Labiausiai skundžiasi dėl smurto šeimoje

Pasak Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Remigijaus Rudmino (nuotraukoje), nusikalstamumo lygis mažėja, tačiau gaunama vis daugiau pranešimų apie smurtą šeimose.

Alvydas Ivoncius

Skundžiasi ne tik žmonos savo vyrų smurtu, bet ir atvirkščiai. Retai kada apie nesantaiką šeimoje praneša kaimynai. Pasitaiko, kai gailimasi pranešus, tačiau nieko pakeisti nebegalima: įvykius užfiksuoja, dokumentus surašo policininkai. Tuomet vėliau bandoma keisti parodymus.
R.Rudimino teigimu, Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato veiklos zonoje kriminogeninė situacija nėra bloga. Pasitikėjimas policija šioje zonoje yra aukščiausias Lietuvoje — tai rodo apklausų rezultatai. Telšių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas jungia Telšių, Mažeikių, Akmenės ir Kelmės rajonų policijos komisariatus. Pavadinime teritorinės erdvės apibrėžimas „Telšių apskrities“ išlikęs netikslus.
R.Rudminas prisiminė, kad skaudžiausia netektis buvusi pernai — tarnybinę pareigą atlikdamas žuvo policininkas. O kitokių rezonansinių nusikaltimų nebūta.
Atleidus viršininko pavaduotoją dėl atėjimo į darbą neblaiviam, kitas pavaduotojas kol kas nepaskirtas. Konkursą šioms pareigoms užimti rengia Policijos departamentas.
„Prie pareigūnų su alkotesteriu niekas nestovi. Kiekvienas pareigūnas žino, kad negali ateiti į darbą neblaivus. Pavaduotojas buvo atleistas taip pat įvertinus teismų praktiką, derinta su Policijos departamentu“,— griežtą sprendimą komentavo apskrities policijos vadovas.
Dalis pareigūnų, kuriems pakanka stažo pensijai, yra linkę ieškotis geriau apmokamo darbo arba tiesiog nori siekti kitokios karjeros. Pernai komisariatą paliko daugiau darbuotojų nei atėjo naujų. Policijoje ypač laukiami pasiruošę, teisės studijas baigę žmonės, ypač ikiteisminio tyrimo pareigūnai.
Komisariate iš viso yra 560 etatų. Darbo užmokesčio fondas skiriamas tokiam etatų kiekiui. Todėl norint didinti atlyginimus, tai padaryti tenka, kaip sakoma, iš vidinių rezervų. Mažiausia policininko alga komisariate — 600 eurų „į rankas“.
Reorganizacija palietė ir Telšių apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą. Pertvarkyta viešoji policija: atsirado reagavimo ir viešosios tvarkos skyriai. „Ši reorganizacija įvyko sklandžiai,— pastebėjo R.Rudminas. — Siekiame, kad daugėtų patruliuojančių pareigūnų ekipažų, užtikrinančių viešąją tvarką ir didesnį visuomenės saugumą“.
Taip pat vyksta ir administraciniai pertvarkymai. Dalis funkcijų atimama iš komisariato, centralizuojama. Pavyzdžiui, finansinė veikla. Mažiau liks darbuotojų, dirbusių personalo srityje. Pasak R.Rudmino, vasario mėnesį įspėjimus dėl atleidimo iš darbo gaus dvylika darbuotojų.
Pasitaikė atvejų, kai, sulaikius kelių eismo pažeidėją, neva neveikdavo vaizdo ir garso registratorius. Buvo nustatyta, kad vienas pareigūnas registratorių neįjungdavo tyčia, todėl neteko darbo. Pasak R.Rudmino, dabar įsigyjami geresni registratoriai. Policija nusipirko ir du motociklus.