Skyrybos ir vaiko dalybos tėvui atėmė sveiką protą

Telšiuose penkerių metukų dukrelės dalybos tarp buvusių sugyventinių persikėlė ne tik į teismą, bet ir į policiją. Metus trunkantis  konfliktas peraugo į grasinimus susidoroti.

Giedra Akavickienė

Grasino nušauti
Į buvusios 25 metų sugyventinės darbovietę, Luokės gatvėje, atėjęs 31 metų vyras grasino ją nušauti ir neatiduoti mažametės dukros iki teismo sprendimo.
Apie grasinimus moteris iš karto pranešė policijai. Vyras spėjo išeiti iš aukos darbovietės, tačiau dar tą patį vakarą policijos pareigūnai jį sulaikė ir uždarė į areštinę.
Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Aušra Blaževičienė informavo, jog vyras buvo blaivus. Grasinęs nušauti buvusią sugyventinę ir savo vaiko motiną, sulaikomas įtariamasis ginklo neturėjo.
Bylos duomenimis, buvę sugyventiniai nesutaria dėl vaiko gyvenamosios vietos, dėl to konfliktas peraugo į grasinimus nužudyti.
Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą arba žmogaus terorizavimo.
Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas grasino nužudyti žmogų ar sunkiai sutrikdyti jo sveikatą, jeigu buvo pakankamas pagrindas manyti, kad grasinimas gali būti įvykdytas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Nemoka išsiskirti
Telšių rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Jonas Barauskis teigė žinantis minėtos šeimos problemas.
„Bėda ta, kad žmonės nemoka išsiskirti, nusprendus gyventi atskirai, nesugeba civilizuotai bendrauti vienas su kitu ir savo atžala“,— kalbėjo J.Barauskis.
Šeimą ištikus krizei, vaiko teisių apsaugos specialistai bendravo su vyru ir moterimi, tarpininkavo sprendžiant jų nesutarimus dėl dukros.
„Gali būti, kad bylai atsidūrus teisme, vaiko tėvui kilo pykčio banga“,— svarstė Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas J.Barauskis.
Pasak pašnekovo, mergaitė gyvena su mama, tačiau akivaizdu, kad taip pat myli ir tėvą, nori su juo bendrauti. Gali būti, kad po išpuolio moters darbovietėje šeimos konflikto dalyviams reikalinga psichologo pagalba. Tuo žadėjo pasirūpinti vaiko teisių sergėtojai.

Nuteikinėjo mažametę
„Svarbiausia, kad vaikas saugus, mama juo tinkamai rūpinasi“,— pabrėžė Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas J.Barauskis.
Į teismą su prašymu dėl vaiko lankymo tvarkos ir gyvenamosios vietos nustatymo kreipėsi motina. Ieškovė nepatenkinta vaiko tėvo supratimu apie lankymo grafiką. Moteris skundėsi esą buvęs gyvenimo draugas pasiima dukrą kada sugalvojęs, grąžina — vėl taip, kaip jam atrodo geriausia.
Be to, moteriai kilo įtarimų, jog tėvas galimai nuteikinėja mažametę dukrą prieš ją. Tėvai dėl vaiko nesutaria nuo 2014 metų lapkričio mėnesio. Metus trunkantys ginčai, vietoj to, kad pagaliau išsispręstų taikiai, perėjo į rimtus grasinimus susidoroti.
Gali būti, kad pastarasis incidentas, virtęs į baudžiamąją bylą, turės įtakos teismui nagrinėjant ieškovės prašymus.