Telšių „liūtų“ sušildančios dovanos Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus pacientams

Iš kairės: Regioninės Telšių ligoninės vyriausioji slaugos administratorė Beruta Zavadskienė, direktorė Jovita Seiliuvienė, Telšių LIONS klubo prezidentas Gediminas Perminas, klubo narys Stanislovas Jurkus, Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus vyresnioji slaugytoja Inga Gumuliauskienė.

Regioninėje Telšių ligoninėje apsilankė Telšių LIONS klubo prezidentas Gediminas Perminas ir klubo narys Stanislovas Jurkus, kurie atsiliepė į gražią gydymo įstaigos medikų sugalvotą iniciatyvą — padovanoti Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus pacientų kojoms šilumos, atnešant vilnonių kojinių. Telšių LIONS klubo narių žmonos numezgė 33 poras įvairių raštų ir spalvų kojinių, padėsiančių gerinti sutrikusią pacientų kojų kraujotaką.

Justina Lukošienė

Pasak Regioninės Telšių ligoninės direktorės Jovitos Seiliuvienės, Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje gydomi ir slaugomi 35 pacientai, penkiems iš jų teikiama paliatyvi slauga. Pacientų gulėjimo slaugoje trukmė galima iki 120 lovadienių, o paliatyvios slaugos lovadienių skaičius trunka tol, kol reikalinga ligoniui, sergančiam įprastomis gydymo priemonėmis neįveikiama liga, pagalba. „Paliatyvios slaugos tikslas — stengtis sumažinti ligonio socialinę izoliaciją, susijusią su ligos progresavimu, nerimą ir baimę, leisti žmogui numirti oriai, o jo artimiesiems tuo metu suteikti reikiamą pagalbą. Slauga ir palaikomasis gydymas skirtas pacientams, sergantiems lėtinėmis ligomis, demencija, Alzheimerio liga, onkologiniams ligoniams, kurie yra vegetacinės būklės, neįgaliesiems ir kitiems pacientams, kai yra aiški ligos diagnozė ir nereikalingas aktyvus gydymas bei kontraindikuotina medicininė reabilitacija“,— informavo J.Seiliuvienė, pabrėždama, kad šis ligoninės skyrius labai reikalingas bendruomenei.
Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje pacientai nemažai laiko praleidžia gulimoje padėtyje. Dėl įsisenėjusių ligų jiems kraujotaka dažniausiai būna sutrikusi, ypač galūnėse. Atvėsusios kojų pėdos čiuopiamos net vasarą, todėl šį rudenį Regioninės Telšių ligoninės medikai sumąstė įgyvendinti megztų kojinių iniciatyvą. „Mes ganėtinai vėlai pradėjome šildymo sezoną, labai taupome dujas, kūrename minimaliai pagal oro temperatūrą, todėl brandaus amžiaus pacientams ir sunkiai sergantiems ligoniams net gulint po antklode dažnai atvėsta kojos. Pagalvojome, kad tos kojinės būtų labai pamaloninantis dalykas šio skyriaus pacientams. Į šią akciją iš pradžių įtraukėme ligoninės darbuotojus, kurie patys mezgė, nešė iš namų kojines. Prie rūbinės padėjome pintinę su skelbimu apie kojinių poreikį šiems pacientams. Besilankydama ligoninėje Telšių LIONS klubo prezidento Gedimino Permino žmona atkreipė į tai dėmesį ir informavo klubo vyrus, jog pas mus vykdoma tokia iniciatyva, prie kurios ir jie patys prisijungė. Buvome maloniai nustebinti, kai sulaukėme iš jų skambučio“,— pasakojo Regioninės Telšių ligoninės direktorė J.Seiliuvienė.
Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus vyresnioji slaugytoja Inga Gumuliauskienė sakė, kad kojinių jau nemažai paaukota tiek iš ligoninės darbuotojų, tiek iš Telšių gyventojų, kurie lankosi gydymo įstaigoje. „Aišku, niekas tų kojinių negrąžina, pacientai jas mūvėdami išeina, todėl pagalvojome, kad reikėtų daugiau jų parinkti. Kiek galėjome, nešėme patys, kiti žmonės paaukojo ir dar Telšių LIONS klubo vyrai atnešė 33 poras. Pririnkome didelę dėžę kojinių“,— pasidžiaugė I.Gumuliauskienė, teigdama, kad tokia iniciatyva yra labai reikalinga, nes ne visi slaugomi ir gydomi pacientai turi artimuosius, kurie galėtų jais pasirūpinti.
Vyresniajai slaugytojai antrino Regioninės Telšių ligoninės vyriausioji slaugos administratorė Beruta Zavadskienė, sakydama, kad vienų pacientų vaikai gyvena užsienyje, kiti išvis neturi artimųjų, o treti, kad ir turi giminaičius, bet šie tiesiog nepagalvoja, kad jiems reikalingos šiltos kojinės. „Juk visiems norisi gyventi šiltai. Šąlančių kojų pojūtis ne tik nemalonus, bet ir trikdantis miegą. Viena 87 metų pacientė ir vidury vasaros mūvėdavo vilnones kojines gulėdama po antklode. Vilna atlieka mikromasažą, pagerina kraujotaką, tad jai tos kojinės buvo šventas reikalas“,— prisiminė B.Zavadskienė.
Regioninėje Telšių ligoninėje apsilankę telšiškiai „liūtai“ džiaugėsi prisijungę prie šios iniciatyvos bei patikino, kad stengsis ir toliau prisidėti gerais darbais, jog praskaidrintų gydymo įstaigoje gulinčių pacientų kasdienybę. Svarbu paminėti, kad tai ne pirmas kartas, kai Telšių LIONS klubo vyrai ištiesia pagalbos ranką medikams — bendradarbiaudami su švedais, prieš porą metų parūpino 3 vaikštynes ligoninei. Klubo prezidentas Gediminas Perminas, pažadėjęs tolimesnę paramą gydymo įstaigai, taip pat prasitarė, kad artėja didžiosios metų šventės, todėl narių žmonos ruošiasi gaminti kalėdinius žaisliukus, kuriais papuoštų eglutę. Pasak jo, tokį sumanymą „liūtai“ norėtų įgyvendinti Regioninės Telšių ligoninės Vaikų ligų skyriuje. „Geri darbai tikrai nėra užmirštami ir visiems reikalingi. Dveji metai karantino visus labai paveikė, tad džiugu, kad į mūsų ligoninę vėl pamažu sugrįžta tokios gražios iniciatyvos“,— pritardama tokiai idėjai, sakė Regioninės Telšių ligoninės direktorė J.Seiliuvienė.