Valtis — prakiurusi, tačiau tebeplūduriuoja

Dabar nebeaišku, ar Taryboje yra valdančioji koalicija, kas iš tiesų priklauso opozicijai.

Ar tebėra Telšių rajono savivaldybės taryboje valdančioji koalicija? Iš pažiūros — taip, tačiau oficialiai — ne. Pasirodo, ta koalicija jau seniai subyrėjusi, tačiau niekas nepasistengė sukurti naujos.

Alvydas Ivoncius

Sulipdė po Tarybos rinkimų
Valdančioji koalicija buvo sudaryta po 2015 metais įvykusių Savivaldybės tarybos rinkimų. Jai priklausė socialdemokratai, darbiečiai, „valstiečiai“ ir konservatoriai. Meru tapo tiesiogiai išrinktas Vytautas Kleiva. Jam mirus, mero rinkimuose laimėjo darbietis Petras Kuizinas.
Buvo pasirašyta nauja koalicijos sutartis, tačiau jos sudėtis po antrų mero rinkimų nepasikeitė. Buvo vien perdalintos kėdės: vicemeru tapo Kęstutis Gusarovas, o antru Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju — darbietis Rimantas Žebrauskas. Kitu pavaduotoju po rinkimų buvo tapęs darbietis Kęstutis Anglickas.
Akivaizdu, kad svarbiausi valdžios postai priklausė ir tebepriklauso darbiečiams bei socialdemokratams.

Pa­mir­šo pa­keis­ti su­tar­tį

Kon­ser­va­to­riai nu­ta­rė pa­lik­ti val­dan­čią­ją koa­li­ci­ją, ku­rios su­tar­tį bu­vo pa­si­ra­šę. Ta­čiau pa­sit­rau­kus kon­ser­va­to­riams, rei­kė­jo su­da­ry­ti nau­ją koa­li­ci­jos su­tar­tį — to rei­ka­la­vo vie­nas jos punk­tų. Tai­gi dar per­nai 2015 me­tais su­da­ry­ta koa­li­ci­ja su­by­rė­jo, ta­čiau for­ma­liai, pa­kei­čiant su­tar­tį, nau­ja ne­bu­vo su­da­ry­ta. Šiais me­tais iš koa­li­ci­jos ra­jo­no „vals­tie­čiai“ pa­rei­ka­la­vo pa­sit­rauk­ti Al­gir­dą Tar­vai­nį. Va­di­na­si, koa­li­ci­ją su­da­ro vien dvie­jų par­ti­jų ats­to­vai.

Po­li­ti­nės keis­te­ny­bės

Ne­se­niai me­ras P.Kui­zi­nas pa­reiš­kė po­li­ti­nį ne­pa­si­ti­kė­ji­mą Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riui Sau­liui Ur­bo­nui — Lie­tu­vos so­cial­de­mok­ra­tų par­ti­jos Tel­šių ra­jo­no sky­riaus pir­mi­nin­kui. Pa­na­šu, už S.Ur­bo­no ats­ta­ty­di­ni­mą bal­sa­vo ir dar­bie­čiai. Va­di­na­si, dar­bie­čiai to­liau ar­dė pa­gal su­tar­tį jau ne­beeg­zis­tuo­jan­čią val­dan­čią­ją koa­li­ci­ją. Koa­li­ci­jos part­ne­riai taip ne­siel­gia — ne­rei­ka­lau­ja, kad at­sis­ta­ty­din­tų koa­li­ci­jai prik­lau­san­čios ki­tos par­ti­jos ats­to­vas. Bent jau vie­šai, kaip pa­da­rė dar­bie­tis P.Kui­zi­nas. Pak­lau­sė­me me­ro, ar yra iš­li­ku­si val­dan­čio­ji koa­li­ci­ja? Iš pra­džių me­ras sa­kė, kad ši koa­li­ci­ja eg­zis­tuo­ja, ta­čiau pri­pa­ži­no, jog tei­siš­kai lyg ir ne — su­tar­tis juk tu­rė­jo bū­ti pa­keis­ta, pa­sit­rau­kus kon­ser­va­to­riams. Pa­sak P.Kui­zi­no, dėl nau­jos su­tar­ties pa­si­ra­šy­mo, pa­sit­rau­kus kon­ser­va­to­riams, tu­rė­jo tar­tis Dar­bo ir So­cial­de­mok­ra­tų par­ti­jų Tel­šių ra­jo­no sky­rių pir­mi­nin­kai Va­len­ti­nas Bu­kaus­kas ir S.Ur­bo­nas. Įdo­mu, kaip jie tar­tų­si dėl nau­jos su­tar­ties, kai pa­tys dar­bie­čiai rei­ka­la­vo S.Ur­bo­no ats­ta­ty­di­ni­mo? S.Ur­bo­no tei­gi­mu, koa­li­ci­jai tu­ri bū­ti bū­din­gi ne vien for­ma­lūs bruo­žai, o ir bend­ros veik­los kryp­tis, prog­ra­mos vyk­dy­mas. „Ta­ry­bos sp­ren­di­mai, ypač svar­biau­si, daž­niau­siai prii­ma­mi, pri­ta­riant ir opo­zi­ci­jos ats­to­vams. Apsk­ri­tai taip prii­ma­ma dau­gu­ma sp­ren­di­mų, ku­riuos pa­ruo­šia ir tei­kia tvir­tin­ti Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja. Va­di­na­si, dir­ba­ma nor­ma­liai“,– sa­kė S.Ur­bo­nas. Ta­čiau po­li­tiš­kai to­kia koa­li­ci­ja at­ro­do tik­rai keis­tai: vie­no­je val­ty­je, iš ku­rios sp­ru­ko kon­ser­va­to­riai ir „vals­tie­čiai“, sė­di tar­pu­sa­vy­je ne­be­su­ta­rian­tys dar­bie­čiai ir so­cial­de­mok­ra­tai. Jei, anot dar­bie­čių, S.Ur­bo­nas dir­bo ne­tin­ka­mai ir to­dėl jį rei­kė­jo ats­ta­ty­din­ti, tai ko­dėl ne­bu­vo for­muo­ja­ma ki­ta val­dan­čio­ji koa­li­ci­ja? Ko­dėl ne­pa­si­ra­šo­ma nau­ja su­tar­tis?

Te­be­vie­ni­ja… kė­dės

Pos­tai, pa­gal pa­si­ra­šy­tą su­tar­tį, aiš­ku, te­bė­ra pa­si­da­lin­ti: nie­kas ne­rei­ka­la­vo ki­to­kio pas­kirs­ty­mo. Pa­na­šu, kad pa­gal tą su­tar­tį jau ne­beeg­zis­tuo­jan­čią koa­li­ci­ją vis dar te­be­vie­ni­ja… kė­dės. So­cial­de­mok­ra­tams prik­lau­so vi­ce­me­ro ir Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus, o dar­bie­čiams — Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus dvie­jų pa­va­duo­to­jų pa­rei­gos. O P.Kui­zi­nas me­ru iš­rink­tas tie­sio­gi­niuo­se rin­ki­muo­se. Ži­no­ma, čia jau ne­kal­ba­me apie par­ti­nio pro­tek­cio­niz­mo prin­ci­pu įdar­bin­tus par­tie­čius.Dar­bie­čiai, pa­lai­ky­da­mi S.Ur­bo­no ats­ta­ty­di­ni­mą, ir su tuo ne­su­ti­kus so­cial­de­mok­ra­tams, lyg ir tu­rė­jo pa­tys trauk­tis iš koa­li­ci­jos bei uži­ma­mų kė­džių. Vis dėl­to to kaž­ko­dėl ne­da­ro. Gal bi­jo ri­zi­kuo­ti, kad, su­da­rant ki­tą koa­li­ci­ją, liks ma­žiau kė­džių? Esa­ma dar vie­no pa­vo­jaus: juk ir so­cial­de­mok­ra­tai ga­li pa­ban­dy­ti su­da­ry­ti ki­tą koa­li­ci­ją, iš­mes­da­mi iš val­ties dar­bie­čius. Ga­būt to­dėl vie­na­me val­ties ga­le te­be­sė­di dar­bie­čiai, ki­ta­me so­cial­de­mok­ra­tai, įta­riai bei prie­šiš­kai vie­ni ki­tus ste­bė­da­mi. Val­tis, aiš­ku, plau­kia — pas­ro­viui.

Pi­lie­čio pa­ta­ri­mas

Po pas­kelb­tu in­ter­ne­te mū­sų st­raips­niu apie Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­dį, ku­ria­me ban­dy­ta ats­ta­ty­din­ti S.Ur­bo­ną, ano­ni­mi­nis skai­ty­to­jas pa­ra­šė įdo­mų ko­men­ta­rą: „Jei­gu me­ro po­zi­ci­ja ne­su­tam­pa su koa­li­ci­jos po­zi­ci­ja, tai jis lo­giš­kai tu­rė­tų pe­rei­ti į opo­zi­ci­ją. Juk ir Nau­jo­kie­nė sa­kė, kad pir­miau­sia koa­li­ci­jos vi­du­je rei­kia kon­sul­tuo­tis. Su kuo kon­sul­tuo­tis, jei vi­sa po­zi­ci­ja ta­vęs ne­pa­lai­ko? Jei me­ro po­zi­ci­ja su­tam­pa su opo­zi­ci­jos, tai jis tu­ri aiš­kiai pe­rei­ti į opo­zi­ci­ją, gal­būt į ku­rią nors opo­zi­ci­nę par­ti­ją ir gal­būt for­muo­ti nau­ją val­dan­čią koa­li­ci­ją, su ku­ria ga­li­ma bū­tų dirb­ti. Jei opo­zi­ci­ja pa­lai­ko Ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rių, o to­kių kal­ban­čių­jų bu­vo, pa­vyz­džiui, But­ke­vi­čius, tai vi­sa opo­zi­ci­ja ar ats­ki­ri jos na­riai ar ats­ki­ros par­ti­jos tu­ri aiš­kiai pe­rei­ti į val­dan­čią­ją koa­li­ci­ją ir pri­siim­ti vi­sus nuo­pel­nus ar at­sa­ky­ti už ne­veik­lu­mą, kaip prik­lau­so. Da­bar juo­kin­ga, kad me­ras, prik­lau­san­tis val­dan­čia­jai koa­li­ci­jai, sa­ko, kad jų koa­li­ci­jos sta­ty­ti­nis blo­gai dir­ba, o opo­zi­ci­ja sa­ko ir bal­suo­ja, kad ge­rai. Ar­ba dau­ge­lis vie­na sa­ko, ki­taip bal­suo­ja slap­tai, tai reiš­kia yra veid­mai­niai ir me­ras to­kiai veid­mai­nių ta­ry­bai-ko­man­dai va­do­vau­ja. Jei ne­si­no­ri va­do­vau­ti to­kiai ta­ry­bai ir nie­ko pa­keis­ti nei­šei­na, lie­ka at­sis­ta­ty­din­ti“. Be­je, čia rei­kia šiek tiek pa­pil­dy­ti: kaip opo­zi­ci­jos ats­to­vai tvar­kie­čiai la­biau pa­si­reiš­kė vien ban­dant ats­ta­ty­din­ti S.Ur­bo­ną. Prak­tiš­kai Ta­ry­bo­je opo­zi­ci­ja to­kia pat išs­ky­du­si, kaip ir val­dan­čio­ji koa­li­ci­ja. Ga­liau­siai jo­kios vie­nin­gos opo­zi­ci­jos nė nė­ra. Ki­ta ver­tus, me­ro tei­gi­mu, opo­zi­ci­ja yra pa­sis­kel­bę tik tvar­kie­čiai, bet ne Miš­ri ir kon­ser­va­to­rių frak­ci­jos. O kam prik­lau­so so­cial­de­mok­ra­tus pa­li­kęs Ta­ry­bos na­rys Ado­mas Do­mar­kas? Ir ku­rio­je pu­sė­je for­ma­liai iš val­dan­čio­sios koa­li­ci­jos pa­sit­rau­kęs „vals­tie­tis“ A.Tar­vai­nis?

Par­ti­nė emig­ra­ci­ja tę­sia­si

Ra­šė­me, kad Lie­tu­vos so­cial­de­mok­ra­tų par­ti­ją pa­li­ko jos sen­bū­vis Ado­mas Do­mar­kas. Iš Li­be­ra­lų są­jū­džio išs­to­jo Ar­tū­ras Do­mar­kas. Dar kiek anks­čiau „vals­tie­čiai“ pa­ša­li­no iš sa­vo par­ti­jos Vy­tau­tą Ra­kic­ką. Šis pri­sig­lau­dė dar­bie­čių frak­ci­jo­je. Ar­tū­ras Do­mar­kas te­bep­rik­lau­so Miš­riai frak­ci­jai, o štai Ado­mas Do­mar­kas bent kol kas — jo­kiai. Ne­se­niai Dar­bo par­ti­ją pa­li­ko jos sen­bū­vis, Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rys Ze­no­nas Moc­kus. Pa­sak jo, jis nu­si­vy­lė po­li­ti­ka, ypač pas­ta­rai­siais įvy­kiais ra­jo­ne, kai bu­vo ban­do­ma ats­ta­ty­din­ti S.Ur­bo­ną. „Da­bar vi­sai ne­beaiš­ku, kas su kuo ir kas prieš ką“,– sa­kė Z.Moc­kus. Pak­laus­tas, ko­dėl pa­li­ko Dar­bo par­ti­ją, Z.Moc­kus ne­žė­rė jai kal­ti­ni­mų, o paaiš­ki­no no­rįs dau­giau lai­ko skir­ti sa­vo vers­lui bei as­me­ni­niam gy­ve­ni­mui. Jis ti­ki­no ne­ke­ti­nan­tis sto­ti į ku­rią nors ki­tą par­ti­ją. Ta­čiau Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rio man­da­to neat­si­sa­kys, ne­pa­liks dar­bie­čių frak­ci­jos.

 

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.