Telšiuose kone kas antras užsikrėtė „bijūnizacija“

Skubame dalintis žinia, kad kone kas antras telšiškis užsikrėtė „bijūnizacija“. Pirmieji požymiai: žemės panagėse, sausainiai burnoje, galvoje skambanti muzika ir ore tvyrantis grikių košės kvapas. „Susirgę“ bijūnų sodinimo liga, rugsėjo 16-ąją žemaičiai dalyvavo šventinėje-visuotinėje talkoje „Bijūnizacija 2017“.

Bendrystės idėjai susivienijo neįtikėtinas skaičius telšiškių ir rajono gyventojų, pasodindami įspūdingą kiekį bijūnų. Tiek daug, kad jau artėjančią vasarą jų žydėjimas turėtų tapti švente visai Žemaitijai ir Lietuvai. Pirmąjį kartą bijūnas kaip miesto simbolis Telšiuose pasirodė 2009 m. tradicinės miesto šventės metu birželio mėnesį per Antanines. Šiemet miesto ir rajono gyventojai, įstaigos, įmonės, visuomeninės organizacijos bei visi, mylintys Telšius, pakviesti puoselėti idėją ir patvirtinti, jog Telšių gėlė — bijūnas.
Šventės atidarymas ir visuotinė talka paskelbti Telšiuose, Karinio miestelio teritorijoje. Čia sveikino Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas, miesto seniūnas Kazys Lečkauskas, kaip sodinti bijūnus pamokė idėjos autorė floristė Birutė Lekavičiūtė, koncertavo Telšių kultūros centro folkloro ansamblis „Spigėns“, svečiai iš Gruzijos, lydimi Gruzijos technikos universiteto garbės daktaro, prof. Vido Kavaliausko, renginį vedė Telšių kultūros centro režisierė Agnė Jakavičiutė.
Mieste, skirtingose viešosiose erdvėse (Masčio ežero pakrantėje prie Zakso kalno, Karinio miestelio teritorijoje, prie Žemaičių muziejaus „Alka“, Gedimino ir Džiugo gatvių sankryžoje, Žaliojoje gatvėje ir kt.) pasodinta per 700 sodinukų, talkoje dalyvavo šimtai gyventojų, pasklidusių po miestą. Daugumą sodmenų dovanojo patys gyventojai, įstaigos ir organizacijos, o Telšių rajono savivaldybė pasirūpino, kad miestą papuoštų ir kolekciniai bijūnai. „Kolekcinius bijūnus įsigijome iš Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodo. Dėkoju kiekvienam, prisidėjusiam prie puikios iniciatyvos siekiant išpuoselėti didžiausią šių nuostabių gėlių kolekciją Žemaitijoje, o gal ir Lietuvoje“,— kalbėjo Telšių rajono meras P.Kuizinas.
Telšių miesto seniūnas K.Lečkauskas sveikino ir dėkojo aktyviai dalyvavusius visuotinėje talkoje bei ragino nepamiršti savo pasodintų gėlių, jomis rūpintis, prižiūrėti ir puoselėti. Šventės dieną skirtingose miesto erdvėse ne tik pasodinti augalai, bet ir Zakso kalno papėdėje linksmino ir gerą nuotaiką kūrė Telšių kultūros centro folkloro ansamblis „Spigėns“, svečiai iš Gruzijos, šoko dainų ir šokių ansamblio „Mastis“ šokėjai, mažiesiems sodintojams vyko Telšių YAMAHA muzikos mokyklos pamokėlės, Telšių mamyčių klubo edukaciniai užsiėmimai.
Išalkusius sodintojus organizatoriai vaišino kareiviška grikių koše, kurią paruošė Krašto apsaugos savanorių pajėgų Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės 604 lengvosios pėstininkų kuopos savanoriai, organizatoriai ypatingai dėkoja Mindaugui, Liudai ir Domantei. Telšiškiai taip pat gardžiavosi sausainiais ir kvapia arbata.
„Bijūnus pasodinę, drauge auginsime, puoselėsime, mylėsime ir džiaugsimės gražiu savo miestu, bijūnų takais, skverais, gėlių žydėjimas taps tikra miesto šventės puošmena“,— sakė vienas renginio iniciatorių Telšių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Rimantas Žebrauskas.
Tam, kad Telšiai visuomet skendėtų gėlėse ir viliotų praeivius svaiginančiais žiedų kvapais, ypač stengiasi floristė Birutė Lekavičiūtė. „Norime gėlynais sukurti kuo daugiau mūsų miestą gražinančių akcentų“,— pastebėjo floristė ir pridūrė, jog telšiškių širdys, kaip bijūnų gėlės: atkaklios, išdidžios, ištvermingos, romios ir pasiaukojančios, ilgaamžės, tvirtos. Moka mylėti ir būti ištikimos.
Daugiausiai bijūnų miestui skyrusioms organizacijoms ar įstaigoms (Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Mažeikių skyriui, Socialdemokratų partijos Telšių skyriui, Telšių miesto seniūnijai, Gadūnavo seniūnijai, Telšių socialinių paslaugų centrui, Telšių rajono Upynos pagrindinei mokyklai, Darbo partijos Telšių skyriui, Telšių rajono savivaldybės kultūros centrui, Telšių LIONS klubui, Telšių rajono lopšeliui-darželiui „Eglutė“, Telšių rajono Kaunatavos pagrindinei mokyklai) įteiktos vardinės lentelės, kurios pažymėjo sodinimo vietas. Suvenyrinės dovanos perduotos kredito unijai „Germanto“ lobis, Telšių apskrities vyriausiajam policijos komisariatui, Telšių apskrities priešgaisrinei gelbėjimo valdybai, Telšių rajono lopšeliams-darželiams „Saulutė“, „Berželis“, Telšių „Germanto“ ir „Ateities“ progimnazijoms, Telšių Janapolės pagrindinei mokyklai. Padėkota Telšių rajono savivaldybės narei Alfredai Tamoševičienei, telšiškėms Virgenijai Kavaliauskienei ir Orestai Kavaliauskaitei, kavinei „Senamiestis“, Telšių lopšeliui-darželiui „Mastis“ ir visiems, atnešusiems bent po vieną bijūno sodmenį ir tapusiems visuotinės „bijūnizacijos“ dalyviais. Organizatoriai dėkoja Telšių „Germanto“ progimnazijos direktorei Almai Mikienei už „bijūnizacijos“ atidarymui papuošti paskolintą dekoraciją.
„Telšių bijūnizacija“ — ne įprastas bijūnų sodinimas, bet procesas, kuriantis socialinį, ekonominį potencialą. (Telšių kultūros centro inf.)