Neapdairumo kaina — dešimtys tūkstančių eurų

Savivaldybės tarybos narys, buvęs meras Petras Kuizinas pakliuvo į labai nemalonią ir skaudžią istoriją — iš jo teismas Ilgšilio medžiotojų būreliui priteisė dešimtis tūkstančių eurų. „Kalvotajai Žemaitijai“ buvo pranešta, kad neva P.Kuizinas lyg iššvaistė, lyg pasisavino būrelio pinigus, tačiau tiesa pasirodė esanti visai kitokia. P.Kuizinui priteista sumokėti pinigus todėl, kad nebuvo pateiktos Valstybinei mokesčių inspekcijai deklaracijos ir dėl to paskirtos didžiulės baudos.

Alvydas Ivoncius

Sumos buvo padaugintos iš dešimties
Šiaulių apygardos teismas gegužės 6 dieną paskelbė P.Kuizinui nepalankų sprendimą, kurio kopiją politiko „bičiuliai“ pasirūpino pateikti rajono žurnalistams. Aišku, čia slypi užmačia, kad pasklistų S.Skvernelio partijos Telšių rajono skyriaus pirmininkui nepalanki informacija. Vis dėlto ši informacija ne kiek kompromituojanti, kiek greičiau pamokanti, kad visokius „popierinius“ reikalus būtina sutvarkyti laiku ir labai kruopščiai.
Į teismą kreipėsi Šiaulių rajono Ilgšilio medžiotojų būrelis, prašydamas priteisti iš P.Kuizino 54 tūkst. 783 eurus patirtos žalos, 5 procentų dydžio metines palūkanas nuo minėtos sumos, advokato išlaidas. Ką blogo būreliui padarė P.Kuizinas? Pasirodo, jis vadovavo būreliui, todėl privalėjo laiku sumokėti mokesčius, užpildyti ir pateikti deklaracijas.
2019 metais Aplinkos apsaugos departamentas nustatė, kad Ilgšilio medžiotojų būrelis Valstybinei mokesčių inspekcijai teisės aktuose numatytais terminais nepateikė Mokesčio už medžiojamų gyvūnų išteklių naudojimo deklaracijų už 2015, 2016 ir 2018 metus. Jos buvo pateiktos tik 2019 metais. Dėl tokio aplaidumo būreliui mokėtinos sumos buvo padaugintos iš dešimties. Todėl vietoje už 2015 metus mokėtino 1 tūkst. 730 eurų mokesčio jis buvo perskaičiuotas į 17 tūkst. 312 eurų, už 2016 metus 1 tūkst. 760 eurų mokestis perskaičiuotas į 17 tūkst. 602 eurus, o už 2018 metus mokėtinas 1 tūkst. 864 eurų mokestis perskaičiuotas į 18 tūkst. 368 eurus. Už šiuos metus taip pat paskaičiuoti delspinigiai — net 6 tūkst. 855 eurai.
Ilgšilio medžiotojų būrelio ieškinyje rašoma, kad P.Kuizinas, neturėdamas galimybių iškart įvykdyti prievolės valstybei, su Valstybine mokesčių inspekcija sudarė mokestinės paskolos sutartį, kuria mokėjimai buvo išdėstyti nuo 2021 metų birželio 23 dienos iki 2023 metų gruodžio 25 dienos, mokėjimo pradžią atidedant iki 2021 metų liepos 25 dienos ir už visą laikotarpį taikant finansų ministro patvirtintą palūkanų normą.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 42 (10453)

Daugiau: paskolos internetu

 

2 Komentarai

  1. Nesuprantu, kaip Valstybė gali antrą kartą reikalauti sumokėti mokesčius ir dar 10 kartų didesnius, nors mokesčiai buvo sumokėti? Jeigu laiku nepateiktos deklaracijos, tai VMI galėjo informuoti, perspėti, ar uždėti baudą, bet tiktai ne tokią nesąmonę dar 10 kartų sumokėti mokesčius. Taip tikrai negali ir neturi būti. Taip gali pasielgti tik neišprusę ir neišmanantys VMI, Aplinkos apsaugos departamento darbuotojai, bei teisėjai.

Komentarai nepriimami.