Politikų svajonės it geras vynas: kuo jos senesnės, tuo brangesnės

Taip atrodė daugiabutis 2016 metais.

Dar 2016 metais Savivaldybės taryba leido pirkti butus nebaigtame statyti name Ryškėnuose. Aiškinta esą čia įrengti butai bus skiriami eilėje būsto laukiančioms šeimoms. Už 13 butų Savivaldybė sumokėjo bemaž 100 tūkst. eurų. Dar penki butai šiame name priklausė Savivaldybei. Dabar tikimasi, kad bus pritarta projektui ir pavyks butus įrengti.

Alvydas Ivoncius

Iniciatyvų būta daug, bet rezultatas – šnipštas
Namas pradėtas statyti 1994 metais ir nebaigtas. Butai čia buvo erdvūs. Savivaldybė pareiškė, kad esą viską pertvarkys, įrengus mansardą, vietoje 18 atsiras 32 butai. Anuomet teisintasi esą Telšiuose mažai parduodama butų, todėl sunku juos įsigyti, o būsto laukiančių žmonių eilė netrumpėja.
Pralėkė vos ne aštuoneri metai, o į „komą nugrimzdęs“ namas taip ir nepabudo.
2016 metais įtikinėta esą baigti statybai užteks 667 tūkst. eurų. Jų tikėtasi gauti iš valstybės biudžeto, bet neišdegė. O iš savo biudžeto Savivaldybė namo toliau statyti ir taip sutrumpinti socialinio būsto laukiančių žmonių eilės nenorėjo. Juk čia ne turtingų ūkininkų žemių melioracija, net ne kokie parapijos namai…
Vis tik politikai, pasitaikius progoms, rėžė kalbas esą tuoj, tuoj tame daugiabutyje prasidės darbai. 2018 metų pradžioje tuometis Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas iškilmingai pranešė esą rasta pinigų daugiabučio statybai. Panašu, „rado“ ir tuoj tuos pinigus „pametė“. Užtat buvo kilusi iniciatyva daugiabutį parduoti. Bet ir ši iniciatyva žlugo.
2019 metais Savivaldybės administracija vėl ėmė pūstis it varlė prieš lietų. Buvo išplatintas pareiškimas, kaip šis daugiabutis rajonui reikalingas. Aiškinta neva „Gyventojai klaidinami, esą vieno buto įrengimas kainuos 50 tūkst. eurų. Netiesa – buto vertė apskaičiuojama pagal kvadratūrą. 1 kv. metro vertė po rekonstrukcijos name Ryškėnuose būtų apie 784,64 eurai. 34 kv.m buto vertė – apie 26,5 tūkst. eurų, 2 kambarių buto vertė – apie 36,9 tūkst. eurų“.

Dabar jau reikia kelių milijonų
Ir štai vasario pabaigoje įvykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje priimtas, sakytume, dar vienas „istorinis“ sprendimas. Taryba pritarė projekto „Socialinio būsto plėtra Telšių rajono gyventojams“ įgyvendinimui. O čia primename, kad tokiam projektui buvo pritarta ir gerokai anksčiau, nusipirkus namą, bet pinigų gauti nepavyko.
Dabar patvirtintas projektas turėtų būti baigtas vykdyti 2027 metais.
Ir štai paaiškėjo, kad ankstesnės kalbos apie pertvarų griovimą, butų skaidymą į mažesnius, mansardos įrengimą tebuvo vien viltys arba „makaronų kabinimas ant ausų“ gyventojams. Kad anuomet pirkinys atrodytų patrauklesnis.
Pagal dabartinį Tarybos sprendimą, numatoma rekonstruoti 29 butus, ne 32, kaip kažkada žadėta. 12 trijų-keturių kambarių butų atitektų gausioms šeimoms, o devyni vieno ir dviejų kambarių – neįgaliesiems ir jų šeimoms. Dar aštuonis butus Savivaldybė pasiliktų savo „reikmėms“: Tarybos sprendime nerašoma, kokioms.

Svajonė labai pabrango
Rekonstruojamų 21 socialinių butų bendra tinkamų finansuoti išlaidų suma sudaro 1 mln. 972 tūkst. 380 eurų.
Rekonstruojamo viso pastato (29 butų) vertė yra 2 mln. 561 tūkst. 529 eurai. Iš jų 589 tūkst. 149 eurus Savivaldybė turėtų sukrapštyti iš savo biudžeto.
Tarybos sprendimo priėmimas dar nereiškia, kad darbai tuoj prasidės. Teks palaukti, ar projektas bus patvirtintas Vilniuje.
Vietos politikų tikslai kartais it geras vynas: kuo jis senesnis, tuo brangesnis. 2016 metais planuota daugiabučio statybos baigimo suma apie 700 tūkst. eurų, kaip matome, šiemet jau išaugusi iki 2 mln. 529 tūkst. eurų. Dar 2019 metais įtikinėta esą vieno kvadratinio metro kaina būtų 784 eurai, o dabar – apie 1 tūkst. 500 eurų. Įdomu tai, kad pabaigti įrengti vienam butui vidutiniškai reikėtų net 87 tūkst. 206 eurų.