Telšiai šventė: su 99-iomis trispalvėmis ir „bielomis rozomis“

Perfrazuojant garsųjį posakį apie sunkų pirmadienį, šis pošventinis penktadienis Telšių miesto seniūnijos seniūnui Kaziui Lečkauskui, be abejonės, turėjo būti nelengvas. Mat vos viena daina lėmė, kad Žemaitijos sostinės seniūnijos pastatas ir prie jo po šiukšlinę kažko ieškantis vyriokas taptų tikra Lietuvos sensacija. Taigi — Telšiai švenčia…

Lina Dijokienė

Miestelėnams linksminti — rusiška daina
Vasario 16-ąją, po interneto platybes pasklidus trumpučiam video iš Telšių, kilo tikras ažiotažas. Filmuotame vaizdelyje matome miesto centre stovintį Telšių seniūnijos baltutėlį pastatą (na, bent jau dėl to žemaičiams neturėtų būti gėda…), kamera užgriebia prie pastato šiukšlinėje kažką naršantį pilietį, vėjyje plaikstosi Lietuvos trispalvė, Žemaitijos ir Telšių miesto vėliavos, regime oficialias šiame pastate įsikūrusių įstaigų informacines lenteles — ir visame šiame fone girdėti, kaip iš netoli paties seniūno kabineto lango pritvirtintos aparatūros ant visos Turgaus aikštės liejasi prieš kelis dešimtmečius tuomet dar sovietinėje šalyje itin populiarios rusiškos grupės daina apie baltas rožes…

Nauja turizmo „strategija“?
Na, ir pratrūko socialinis tinklas! Interneto aštrialiežuviai nerimo — vos per kelias valandas pasiekti tikri žinomumo ir populiarumo rekordai. Jokia reklaminė kampanija, jokios žemaičių kurpiamos turizmo strategijos, kaip privilioti turistus į Žemaitijos sostinę, jokie turizmo srities specialistai ar jų etatams išleidžiami tūkstančiai eurų, galų gale — nei visų praėjusių metų kultūros darbuotojų triūsas, plušant Lietuvos kultūros sostinės 2016 baruose, nepraėjo su tokiu „pasisekimu“, kaip ši, ko gero, visai netyčinė situacija — tiesą sakant, greičiausiai paprastas darbinis aplaidumas…
Nors būta ir pagiriamųjų gaidų ar net verslo planų užuomazgų — siūlyta žemaičiams nenuleisti rankų ir sulaukti turistų iš plačiosios Rusijos — galbūt ne vienam jų būtų įdomu pasidairyti po įvairiausių meškų pilną miestą, kuriame per svarbiausią šalies valstybinę šventę iš Savivaldybės institucijos sklinda tokios melodijos, vis tik visus socialiniame tinkle pasklidusius komentarus galima sąlygiškai suskirstyti į kelias dalis. Vieni be atodairos smerkia šį įvykį ir gėdina telšiškius, taip netikusiai švenčiančius valstybinę šventę („Kažkada buvo Žemaitija, liko tik Sarmata“). Kiti pokštaudami ramina — girdi, nieko tokio nenutiko: juk neretai lietuviai, ypač gerai pasilinksminę užstalėje, tokių dainų, matyt, vis dar jausdami kažkokią nostalgiją, klauso („Kiekvienas savaip švenčia…“).

Komentarų „perliukai“
Atsirado ir tokių, kurie į šį nesusipratimą pažvelgė filosofiškai. „Geras. Liaudis — į Lenkiją apsipirkti. Aukštuomenė ruso laukia. Tikra Laisvė…“,— rašė viena internautė. „Kokia muzika, tokia ir valdžia, kas sėdi karietoje, tas muziką ir užsakinėja“,— antrino kita. „Ale nesakykit, gerai… seniūnas rusiškas giesmes traukia, bomželis nuorūkas šiukšliadėžėj renkasi… Atlaidai…“— apibendrino dar vienas komentatorius. Žinomas žurnalistas Andrius Tapinas netgi sarkastiškai pagyrė: „Telšių miesto seniūnija švenčia Vasario 16-ąją! Šaunuoliai, pasirinko tinkamą dainą — ne apie raudoną rožę, o apie belaja roza. Labai gerai. Bravo, Telšiai!“. Atsirado manančių, jog šitaip „originaliai“ Telšių miesto seniūnija taikosi nugalėti LR Prezidentės paskelbtame konkurse, kuriame žadėjo apdovanoti išmaniausiai švenčiančius Vasario 16-ąją…

Neįtikinantis atsiprašymas
Kad tai ne kažkokia provokacija ar juolab svetimos šalies „juodųjų technologijų“ ataka prieš žemaičių patriotinius jausmus, patvirtino gana greita Telšių rajono savivaldybės administracijos reakcija — jos viešųjų ryšių specialistė Skaistė Sadonytė socialiniame tinkle vos po kelių valandų išplatino oficialų pranešimą: „Sveiki, dėl susiklosčiusios situacijos susisiekėme su Telšių miesto seniūnija. Ji tęsia gražią iniciatyvą — per šventes, siekdama skleisti švenčių dvasią, leidžia muziką. Tai buvo daroma per šv. Kalėdas ir kitas šventes. Idėja išties graži, seniūnija informavo, kad vakar vakare į grojaraštį buvo įkelta apie 400 dainų, tad per didelę apimtį ir žmogiškąją klaidą pateko rusiška daina. Apgailestaujame ir nuoširdžiai atsiprašome gyventojų“.

Kas tas „herojus“?
Kol interneto šmaikštuoliai galanda savo smailius liežuvėlius ir miklina pirštus toliau rašydami kandžius komentarus, laikraštis „Kalvotoji Žemaitija“ pabandė išsiaiškinti tikrąjį Telšių išpopuliarinimo visoje šalyje herojų. Juk sunku patikėti, kad seniūnas Kazys Lečkauskas pats būtų su miestelėnais savo muzikiniu skoniu taip noriai dalijęsis…
Tačiau pasirodė, kad būtent taip ir buvo — seniūnas pasiryžo didvyriškai visas kritikos strėles prisiimti sau: „Kalvotojai Žemaitijai“ jis penktadienio rytą pripažino pats padaręs klaidą — nepastebėjęs tos dainos, tarp kitų kelių šimtų dainų. „Aš kaltas. Peržiūrėjau atmintuke sukeltas dainas, kelias rusiškas ištryniau, ištryniau dar „Alaus danguje nėra“. O tos, matyt, nepastebėjau, gal buvo kažkaip kitaip pervadinta. Atėjau rytą, paleidau tą muziką. Išėjau į renginį Nepriklausomybės aikštėje, vėliau išvažiavau į renginį Ryškėnuose. Niekas prie tos muzikos nesėdėjo, dainos tiesiog sukosi viena po kitos“,— apgailestavo seniūnas, prisipažinęs, jog nors jaučiasi prastai, blogai miegojęs, tačiau pasidžiaugė, kad ne vaiką užmušęs…

Šventė buvo!
Nors daina apie „bielajas rozas“, kaip tas deguto šaukštas medaus statinėje, apkartino gražų ir prasmingą Vasario 16-osios minėjimą Telšiuose, vis tik derėtų priminti — šventė buvo!
Ir ne valdžios vyrų kalbose — o paprastų žmonių, tiesiog šalies piliečių širdyse ir veiduose. Mirgėjo šypsenos, į šventę gausiai susirinkę miestelėnai švysčiojo tautinės vėliavos spalvų atributika. Ir gamta šiai šventei buvo nusitelkusi pakiliai — nedrąsiai rūko maršką plėšė vasario saulė.
Pavyko ir šventės organizatorių sumanymas — 99-ių Lietuvos trispalvių išskleidimas Nepriklausomybės aikštėje, kai keli šimtai žmonių, giedodami šalies himną, virš galvų iškėlė savo atsineštas vėliavas, sudarydami vieną simbolinę valstybės vėliavą.

Akcija — bendruomenei suvienyti
„99 kartus valio! Telšiuose 99-asis Lietuvos gimtadienis paminėtas išskirtinai — Nepriklausomybės aikštėje iškeltos 99 trispalvės, iš kurių suformuota viena didžiulė bendra vėliava“,— džiūgavo šventės organizatoriai. Prie šios akcijos jungtis visą Telšių bendruomenę pakvietė Telšių kultūros centras. Idėjai pritarė ir renginyje dalyvavo Krašto apsaugos savanorių pajėgų Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės Telšių 604 kuopa, Žemaitijos šaulių 8-osios rinktinės šauliai, policijos pareigūnai, ugniagesiai, medikai, valstybės tarnautojai, švietimo įstaigos, daugelis Žemaitijos sostinės nevyriausybinių organizacijų, pilietiški telšiškiai. „Idėja Nepriklausomybės aikštėje išskleisti 99 vėliavas gimė netikėtai. Norėjosi sukurti telšiškiams išskirtinę šventę, suvienyti bendruomenę ir parodyti, kad mes mokame paminėti savo mylimos Tėvynės gimtadienį kitaip. Džiaugiuosi, jog į sumanymą telšiškiai pažiūrėjo ypač atsakingai ir visiems mums kartu pavyko įgyvendinti akciją sukuriant vieningą kompoziciją“,— kalbėjo Telšių kultūros centro režisierė ir viena idėjos sumanytojų Alina Gintalienė.
Režisierė atskleidė, kad prie akcijos prisijungti panoro dar daugiau negu 99 vėliavas atsinešusių piliečių. Trispalvių suskaičiuota gerokai per 100.
Prieš iškilmingą vėliavos pakėlimo ceremoniją Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas pasidžiaugė šventės išvakarėse sulaukęs darželinukų sveikinimo. „Niekas kitas negali pasveikinti taip nuoširdžiai kaip mūsų vaikai. Šiandien dėkoju visiems, kad, gerbdami savo valstybės simboliką, minime Nepriklausomos Lietuvos atkūrimą. Su gimtadieniu, mielieji! Pasidalinkite šventine nuotaika su savo kaimynais, artimaisiais, draugais“,— gražios šventės linkėjo rajono vadovas.

Vaikų pieštos dovanos
Po mero kalbos nuaidėjo trys salvės: už Lietuvos valstybę, už 99-ąjį Lietuvos gimtadienį, už visų meilę Lietuvai, sugiedotas himnas ir kartu su vėliava Nepriklausomybės aikštėje išskleistos visos 99 trispalvės. Viena iš šių vėliavų išskirtinė ir dukart didesnė už standartines trispalves. Valstybės simbolis 2015 m. sausio 1 d. nukabintas nuo Gedimino pilies bokšto ir perduotas saugoti Telšių Žemaitės gimnazijai. Mokykla vėliavą gavo už istorinės atminties puoselėjimą, gimnazijos ir jos bendruomenės indėlį į Telšių rajono pilietinę ir patriotinę veiklą.
Su švente ne tik susirinkusius Nepriklausomybės aikštėje, bet ir miesto gatvėmis skubančius bei ratuotus miestelėnus pasveikino policijos pareigūnai ir jų jaunieji pagalbininkai. Visiems įteikti Telšių rajono švietimo įstaigų auklėtinių išmoningai išmarginti ir tautine simbolika papuošti knygų skirtukai.
Po vėliavos pakėlimo ceremonijos tradiciškai Telšių Šv. Antano Paduviečio katedroje aukotos šv. Mišios, surengtas koncertas „Tu — mums duona kasdieninė“. Koncertavo Rietavo savivaldybės kultūros centro meno kolektyvai.

Nuotraukoje: Telšių miesto seniūnas Kazys Lečkauskas pripažino: „Esu pats kaltas“.