Muziejų naktyje — eilės ir nuotaikingos edukacijos

Žemaičių muziejaus „Alka“ kolektyvas, įsijungdamas į kasmetę Europos muziejų organizuojamą Muziejų naktį, Žemaitijos sostinės bendruomenei dovanojo neįprastą galimybę — šeštadienio vėlų vakarą praleisti muziejaus salėse.

Lina Dijokienė

Šiemet Telšių muziejininkai telšiškius ir miesto svečius į Muziejų naktį kvietė intriguojančio pavadinimo sumanymu „Muziejai ir nepatogios istorijos: kalbėti apie tai, kas nutylima“. Nuo šeštos valandos iki pusiaunakčio buvo galima ne tik nemokamai lankyti muziejaus ekspozicijas, tačiau ir pasinerti į kitas įdomias veiklas.
Tikrą dovaną sielai įteikė Auksinio scenos kryžiaus laureatas, teatro ir kino aktorius Andrius Bialobžeskis, surengęs poezijos ir muzikos vakarą pagal Justino Marcinkevičiaus eiles „Viešpatie, nejaugi neprašvis?“.Vėliau susirinkusieji pasklido po muziejų, domėjosi įvairiausiais krašto istorijos tarpsniais, dalyvavo muziejininkų siūlomose edukacijose (liejo vaško žvakes, išbandė savo jėgas, kūrybiškai iš molio kurdami lipdinius, domėjosi tapyba ant stiklo), ilsino žvilgsnius nuo muziejaus bokšto atsiveriančioje Žemaitijos sostinės panoramoje.
Ne vienas telšiškis prisipažino maloniai nustebęs, kai išvydo atnaujintas ir modernias muziejaus ekspozicijas bei žadėjo ir kitąmet nepraleisti puikios progos susitikti su istorija… Ne mažiau įdomiai šiltą gegužės vakarą praleido ir tie, kas pasirinko Muziejų naktį sutikti Žemaitijos kaimo ekspozicijoje. Čia buvo galima aplankyti ekspozijas, įsiklausyti į vakarėjančios gamtos garsus, bandyti įminti senųjų trobesių paslaptis.
Muziejų naktis — tai kasmetis Tarptautinės muziejų tarybos inicijuojamas renginys, kurio metu Lietuvos muziejai kartu su kitais akcijoje dalyvaujančiais Europos miestais atveria duris lankytojams vakare ir naktį — tokiu metu, kai paprastai muziejų eksponatai ilsisi tamsoje.