Indų ploviklio upės „Saulėtekyje“?

Nors visi tėvai moka vienodus mokesčius, nė viename Telšių miesto darželyje jų neprašoma atnešti indų ploviklio ar tualetinio popieriaus, išskyrus pradinę mokyklą „Saulėtekis“.

„Įsivaizduokite, liepė atnešti litrą indų ploviklio, keturis rulonėlius tualetinio popieriaus, kitų priemonių. Grupėje 18 vaikų. Kur jie turi dėti šitiek litrų ploviklio?“— širdo šiemet į Telšių pradinės mokyklos „Saulėtekis“ darželio grupę savo atžalą pradėjusi vesti telšiškė.

Lina Dijokienė

Ne reikalauja, tik paprašo
„Kalvotosios Žemaitijos“ korespondentei persakius darželinuko mamos išsakytus priekaištus, Telšių pradinės mokyklos „Saulėtekis“ direktorė Jadvyga Vaitkienė pati nieko nekomentavo, tik telefono ragelį perdavė pavaduotojai ugdymui Mildai Monstienei. Ši, išgirdusi klausimą, visai nenustebo — tik pasitikslino: turbūt vaikas tik šiemet pradėjo lankyti mūsų darželį?
„Taip. Naujai atvykstančių vaikų tėveliams auklėtoja pasakė, ko reikia atnešti. Ir tikrai nėra pasakyta, kad būtent litrą ploviklio pirkti, galėjo atnešti mažesnę pakuotę, po 200 gramų būna išfasuota. Ir kitų dalykų, ko reikia atnešti, auklėtoja pasako: tualetinio popieriaus, servetėlių ar šiukšlių maišų. Tai normalu. Kiti tėvai patys pasiūlo, gal ko nors reikia. Mes tikrai nereikalaujame, tik pasakome, o tėvai atneša. Gal ta mama ne taip suprato. Juk jei negali, tegu neneša. Tokią turime praktiką, kai vaikai ateina pirmą kartą, visko reikia nuo pat pirmos dienos, o mokestį sumoka tik po mėnesio. Teisingai, reikia ir indų ploviklio, juk indus keturis kartus per dieną reikia plauti. Ir kitko reikia, juk mes nieko sau nepasiimame, valytojos, ką tėvai suneša, susideda į spinteles, viską vaikams sunaudojame. Vaiko mama galėjo pas mane ateiti, viską būtume išsiaiškinę“,— situaciją paaiškino direktorės pavaduotoja. Paklausta, o kaip yra su tėvų kas mėnesį mokama pastovia mokesčio dalimi, t.y., po 5,5 euro, M.Monstienė patvirtino, jog visas lėšas panaudoja pagal paskirtį: ir rašymo priemones, ir popierių perka, ir viską, prie ko tik vaikai prisiliečia, iš tų pinigų įstaiga įsigyja. „Štai, pavyzdžiui, prieš rugsėjo pirmąją nupirkome už 1000 eurų naujų žaislų, už dalį pinigų — dažų, padažėme sienas, sutvarkėme, kad būtų gražu, visko — ir knygų, ir įvairių priemonių nuperkam. Viskas surašyta. Užtenka sočiai pinigų“,— nuoširdžiai dėstė pedagogė.

Rinkliavoms nepritaria
Neseniai viename socialiniame tinkle užvirė karšta diskusija, kai Vilniaus savivaldybės atstovai pasidalijo įrašu, kuriame teigiama, kad šiame mieste nebegalimos jokios rinkliavos vaikų lopšeliuose-darželiuose. Telšiškiai, prieš dešimtmetį kitą į darželius vedę savo vaikus, turbūt dar pamena tuos rugsėjus, kai vaikams reikėdavo sudėti rimtą lauknešėlį: pirkti reikėdavo ne tik tualetinį popierių, popierinius vienkartinius rankšluosčius, servetėles ar kitas asmeninės higienos prekes, žaislus, piešimo ar rašymo, įvairiems kūrybiniams darbeliams skirtas priemones, bet ir lėkštes ar net puodukus…
Jaunosios kartos tėvams šie rūpesčiai svetimi — tiesiog įvairiausiems vaikų poreikiams patenkinti yra renkamas specialus mokestis — po 5,5 euro kas mėnesį. Todėl mokyklos-darželio „Saulėtekio“ praktika nustebino ne tik į kitus miesto darželius vaikus vedančius tėvus, bet ir pačią Telšių rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėją Danutę Mažeikienę.
„Visai neseniai peršnekėjome, kad to neturi būti. Nebent mokyklos taryba kažką kitaip nutaria. Mūsų pozicija — nei tokių rinkliavų, nei atnešimų neturi būti. Jei kažko įstaiga trūksta, turi vadovas rašyti prašymą, argumentuoti. Turi būti viskuo aprūpinta. Net jei ir trūksta ko, nereikėtų iš tėvų ko nors reikalauti ar rinkti, juolab indų ploviklio ar tualetinio popieriaus. Dar būtų suprantama, jei tai būtų kokios individualiam vaiko ugdymuisi skirtos priemonės. Esu tikrai nustebusi“,— sakė Švietimo ir sporto skyriaus vedėja.

Išsiverčia patys
Kad kolegų iš pradinės mokyklos „Saulėtekis“ praktika kitur netaikoma, patvirtino ne tik kitus miesto darželius lankančių vaikų tėveliai, bet ir jų vadovės. Štai Telšių lopšelio-darželio „Eglutė“ direktorė Vita Gailienė tikino, jog jos vadovaujamos švietimo įstaigos auklėtinių tėvams nereikia nešti ne tik kad indų ploviklio, bet stengiamasi vaikus aprūpinti vaikų ugdymui skirtomis priemonėmis.
„5,50 eurų yra mėnesinis tėvų mokestis aplinkos ugdymo reikmėms patvirtintas 2015 m. gruodžio 28 d. Telšių rajono tarybos sprendimu. Lėšas naudojame labai taupiai. Pirmiausia su bendruomene aptariame būtiniausių pirkinių poreikį. Pirkinius planuojame, kad įstaigoje būtų užtikrinti higienos normų reikalavimai, tinkamas ugdymo proceso organizavimas, tenkinami vaikų poreikiai“,— paaiškino vaikų lopšelio-darželio „Eglutė“ vadovė.

Galioja tvarka
Kad laikraščio skaitytojams būtų aišku, už ką ir kiek moka darželinukų tėvai, priminsime, jog nuo 2015 m. galioja Telšių r. savivaldybės tarybos patvirtinta tvarka, kuriuo reglamentuojamas mokesčio už vaikų išlaikymą Telšių rajono lopšeliuose-darželiuose nustatymo tvarka. Pagal ją, mokestis už vaiko išlaikymą susideda iš dviejų dalių: vienos dienos mokesčio už maitinimo paslaugas (1,81 — 1,98 Eur) ir mėnesinio tėvų mokesčio įstaigos ugdymo aplinkai išlaikyti (5,5 Eur). Vienos dienos mokestį už maitinimo paslaugas sudaro išlaidos už maisto produktus ir maisto patiekalų gamybos kaštai. Mokestį ugdymo reikmėms sudaro ugdymo aplinkai išlaikyti skirtos lėšos (prekėms ir priemonėms higienos normų reikalavimams vykdyti, baldams, aprangai, patalynei, spaudiniams, interneto svetainės priežiūrai ir kt.).

2 Komentarai

  1. Durnių laive ir plaukia durniai..O jei trumpiau mokyklos direktorei laikas į pensiją. Ir reiktų naikinti pavaduotojų etatus. Negi tokioje mažoje organizacijoje direktoriui reikia porą pavaduotojų? Bent vieną etatą panaikinti ir turite kokius 20 000 eur ant priemonių. Jei privačioje įmonėje su kokiu 50 žmonių vienas direktorius apsidirba, o biudžetinėje…Ir negi negali įstaiga nusipirkti indaplovės, kam tose grupėse tuos bliūdus plauti.

  2. Problema yra ta, kad niekas už nieką neatsako. Jei miestas turėtų normalų vadovą, tai jokių cirkų ir nebūtų. O dabar kas nuo to keičiasi? Ar skirs švietimo vedėjai kas kokią nuobaudą? Ne. Ar švietimo vedėja skirs savo kuruojamos srities kokiam direktoriui nuobaudą? Aišku ne. Tai čia Telšių kaime jokių pokyčių nėra ir nebus.

Komentarai nepriimami.