Telšių Žemaitės dramos teatre — nuotaikinga komedija „Meilė ir pinigai“

Telšių Žemaitės dramos teatro direktorius Deividas Rajunčius, teatro režisierius Badri Tserediani bei aktoriai Margarita Bladženauskaitė ir Donatas Žilinskas.

Lapkričio 25 d. 18 val. Telšių Žemaitės dramos teatre vyks premjerinis spektaklis „Meilė ir pinigai“. Tai bus pirmoji komedija, pastatyta Telšių Žemaitės dramos teatre, kurią režisavo teatro režisierius Badri Tserediani. Prieš premjerą spaudos atstovams buvo surengta konferencija, kurioje tiek pats režisierius, tiek spektaklyje vaidinantys aktoriai pasidalijo savo mintimis apie patį spektaklį bei jame kuriamus personažus.

Justina Lukošienė

Prieš prasidedant spaudos konferencijai, Telšių Žemaitės dramos teatro programų organizatorė, aktorė Aistė Korkadinovaitė-Šiaudkulienė pasidžiaugė įvyksiančia premjera bei nuo visos kūrybinės komandos perdavė padėkos žodžius spektaklio mecenatui — UAB „Raiška“ vadovui Gintarui Kazlauskui, kuris skyrė finansinę paramą — net 1000 eurų.

Kuriozas kūrybiniame procese
Marcelle Yvonne Berquier-Marinier, gimusi Paryžiuje, XX amžiaus prancūzų tapytoja ir dramaturgė. Autorė daugiausia kūrė komedijas, kurių viena žymiausių — vienaveiksmė dviejų paveikslų „Amour“ ir „Délices et Or“, išleista 1959 m. Drauge su novelisto bei rašytojo Marcel Aymé kūriniu „La Tete des autres“, šios dvi pjesės buvo vaidinamos „Theatre de l’Atelier“ nuo 1959 m. kovo 20 d. 1959 m. birželio 25 d. spektaklis pradėtas rodyti ir garsiajame „Theatre de Paris“. Pasak Telšių Žemaitės dramos teatro direktoriaus Deivido Rajunčiaus, kūrybiniame procese dėl pjesės autorės įvyko netikėtas ir kurioziškas dalykas. „Dažnai su prancūzų autoriais nutinka taip, kad tiesiog pasiklysti, ar tai yra vyras, ar moteris. Mes pradėjome repetuoti kaip Marcelio Berkje-Marinje kūrinį, o tik vėliau paaiškėjo, kad tai yra Marcelle Yvonne Berquier-Marinier. Juokingas aspektas, bet kūrėjai čia turėjo iššūkį“,— pasakojo D.Rajunčius.

Apie spektaklio koncepciją
Šiuolaikiniame pasaulyje žmonės dažnai svajoja turėti daug pinigų, bet kas atsitinka, kai tenka rinktis tarp meilės ir pinigų ir ar pinigai gali pakeisti tikrąją meilę? Ar verta išduoti savo artimuosius dėl pinigų? Ar pinigai visada atneša laimę? Kodėl pinigai dažniausiai žmonių nepadaro geresniais? Spektaklis pagal prancūzės dramaturgės vienaveiksmę komediją „Meilė ir pinigai“ suteikia žiūrovui galimybę apmąstyti gyvybiškai svarbias temas ir kartu su komedijinio žanro spektaklio veikėjais pabandyti surasti atsakymus į jas. „Pagrindiniai spektaklio veikėjai turi pasirinkti tarp meilės ir pinigų. Svarbiausia, kad tie laimėti 6 milijonai atskleidžia tikruosius jų veidus, nors galiausiai nė vienam iš spektaklio herojų jie neatitenka“,— apie spektaklio koncepciją kalbėjo Telšių Žemaitės dramos teatro režisierius Badri Tserediani.
Kūrėjas yra pastatęs ne vieną komediją Sakartvele ir už jo ribų, tačiau teigia, kad pastatyti gerą komediją režisieriui yra tikras iššūkis. „Žiūrovai dramą žiūri susikaupę ir rimti, o jeigu tokios santūrios reakcijos būna komedijos metu, tai iškart supranti, kad galbūt jie nesuprato to humoro. Mūsų pagrindinė užduotis yra pateikti šią komediją žiūrovams taip, kad jie kartu juoktųsi, šmaikštautų ir netgi įsijaustų į spektaklio veikėjų gyvenimus“,— dėstė Badri Tserediani ir palinkėjo aktoriams sėkmės, kad visi numatyti lūkesčiai išsipildytų.

Aktorių įžvalgos apie vaidmenis
Komedijoje vaidinančią aktorę Margaritą Bladženauskaitę šįkart žiūrovai matys kardinaliai kitokią, nei kad matė spektaklyje „Liftas“. Teatralė sakė, jog, keičiantis žanrams, tai tampa savotiška profesine mankšta, tačiau mano, kad ir šįkart pavyko prisijaukinti savo personažą. „Ši komedija yra aiški, neturinti labai daug sluoksnių, po kuriuos reikėtų kapstytis, ar atidarinėti kažkokius psichologinius vartelius. Žinoma, yra tam tikrų sunkumų, bet šioje komedijoje personažai yra aiškesni“,— atviravo Margarita Bladženauskaitė.
Spektaklyje vaidinančiam Telšių Žemaitės dramos teatro režisieriui Donatui Žilinskui atiteko meilužio-santechniko vaidmuo. „Tas vaidmuo atspindi santechniko tapimą milijonieriumi, kuris greičiausiai renkasi pinigus. Labai svarbu šiame procese rasti tokią logiką, nors, aišku, dramaturgija nėra sudėtinga, bet jau tuomet atsiranda paties aktoriaus kūryba, šaržuotė to pačio santechniko, jo tapimo milijonieriumi“,— dalijosi savo įžvalgomis Donatas Žilinskas.
Be jau minėtų aktorių spektaklyje taip pat išvysime jaunąjį aktorių Dominyką Vaitiekų bei Telšių kultūros centro direktorių Liną Ulkštiną.