telšių rajono mero postą. Liko trys — Mantas Serva, Jolanta Rupeikienė, Saulius Urbonas. Visi jie daugiau ar mažiau žinomi Telšių politikos padangėje, o apie jų gerus ir galimai blogus arba tiesiog jokius darbus ne sykį rašėme. Iki rinkimų liko 8 dienos, tad pats metas apsispręsti.

Donata Kazlauskienė

Manto Servos verslas — maitinimo sferoje
Nors Telšių rajono savivaldybės narys Mantas Serva viešai nebedeklaruoja esąs muzikantas, dažniau prisistato teisininku, vis dėlto iš gyvenimo istorijos faktų neišbrauksi. Ypač, kai šis žmogus telšiškius (ir ne tik) linksmino daugybę metų. Panašiai atsiliepia ir komentatoriai internete. „Jis daug metų linksmino Telšių krašto žmones, gal ir toliau tai darys“,— ironizuoja internautai. Tarybos narys turi aukštąjį universitetinį teisės bei viešojo administravimo išsilavinimą.
Įdomu žurnalistams ne tik politiko asmenybė, bet ir jo turtai. Juk žmonės turi žinoti, kokios „prabos“ išsirinks rajono vadą.
Kodėl nusprendė siekti aukšto rango vadovo posto, M.Serva atsakė: „Matydamas drastiškus jaunimo ir ne tik jo emigracijos iš rajono skaičius, nusprendžiau priimti netradicinį sprendimą šiems laikams. Pasirinkau ne emigraciją, o galimybę pačiam keisti ir prisidėti prie rajono vystymosi procesų“. Kandidatas į merus viliasi užverti duris korupcijai ir atverti jas investicijoms.
Pasiteiravus apie M.Servos nekilnojamąjį turtą, sulaukta atsakymo, jog jo šeimai priklauso trijų kambarių butas Telšiuose bei du žemės sklypai. Vienas yra Degaičių, kitas — Varnių seniūnijose. Dalį nekilnojamojo turto politikas įsigijo už grynuosius pinigus, dalį gavo dovanų iš tėvų.
M.Servos šeimai priklauso du automobiliai — 2000-ųjų metų penktos klasės BMW ir 1998-ųjų „Volkswagen Passat“. Anot 32 metų kandidato į merus, bendromis šeimos pastangomis įkurta įmonė, kuriai priklauso restoranas miesto centre ir netrukus duris atvers picerija.
Apie jam skirtas aukas rinkiminiu laikotarpiu, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) duomenų nepateikia, tačiau M.Servos privalomas registruoti turtas yra 49 tūkst. 815 eurų, piniginės lėšos — 2 tūkst. 896 eurai, pagal pajamų mokesčio deklaraciją 2014-aisiais Tarybos narys gavo 3 tūkst. 963 eurus, iš jų 316 eurų sumokėjo pajamų mokesčio.

Jolanta Rupeikienė turi nekilnojamojo turto
Telšių rajono savivaldybės Tarybos narė J.Rupeikienė, paklausta, kodėl nori tapti mere, tvirtai įsitikinusi, kad Telšiai gali geriau. Ji teigia turinti visas savybes, reikalingas merui: pareigingumą, sąžiningumą, darbštumą, žmogiškumą. 39-erių metų kandidatė turi aukštąjį universitetinį ekonomikos ir verslo administravimo išsilavinimą. Politikei priklauso po tėvelio mirties paveldėtas namas Plungės rajone, du žemės sklypai. „Turiu pastatą Kepyklos gatvėje ir namą Daukšos gatvėje, žemės sklypą Karaliaus Mindaugo gatvėje“,— sakė politikė. Tiesa, dalis turtų paveldėta, dalis priklauso bankui ir tik sklypas Karaliaus Mindaugo gatvėje įsigytas už grynuosius pinigus. „Turtą Plungės rajone paveldėjau, Daukšos ir Kepyklos gatvėse — įsigijau paėmusi paskolą, žemės sklypą įsigijau grynaisiais pinigais“,— paaiškino mums, smalsuoliams.
Jei nekilnojamuoju turtu J.Rupeikienė ir galėtų pasigirti, tačiau riedančia technika — nelabai. „Turiu du senus automobilius: „Audi“ paveldėjau iš tėčio, o dvidešimties metų „Volkswagen Passat“ nusipirkau“,— sakė politikė.
Pagal VRK interneto svetainėje pateikiamus duomenis apie skirtas aukas kandidatei ir aukotojų sąrašą, matome, jog spalio 28 dienai iš viso J.Rupeikienei skirta 1 tūkst. 392 eurai piniginių lėšų. Iš jų 500 eurų yra jos nuosavos lėšos, 235 eurus paaukojo fiziniai asmenys, 400 eurų skyrė kandidatę į mero postą iškėlęs LR Liberalų sąjūdis.
Pasidomėjus apie nuosavą verslą, politikė atsakė, kad jai priklauso pokylių salė. Tai yra jos įgyvendinta sena svajonė ir pagrindinis pragyvenimo šaltinis. VRK pateikia duomenis apie kandidatės turtą: privalomas deklaruoti turtas siekia 161 tūkst. 608 eurus. Vertybinių popierių, meno kūrinių, juvelyrinių dirbinių J.Rupeikienė deklaruoja turinti už 14 tūkst. 481 eurą, piniginių lėšų — už 6 tūkst. 560 eurų, tačiau yra paėmusi 206 tūkst. 782 eurų paskolą. Pagal pateikiamus duomenis VRK, kandidatės į meres deklaruotos metinės pajamos 2014 metais siekė 5 tūkst. 526 eurus, iš jų išskaičiuota 381 euras pajamų mokesčio.

Saulius Urbonas  važinėja apynauju, bet remontuotu automobiliu
Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius tikina siekiantis mero posto norėdamas baigti veliono mero Vytauto Kleivos darbus. „Po Vytauto netekties dalis darbų liko nebaigti, dalis tikslų — neįgyvendinti. Esu įsitikinęs, kad visose srityse, siekiant maksimalaus rezultato, yra būtinas sėkmingųjų patirčių ir darbų tęstinumas“,— tvirtina politikas. Jis yra Vilniaus Gedimino technikos universitete baigęs mechanikos inžinerijos studijas, Vilniaus universitete įgijęs teisės magistro laipsnį.
Pasidomėjus apie nekilnojamąjį turtą, S.Urbonas atsako: „Turiu gyvenamąjį namą su namų valda ir paveldėtą pusę namo su namų valda (gyvena tėvai). Visa nuosavybė — Telšių mieste“. Anksčiau Administracijos direktoriui priklausė pusė namo, o neseniai įsigijo ir antrąją jo dalį. „Pusei namo įsigyti ėmėme paskolą prieš keliolika metų. Dabar perpirkome mansardą iš ten gyvenusių žmonių dukters“,— teigė S.Urbonas. Pusę namo, kur dabar gyvena jo tėvai, paveldėjo iš savo senelės.
Nuosavame name 45-erių metų politikas su šeima gyvena dvylika metų. Kandidato šeimai priklauso du apynaujai automobiliai — 2013 m. „Volkswagen Beetle“ ir 2012 m. „Volkswagen Passat“. Juos S.Urbonas įsigijo už grynuosius pinigus, tačiau iš Amerikos siųsti automobiliai buvo sudaužyti ir juos metus remontavo.
Pasidomėjus apie deklaruotas pajamas, VRK interneto svetainėje pateikiami tokie duomenys: privalomas registruoti turtas — 16 tūkst. 734 eurai, 26 tūkst. 66 eurai piniginių lėšų. Paskolų šiuo metu kandidatas į merus nėra nei suteikęs, nei gavęs. Per 2014 m. S.Urbono pajamos siekė 22 tūkst. 699 eurus, iš jų išskaičiuoti 3 tūkst. 152 eurai pajamų mokesčio.
Pagal VRK pateiktą informaciją, kandidatui į merus paaukota 6 tūkst. 687 eurai, iš jų 2 tūkst. 687 eurus skyrė Lietuvos Socialdemokratų partija, 4000 eurų — S.Urbono nuosavos lėšos.

Nuotraukoje: Saulius Urbonas sakė, kad automobiliu pradėjo važinėti po metų remonto.