„Poezija sodų žydėjime“

Loretos Gedeikienės nuotr.

Kaunatavos soduose (Telšių r.) dvidešimt trečiąjį kartą įvyko tradicinė šventė „Poezija sodų žydėjime“. Kasmetį poezijos renginį į savo valdas mielai įsileidžia sodų šeimininkai Virginija ir Remigijus Gailiai.
Gausiai susirinkusiais poezijos šventės svečiais nuoširdžiai džiaugėsi renginio organizatorė – Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos Kaunatavos filialo bibliotekininkė Vilija Jocienė. Šių metų poezijos skaitymų tema buvo „Laiškai“.
Savo kūrybos posmus skaitė poetai: žemaitiško himno Kaunatavos sodams kūrėja Irena Daubarienė, ilgametė mokytoja Elena Šidlauskienė, Juozas Šileika, Daiva Živatkauskienė dovanojo eilių iš naujos eilėraščių rinktinės „Šviesos saujelė sau“, viešnios iš Šaukėnų (Kelmės r.) Sofija Blažienė, Rasa Petravičienė, Aldona Bacevičienė.
Pirmą kartą skaitymuose skambėjo prozos kūrinys iš knygos „Vienos raidės istorijos“, o skaitė pati autorė Jūratė Norvaišienė, respublikinio konkurso „Žydinčios vyšnios šakelė“ diplomantė. Mažeikiškė dalyvauja Lietuvos ir tarptautiniuose haiku (japonų lyrikos žanras) konkursuose. Respublikiniame haiku konkurse „Valtys kopose“ laimėjo I vietą klasikinio haiku kategorijoje.
Maloni šventės staigmena buvo sodų šeimininko Remigijaus Gailio kūrybos eilės.
Žydinčiuose soduose skambėjo ir dainuojamoji poezija – bardo Jono Baltoko dainos. Klaipėdiškis, internetinės Lietuvos bardų bendruomenės dpoezija.lt įkūrėjas dalyvauja daugelyje didžiųjų dainuojamosios poezijos projektų Lietuvoje, Estijoje, Latvijoje, Lietuvos bardų klubo inicijuotame projekte „Bardų žygis per Lietuvą“.
Visi sužavėti skaitovo, ilgamečio radijo diktoriaus, spaudos apžvalgininko, įvairių renginių vedėjo Juozo Šalkausko gebėjimais ne tik atmintinai deklamuoti daug poezijos posmų, bet ir žydinčiose obelyse eksponuota jo kaklaraiščių paroda (beje, čia buvo tik maža kolekcijos dalelė). Per 50 metų kolekcionierius jų sukaupė per 2000. Nuo 2013 m. kaklaraiščių paroda aplankė daug Lietuvos miestų ir miestelių, eksponuota Baltarusijoje, Latvijoje ir Lenkijoje.
Poezijos šventę nuotaikingai baigė profesionalus lietuviško instrumento skrabalų virtuozas, dainų autorius, aranžuotojas ir atlikėjas Regimantas Šilinskas. Su įvairiais ansambliais ir solo jis yra koncertavęs ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje užsienio šalių (Vokietijoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Austrijoje, Vengrijoje, Japonijoje, JAV ir kt.). Ne kartą grota solo ir su simfoniniais orkestrais, LRT lengvosios muzikos orkestru, Kauno bigbendu ir kitais kolektyvais. R. Šilinskas neapsiriboja vien liaudiškos muzikos atlikimu, jo programose skamba ir populiarioji klasika, lengvoji muzika, džiazas.
Šventės metu eksponuotos puikios parodos: Šaukėnų kultūros ir amatų centro tradicinių amatų koordinatorės, tautodailininkės Almos Meškienės pinikų paroda „Vasaros vėjo laiškai“, Plungės ir Rietavo krašto fotoklubo „Žybt“ narės Alinos Čapienės antroji fotoparoda iš ciklo „Atvirlaiškiai Tau“ ir 22 metų renginių „Poezija sodų žydėjime“ fotografijų paroda.
Už puikiai organizuotą šventę dėkojo ir sveikino Telšių rajono savivaldybės meras Tomas Katkus, Upynos seniūnijos seniūnas Donatas Želvys, Telšių rajono savivaldybės tarybos narys Kęstutis Gusarovas, Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Vida Urnikienė.
Tradicinės šventės „Poezija sodų žydėjime“ dalyviams menininkams, publikai, visiems, kas padėjo ją organizuoti, dėkojo ir šio renginio siela Vilija Jocienė.
Renginio partneriai: Upynos seniūnija, Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka, Luokės kultūros centras.
Šventės rėmėjai: Telšių rajono savivaldybė, Remigijaus Gailio ūkis.
Kitų metų poezijos skaitymų Kaunatavos soduose tema bus „Dainuojanti poezija“ (LR Seimas 2024-uosius paskelbė Dainų šventės metais).
Džiaugiamės puikiu renginiu ir reginiu, tikimės, kad nuoširdūs poezijos posmai ir muzikiniai kūriniai pasiekė kiekvieno klausytojo širdį! (Telšių Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos inf.)