Paragino ateiti į Savivaldybę „su šakėmis“

2013 metų gegužės 30 dieną Savivaldybės taryba patvirtino sprendimą, kuriuo nustatė atliekų rinkliavą garažų bendrijų nariams. Kažkodėl valdžia ilgokai delsė šį sprendimą įgyvendinti, sukruto tik šiemet. Savivaldybės tarybos narys Algirdas Bacevičius kreipėsi į merą, prašydamas šį sprendimą atšaukti. Pasak A.Bacevičiaus, nemaža dalis garažų nenaudojami, juose atliekų nesusikaupia.

Alvydas Ivoncius

Valdantiesiems žmonės nerūpėjo
A.Bacevičiaus teigimu, meras Petras Kuizinas pažadėjo sukviesti į susirinkimą Savivaldybės administracijos specialistus ir šį klausimą nagrinėti. Nežinia, ar ką kvietėsi, tačiau A.Bacevičius kvietimo negavo.
Vis dėlto A.Bacevičiaus iniciatyva buvo parengtas Savivaldybės tarybai sprendimo projektas, kuriuo siūlyta atleisti garažų bendrijas nuo rinkliavos. Tačiau praėjusiame Savivaldybės tarybos posėdyje socialdemokratai, darbiečiai, „valstiečiai“ ir konservatoriai šio sprendimo nepalaikė ir atmetė. Taigi garažų bendrijų nariai buvo įpareigoti mokėti apie po penkis eurus atliekų rinkliavos.
Kaip visada, dauguma Savivaldybės tarybos narių — mandatų nešiotojų ir rankų kilnotojų — nė nesidomėjo šia problema. Rajono vadovai ir valdančiosios koalicijos nariai nenorėjo susitikti su garažų bendrijų atstovais ir išsiaiškinti, kokios problemos gali kilti dėl rinkliavos surinkimo ir sumokėjimo. Tačiau, net nesusitikę su žmonėmis, nusprendė garažų bendrijų narių nuo rinkliavos neatleisti.

A.Bacevičius vėl kreipėsi į merą
Po nepalankaus garažų bendrijoms rajono valdančiųjų sprendimo A.Bacevičius vėl kreipėsi į merą. A.Bacevičius ketino pakviesti į susirinkimą garažų bendrijų pirmininkus. Meras P.Kuizinas šią iniciatyvą palaikė, netgi pažadėjo pasirūpinti reikiamais skelbimais rajono spaudoje, pakviesti susirinkime dalyvauti kai kuriuos Savivaldybės administracijos specialistus. Skelbimai laikraščių redakcijoms  net nebuvo pateikti. Bet A.Bacevičius pats asmeniškai paskambino bendrijų  pirmininkams ir pakvietė į susirinkimą. Taigi valdžiai nepavyko išsisukti nuo  nemalonaus susitikimo su žmonėmis.
Praėjusią savaitę Savivaldybės salėje susirinko keturiasdešimties garažų bendrijų atstovai. Meras nedalyvavo, kadangi buvo išvykęs į Vilnių. Iš Savivaldybės administracijos atvyko vien jos direktoriaus pavaduotojas Rimantas Žebrauskas, kuris, kaip vėliau pasirodė, buvo nekompetentingas atsakyti į žmonių teikiamus klausimus.
A.Bacevičius papasakojo, kad kreipėsi į merą, tačiau Taryba nepritarė jo siūlymui atleisti garažų bendrijas nuo rinkliavos. A.Bacevičius priminė, kad ši rinkliava taikoma keliems tūkstančiams žmonių. Žmonių paklaustas, kurie politikai nusprendė užkrauti šią duoklę, A.Bacevičius paminėjo socialdemokratus, darbiečius, konservatorius ir „valstiečius“. Pats A.Bacevičius balsavime dalyvauti negalėjo, kadangi yra vienos garažų bendrijos pirmininkas. Tarybos posėdyje idėją atleisti žmones nuo šios rinkliavos palaikė tvarkiečiai.

Konteineriai tapo miesto sąvartynais
Pasak A.Bacevičiaus, į konteinerius, esančius prie garažų, privežama statybinių atliekų, visokių būstuose naudojamų daiktų. Kita vertus, garažų bendrijų nariai ir taip jau moka rinkliavą už būstą. Rajono valdantieji neatsižvelgė į tai, kad rinkliavos duoklė užkraunama vien garažų bendrijų nariams, bet ne visiems transporto priemonių savininkams. Juk nemaža dalis automobilius laiko namuose ar daugiabučių namų kiemuose. Dėl automobilio naudojimo atliekų visur atsiranda tiek pat, nesvarbu, kur transporto priemonės laikomos.
Be to, pranešimai apie rinkliavą buvo atsiųsti garažų bendrijų pirmininkams, o ne nariams. Taigi pirmininkai įpareigoti šią rinkliavą surinkti ir sumokėti.

Pasipiktino valdžios užmačiomis
Garažų bendrijų pirmininkai pasipiktino rajono valdžios užmačiomis. Buvo net siūloma rinkti parašus merui atstatydinti. Kai kas parangino į Savivaldybę „ateiti su šakėmis“.
Žmones labiausiai piktino tai, kad rinkliavos sumokėjimu turi rūpintis bendrijų pirmininkai. Jie pasakojo, kaip sunku surinkti žemės mokestį, užmokėti už elektros energiją. Vienų bendrijų narių neįmanoma rasti, kiti tiesiog atsisako mokėti ir panašiai. Neretai už tai patys pirmininkai sumoka.
Prie kai kurių garažų bendrijų nėra netgi konteinerių, tačiau pranešimai apie rinkliavos sumokėjimą buvo atsiųsti.
Pateikta ir kitokių faktų. Pasirodo, kai kuriuose nurodymuose sumokėti rinkliavą suma yra nepagrįstai didelė. Reikalaujama sumokėti daugiau nei bendrijoje yra garažų.

Merui įteikė peticiją
A.Bacevičius parengė raštą Savivaldybės tarybai, merui Petrui Kuizinui. Šiame rašte rinkliava įvardijama kaip socialiai neteisinga ir diskriminacinė, nurodomi daugiausia jau šiame straipsnyje paminėti motyvai. Raštą pasirašė 40 bendrijų atstovai. Vėliau A.Bacevičius šį raštą įteikė merui P.Kuizinui.
„Kalvotoji Žemaitija“ susirinkime dalyvavusio Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo R.Žebrausko paklausė, kokiu teisiniu pagrindu remdamasis UAB „Telšių regiono atliekų tvarkymo centras“ išsiuntė pranešimus apie rinkliavos sumokėjimą būtent bendrijų pirmininkams, o ne nariams atskirai. Ar pirmininkai privalo tą rinkliavą surinkti ir sumokėti? R.Žebrauskas nieko atsakyti negalėjo, bet pažadėjo išsiaiškinti.
Pranešimų apie rinkliavos sumokėjimą išsiuntinėjimas bendrijų pirmininkams labai naudingas rajono valdžiai ir „Telšių regiono atliekų tvarkymo centrui“. Negi ponai aiškinsis, kur gyvena garažų bendrijų nariai, jei to kartais nežino net pirmininkai. Bet ar toks pranešimų siuntinėjimas, įpareigojant rinkliava rūpintis bendrijų pirminininkus, yra teisėtas? Pasirodo, rajono valdžiai tai nerūpėjo.
Beje, į šį susitikimą neatvyko nei vicemeras, nei Savivaldybės administracijos  direktorius.

Nuotraukoje: Rajono vadovai vengė susitikti su žmonėmis, kuriuos sukvietė Algirdas Bacevičius.