Telšių lifto laikinas neveikimas užsitęsė iki begalybės

„Keleivinis liftas laikinai neveikia“,— toks užrašas „puošia“ Telšius — Lietuvos kultūros sostinę 2016, o tas „laikinai“ jau tęsiasi beveik metus. Gali būti, kad liftas taip ir nepradės veikti net iki Telšių, kaip Lietuvos kultūros sostinės 2016 pabaigos.

Giedra Akavickienė

Neveikiantis liftas ne tik Žemaitijos sostinės turistams akis bado. Čia sutikti dviračius laiptais velkantys telšiškiai ir mamos su vaikų vežimėliais keikė valdžią, kuriai esą nerūpi brangus objektas. Milžiniški pinigai už liftą sumokėti, o jis stovi uždarytas, nes žmonėms nesaugu juo keltis ir leistis.
Intriguojančią brangaus ir neveikiančio lifto istoriją paprašėme  pakomentuoti Telšių rajono savivaldybės atstovų.
Savivaldybės Statybos ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gintautas Lukauskas atsakė: „Už garantinio laikotarpio metu išryškėjusių defektų pašalinimą, išskyrus vandalizmo atvejus ir kita, kas nėra įvykę dėl rangovo kaltės, yra atsakingas rangovas. Dėl lifto stiklų ir kitų eksploatacijos metu atsiradusių defektų, kurie bus galimai nustatyti apžiūros komisijos (darbo grupės) metu, bus kreiptasi į rangovą.
Defektų šalinimo darbus, atsiradusius dėl rangovo kaltės, privalės atlikti esant palankioms oro sąlygos darbams vykdyti per nustatytą terminą. UAB „Ežerūna“ atstovas dar 2015 m. gruodžio mėn. patikino, kad lifto stiklų tvarkymą planuoja atlikti pavasarį, t.y. neneigia, kad lifto stiklų defektai yra rangovo atsakomybės ribose.    
Dėl nuolat iškylančių problemų su lifto stiklais, bus siūloma atlikti minėto statinio ekspertizę ir nustatyti defektų priežastis, o ne tik jiems atsiradus imti šalinti. Tik nustačius tikslią defektų atsiradimo priežastį ir rangovui atlikus defektų šalinimo darbus, pagal rekomendacijas bus išspręsta lifto stiklų įtrūkimų problema“.
Kaip informavo Savivaldybės darbuotojas G.Lukauskas, su UAB „Schindler-Liftas“ pasirašyta nuolatinės techninės priežiūros sutartis, kuria paslaugos teikėjas yra įsipareigojęs reguliariai atlikti lifto techninę priežiūrą ir patikrą, užtikrinant įrenginio saugų eksploatavimą.  
Tad peršasi išvada, kad mokesčių mokėtojų pinigai mokami bendrovei už lifto  techninę priežiūrą, o liftas net neveikia. Kažin, ar daug atsirastų  valdininkų, kurie taip elgtųsi su savo asmeniniais pinigais?