Savivaldybei prasiskolinus, dygsta nauji užmojai

Telšių rajono savivaldybės valdančioji koalicija sugebėjo praskolinti rajoną taip, kad beveik nelieka galimybių ką nors nuveikti už biudžeto pinigus. Todėl viena po kitos dygsta „investicinės“ iniciatyvos.

Alvydas Ivoncius

Siūlo pasirinkti labai brangų būdą
Savivaldybės tarybos kolegijai pristatyta UAB „Peritus konsulting“ parengta studija dėl miesto gatvių apšvietimo tinklų rekonstrukcijos koncesijos būdu. Jį pasirinkus, miesto apšvietimo tinklai būtų perduoti privačiai bendrovei, kuri imtųsi rekonstrukcijos, vėliau — eksploatacijos, o už visa tai, aišku, rajonas turėtų sumokėti.
Koncesija, nors ir patogus problemų sprendimo būdas, tačiau brangokas. UAB „Peritus consulting“ Savivaldybės tarybos kolegijai pristatant studiją, paaiškinta, kiek gatvių apšvietimo stulpų, šviestuvų, lempų, kabelių reikėtų pakeisti. Esą ekonomiškai naudingiausia būtų įdiegti LED apšvietimą. Bet jis — brangiausias.
Koncesija siūloma dvidešimčiai metų, o paskui neva visas turtas būtų už dyka perduotas Savivaldybei. Po dvidešimties metų apšvietimo tinklai jau vėl būtų susidėvėję. To neslepiama ir parengtoje studijoje.

Informacija tradiciškai slepiama
Beje, dabar miesto apšvietimo tinklų eksploatacija, anot Tarybos nario Algirdo Bacevičiaus, rajonui kainuoja kur kas brangiau nei, sakykime, Plungėje. Priežastis paprasta: valdantieji sugebėjo sudaryta brangios priežiūros sutartį. Beje, pinigai mokami vien už priežiūrą, tačiau už lempas, kabelius ir visa ką kita Savivaldybė vis viena turi sumokėti. Kitaip sakant, ta priežiūra reiškia tik perdegusios lempos pakeitimą kita, kuri nupirkta už Savivaldybės pinigus. Tačiau kokia tiksli išlaidų struktūra, nė „Peritus konculting“ negalėjo nustatyti. Bendrovė savo ataskaitoje teigia: „Tai yra fiksuotas mokestis ir detalesnė informacija apie išlaidų struktūrą nepateikiama, nes yra konfidenciali konkursą laimėjusios įmonės informacija“. Beje, čia nieko naujo: rajono valdžia visais įmanomais būdais stengiasi nuo savo piliečių slėpti informaciją apie išlaidas. Todėl daugumos sutarčių sąmatos, žinios apie išlaidas yra tapusios slaptomis.
Savivaldybės tarybos nariams pateiktoje studijoje teigiama, kad dabar gatvių apšvietimo tinklų priežiūra per mėnesį kainuoja 7240 eurų, o per metus — 86 tūkst. 880 eurų.

Veržiasi praskolinti rajoną dešimtmečiams
Telšiuose yra 2051 gatvės ir 826 dekoratyviniai šviestuvai. Studijoje teigiama, kad miesto gatvių apšvietimo tinklų rekonstrukcija kainuotų 1 mln. 432 tūkst. eurų. Pasirinkus koncesiją, per metus reikėtų sumokėti 221 tūkst. eurų.
Praėjusią savaitę įvykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje daugiausia valdančiųjų balsais pritarta projektui „Telšių rajono savivaldybės miesto gatvių apšvietimo renovacija ir plėtra“. „Už“ balsavo socialdemokratai Kajatonas Šliogeris, Adomas Domarkas, Remigijus Juška, Tomas Katkus, Vilija Bačionienė, Stefa Naujokienė, darbiečiai Zenonas Mockus, Petras Kuizinas, Rimantas Adomaitis, Laima Jurytė-Zakarauskienė,  Virginija Vitkauskienė, konservatoriai Juozas Butkevičius, Alfreda Tamoševičienė, Mantas Serva, „žaliasis valstietis“ Algirdas Tarvainis, liberalsąjūdininkai Jolanta Rupeikienė, Artūras Domarkas.
„Prieš“: tvarkietis Valdemaras Ramšas, nepartinis Algirdas Bacevičius.
Susilaikė: nepartinis Almantas Lukavičius, socialdemokratai Sigitas Mikalauskas, Sigitas Motuzas, tvarkietė Irena Skernevičiūtė, darbietis Stanislovas Čekanauskas.
Nors gatvių apšvietimo tinklų koncesija neįtraukiama į skolinimosi limitą, vis viena ji siaurina Savivaldybės finansines galimybes. Šiaip ar taip, kasmet reikės sumokėti nemažai pinigų.
Savivaldybės tarybos spalio mėnesio posėdyje pritarta UAB „Peritus consulting“ parengtai studijai. Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas aiškino esą Savivaldybė viena pati „patempti“ tokio projekto neįstengs.
Aišku, jei būtų bandoma įgyvendinti per vienerius metus, tai Savivaldybė tikrai neįstengtų. Tačiau kažkodėl įstengs ilgesnėje perspektyvoje mokėti kur kas brangiau nei projektą įgyvendinant per kelerius metus pačiai Savivaldybei.
Dėl koncesijos abejojo Tarybos nariai Sigitas Motuzas, Algirdas Bacevičius, Almantas Lukavičius, Valdemaras Ramšas. S.Motuzas pastebėjo keistoką parengtos studijos aplinkybę: juk dalyje gatvių apšvietimo tinklai atnaujinti, tačiau toje studijoje bandoma įdiegti neva miesto gatvių apšvietimo tinklų būklė vos ne avarinė. A.Bacevičius klausė, ar praskolinta Savivaldybė įstengs kasmet sumokėti per du šimtus tūkstančių eurų. J.Butkevičius pareiškė, kad gatvių apšvietimo tinklus perdavus monopolininkui, kils įvairių pavojų, kuriuos dabar sunku numatyti.
Tarybos posėdyje miesto seniūnas Kazimieras Lečkauskas tikino, jog dabar įjungiami ne visi šviestuvai, kadangi taupomi pinigai. O mokėti šimtus tūkstančių eurų kasmet privačiai bendrovei pinigų užteks? Galiausiai Tarybos nariai buvo įtikinti esą pritarimas parengtai studijai dar nėra koncesijos įdiegimas. Taryba turėtų tvirtinti koncesijos sutarties projektą, jei toks miesto gatvių apšvietimo tinklų atnaujinimo būdas būtų pasirinktas.

Savivaldybė paskendusi skolose
Jei vertintumėte Savivaldybės dabartinės finansinės situacijos požiūriu, tokia koncesija gali tapti rimta našta biudžetui. Jau dabar valdantieji nesugeba subalansuoti rajono biudžeto pajamų ir išlaidų. Finansų ministerijos rugpjūčio 31 dienos duomenimis, šiemet Savivaldybės prognozuojamos pajamos sudarė 18 mln. 133 tūkst. eurų, o skola siekė 9 mln. 754 tūkst. eurų. O tai — beveik 54 procentai nuo prognozuojamų pajamų. Skolinimosi limito Savivaldybė ne tik nebeturėjo, bet jau ir buvo viršijusi 289 tūkst. eurų.
Primename, kad šiais metais daugiausia darbiečių iniciatyva buvo siūloma rekonstruoti vos naujai pastatytą Centrinio stadiono dengtą krepšinio aikštelę — areną. Siūlyta Savivaldybei tapti VšĮ „Telšių krepšinio centras“ dalininke, perduoti jai valdyti areną. Toji privati viešoji įstaiga būtų pasiėmusi 600 tūkst. eurų paskolą iš banko, rekonstravusi salę, ja naudotųsi, o už rekonstrukciją bei priežiūrą sąskaitas pateiktų Savivaldybei. Iš esmės visa tai labai primena koncesiją. Vis tik, nepritarus šiai idėjai rajono socialdemokratams, Savivaldybė nutarė areną rekonstruoti pati, nors kol kas neaišku, iš kur gaus pinigų.