Įkvėpti vyskupo Motiejaus Valančiaus palikimo

Motiejaus Valančiaus rankraštinė knygelė vaikams.

Varniuose, Žemaičių vyskupystės muziejuje, surengtos ir pristatytos parodos „Užmirštasis Motiejaus Valančiaus giesmynas“ ir „Varnių istorijos pėdsakai Vilniaus universiteto bibliotekos dokumentuose“.

Alvydas Ivoncius

Atidarydamas šias parodas, muziejaus vedėjas Antanas Ivinskis padėkojo Vilniaus universiteto bibliotekai, į Varnius atvežusiai svarbų ir įdomų praeities palikimą. Į parodą atvyko Užvenčio, Kolainių, Varnių mokyklų moksleiviai, varniškiai, telšiškiai, Seimo narys ir Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis.
Viešnios iš Vilniaus universiteto bibliotekos Informacijos paslaugų departamento direktorė Marija Prokopčik ir Rankraščių skyriaus vedėja Inga Liepaitė papasakojo apie bibliotekos veiklą, pabrėždamos jos mokslinius aspektus.
Klaipėdos universiteto profesorė Roma Bončkutė įdomiai papasakojo apie aptiktą rankraštinę Motiejaus Valančiaus knygelę (apie ją plačiau paskelbta birželio 9 d. mūsų laikraščio numeryje, Romos Bončkutės straipsnyje „Užmirštasis Valančiaus giesmynas“). Mokslininkė papasakojo, kaip Vilniaus universtiteto bibliotekoje buvo aptiktas M.Valančiaus rašytas ir iliustruotas sąsiuvinio formato giesmių rinkinys, galėjęs būti skirtas jo sesers Petronelės vaikams. Profesorė pasakojo, kaip buvo nustatytas jos autorius ir tekstų bei piešinių sukūrimo laikas.
Apie parodą „Varnių istorijos pėdsakai Vilniaus universiteto bibliotekos dokumentuose“ papasakojo Vilniaus universiteto Rankraščių skyriaus bibliotekininkas Paulius Bagočiūnas. Universiteto biblioteka rengia įvairiuose Lietuvos miestuose parodas, pristatydama tuos leidinius bei dokumentus, kurie yra susiję su šiais miestais. Varniai nuo seno buvo lietuviškos raštijos židinys. Lankytojai parodoje turėjo retą galimybę pamatyti Varniuose gyvenusių Mikalojaus Daukšos „Postilės“, Motiejaus Strijkovskio istorijos, rašytinio Simono Daukanto, Antano Strazdo palikimo bei kitų leidinių ir dokumentų originalus.
Renginyje Seimo narys R.Karbauskis palinkėjo sekti M.Valančiaus pavyzdžiu, iš naujo atrasti vyskupo puoselėtas vertybes. Pasak A.Ivinskio, originaliai į senosios raštijos pažinimą įtraukti Varnių Motiejaus Valančiaus gimnazijos moksleiviai. Vadovaujant gimnazijos dailės ir technologijų mokytojai Astai Kačinauskienei, moksleiviai perrašinėjo senų maldaknygių šriftus ar piešė iliustracijas. Parodoje buvo eksponuojami trys dailininko Aloyzo Stasiulevičiaus sukurti paveikslai. Jie būtent sukurti, kai dalininkas išvydo rankraštinę M.Valančiaus sukurtą knygelę vaikams.
Po parodos Seimo nariui R.Karbauskiui pateikėme kelis klausimus apie Lietuvos kultūros politiką, paveldo išsaugojimą. Pasak R.Karbauskio, priimtas svarbus sprendimas decentralizuoti Kultūros fondą, kad pinigus skirstytų ne vien Vilniaus valdininkai. Bus įsteigta dešimt mažesnių fondų — kiekvienoje apskrityje ir sudarytos jų tarybos iš vietos atstovų, kuriuos deleguos savivaldybės. „Tai labai reikšmingas pokytis, leisiantis prasmingiau panaudoti lėšas ir skatinantis regioninę kultūrą“,— įsitikinęs R.Karbauskis. Jo teigimu, negali būti dėmesys skiriamas vien šalies masto objektams, taip leidžiant nykti vietinei kultūrai. Neturi būti pamiršti ne tik rajonai, bet ir jų miesteliai. Kaip pavyzdį R.Karbauskis pateikė Žemaičių vyskupystės muziejaus pastato įstrigusią restauraciją. Pas jį buvo atvykę du Telšių veikėjai ir ragino lėšų skirti ne Žemaičių vyskupystės muziejui, o Telšių vyskupijai priklausantiems pastatams Telšiuose remontuoti. Esą Žemnaičių vyskupystės muziejuje mažesnis lankomumas. „Pasakiau griežtą „Ne“. Žinoma, reikia rūpintis ir Telšių buvusio vienuolyno bei Kunigų seminarijos pastatais, tačiau ne istoriškai ir kultūriškai visai Lietuvai reikšmingo Žemaičių vyskupystės muziejaus pastato sąskaita. O kad lankomumas čia būtų didesnis, reikia baigti remonto darbus šiame pastate ir plėsti muziejaus veiklą. Jei to nedarome, neturėtume piktintis, kad miesteliai miršta. Kai dėmesys tėra vien rajono centrams, miesteliams lieka mažiau perspektyvų, o taip neturi būti“,— aiškino Seimo narys. Jo teigimu, reikia keisti požiūrį ir į paveldo objektų išsaugojimą, pritraukiant mecenatų lėšas. Pavyzdžiui, vien likusiems dvarų pastatams išsaugoti valstybė neturi tiek pinigų. Padėtį turėtų pakeisti priimtas Mecenatystės įstatymas. Sykiu būtina ne tik restauruoti pastatus, bet ir juose kurti kurią nors veiklą.
Kalbėdamas parodoje, R.Karbauskis prisiminė, kad prie Varnių Motiejaus Valančiaus gimnazijos auga jo tėvelio kartu su bendraklasiais pasodintas medis. Politiko tėvas gimė ir augo Pagirgždūčio kaime, lankė mokyklą kartu su profesore Viktorija Daujotyte. Varniuose palaidoti R.Karbauskio seneliai. Parodoje V.Karbauskis sakė laikantis save žemaičiu, nors šia tarme ir nekalba.