Konkurso „Tramtatulis“ laureatų ir diplomantų apdovanojimo renginys

Komisijos sprendimu, Tramtatulio statulėlė atiteko Telšių kultūros centro vaikų folkloro ansamblio „Čiučiuruks“ vadovei Ritai Macijauskienei.

Vilniuje, Bernardinų sode, įvyko Lietuvos vaikų ir moksleivių — lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų — konkurso „Tramtatulis“ laureatų ir diplomantų apdovanojimo renginys bei laureatų koncertas.
Vaikų folkloro ansamblio „Čiučiuruks“ dainorėliai vieninteliai dalyviai, kurie atstovavo Žemaitijai Lietuvos vaikų ir moksleivių — lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų — konkurso „Tramtatulis“ laureatų koncerte, o jų vadovė Rita Macijauskienė apdovanota aukščiausiu šio konkurso įvertinimu — „Tramtatulio“ statulėle.
Dėl šalyje paskelbto karantino, teko keisti konkurso formatą: kaip ir daugelis renginių, „Tramtatulis“ persikėlė į virtualią erdvę. Tai buvo nauja patirtis ir didelis iššūkis rengėjams, dalyviams, tėveliams ir mokytojams. Konkursui vaikus ruošti ir nuotoliniu būdu mokyti ryžosi ne kiekvienas mokytojas, todėl šiemet nuotoliniuose vietiniuose ratuose sulaukėme 612 dalyvių (įprastai jų būdavo per 1000). Atlikėjai filmuotą medžiagą teikė vietinių ratų organizatoriams, o šie ją skelbė savo įstaigų „Youtube“ ar „Facebook“ paskyrose. Dalyvių pasirodymus peržiūrėjo vertinimo komisijos ir išrinko vietinių, regioninių, nacionalinio ratų laureatus.
Po didelių išbandymų, pareikalavusių virtualių vietinių, regioninių ir nacionalinio ratų, 36 gabūs, išmintingi ir smagūs jaunieji atlikėjai bei grupės pasirodė konkurso „Tramtatulis“ laureatų koncerte, o apdovanojimus atsiėmė 38 diplomantai ir 2 jauniausios atlikėjos. Šis koncertas, kaip ir pats konkursas,— išskirtinė galimybė stebėti, kaip atgyja ir ilgaamže patirtimi mus prisotina iš kartos į kartą perduodamos vertybės, kaip jas suvokia ir perteikia jaunoji karta,— skelbė Nacionalinis kultūros centras.
Į sostinę atvyko ir Telšių kultūros centro vaikų folkloro ansamblio „Čiučiuruks“ solistė Rusnė Zakaitė bei tercetas — Augustė Vaiva Klingerytė, Aušrinė Beržytė bei Jokūbas Beržinis (vadovė Rita Macijauskienė), kurie, kartu su kitais „Tramtatulis 2021“ laureatais, pasirodė Bernardinų sodo scenoje. Beje, minėti laureatai buvo vieninteliai dalyviai, kurie atstovavo Žemaitijai. Diplomantų apdovanojimo ceremonijoje į sceną užlipo dar vienas vaikų folkloro ansamblio „Čiučiuruks“ šeimyninis tercetas — Kotryna, Lukas ir Matas Jogminai.
Šie metai konkursui „Tramtatulis“ buvo itin sunkūs, pareikalavę ne tik iš dalyvių, bet ir iš vadovų bei vietinių, regioninių ir nacionalinio ratų koordinatorių didžiulių pastangų, kruopštaus darbo ir pasiaukojimo.
Šiais metais tarp laureatų neatsirado dalyvių, kurie būtų nominuoti titulu „geriausias iš geriausiųjų“ ir apdovanoti specialia „Tramtatulio“ statulėle. Komisijos sprendimu, šis vardas bei statulėle atiteko Lietuvos vaikų ir moksleivių — lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų — konkurso „Tramtatulis“ Žemaitijos rato koordinatorei, Telšių kultūros centro vaikų folkloro ansamblio „Čiučiuruks“ vadovei Ritai Macijauskienei. Po apdovanojimo Rita buvo sutrikusi: „Tikrai nesitikėjau tokio įvertinimo. Suprantu, kad tai ne vienerių metų darbas. „Tramtatulio“ konkursas yra daugialypė sistema — seminarų bei mokymų organizavimas, projektų parengimas, darbas su konkurso „Tramtatulis“ „Čiučiuruks“ dalyviais, konsultacijų teikimas Žemaitijos regiono vaikų folkloro ansamblių vadovams, pavieniams mokytojams, vietinio bei regioninio ratų organizaciniai įsipareigojimai, dalyvavimas komisijos darbe ir pan. Ne visi supranta, kad tai yra itin sunku ir atsakinga ne tik prieš save, bet ir prieš vaikus, kolegas. Savo krašte „pranašu“ nebūsi. Tai džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad mano darbą bei triūsą įvertina kiti, šiuo atveju, Lietuvos nacionalinis kultūros centras. Todėl negaliu nuvilti tų, kurie manimi tiki ir pasitiki.“
Dar kartą sveikiname konkurso „Tramtatulis“ laureatus bei jų vadovę Ritą Macijauskienę, linkime tikėti ir nešti etnošviesą į kitų širdis taip saugant savo tautos palikimą, etnokultūros puoselėjimą, garsinti Telšių bei Žemaitijos vardą. (Telšių KC inf.)