Iššūkis telšiškiams: suteik daiktui „antrą šansą“

Jau liepos 17 dieną Telšių jaunimo centro patirtinio mokymosi centre Džiuginėnuose startuoja net 10 dienų vyksiantys jaunimo mainai — projektas „Generation Europe“. Tai trijų metų trukmės (2018-2020 m.) projektas, kuriame susitinka trys dešimtys 15-17 metų jaunuolių iš šalių-partnerių (Lietuvos, Vokietijos ir Ispanijos) ir diskutuoja visoje Europoje aktualiomis temomis: švietimo sistema, diskriminacija, aplinkosauga ir kt.

Donata Kazlauskienė
Projekto „Generation Europe“ komunikacijos atstovė

Skatina pradėti nuo savęs
„Generation Europe“ — organizacijos IBB (Internationales Bildungs und Begegnungswerks e. V.) administruojamas projektas, kurį finansuoja Vokietijos ministerijos, Mercator fondas ir ES programa Erasmus+. Jaunimo mainus Telšiuose organizuoja ir įgyvendina iniciatyvinė grupė: vadovai Saulena Pilitauskaitė ir Vitalijus Praspaliauskas, jaunimo darbuotoja Vigilija Eringytė, tarptautinės savanorės Nana Khunchukashvili, Hatice Sari bei komunikacijos specialistė Donata Kazlauskienė. „Projekto tikslas — paskatinti jaunus žmones imtis iniciatyvos keisti dalykus savo artimiausioje aplinkoje, taip prisidedant prie visai Lietuvai ir Europai aktualių sprendimų priėmimo. Siekiant užtikrinti projekto kokybę, stengiamasi, kad visus trejus metus projekte dalyvautų tie patys jaunuoliai“,— sakė S.Pilitauskaitė.
Kaip jau minėta, projekte dalyvauja trys šalys: Vokietija, Ispanija ir Lietuva. Vokietijai atstovauja organizacija „Mediencooperative Steinfurt e.V.“, Ispanijai — asociacija „Opendoors“, Lietuvai — Atvirasis Telšių jaunimo centras. Šios organizacijos bendradarbiauja jau aštuntus metus, prieš tai buvo įgyvendinami kiti projektai. „Be mūsų projekto, yra dar dešimt tokių „trijulių“, kurios taip pat dirba šiame projekte. Taigi esame vieni iš daugelio, tačiau vieninteliai iš Lietuvos“,— pristatė V.Praspaliauskas ir papasakojo, kad pirmaisiais metais jaunimo mainai vyko Ispanijoje. Čia susitiko visų trijų šalių jaunuoliai (po aštuonis dalyvius ir du vadovus iš kiekvienos šalies), kurie dvylika dienų diskutavo visoje Europoje jaunimui aktualiomis temomis.

Įtraukiančios veiklos
Dar pernai susitikimo Ispanijoje metu jaunuoliai nusprendė, kad nori gilintis į gamtosaugos, aplinkosaugos, atsakingo vartojimo temas. „Visus metus buvo dirbama šiomis temomis, diskutuojama, ką jauni žmonės pastebi savo aplinkoje. Telšių jaunuoliai neliko abejingi masiniams miškų kirtimams, tad vis sukosi mintis, jog reikia sodinti medžius, atkreipiant visuomenės dėmesį į šią opią problemą. Suorganizavus akciją „Darom kitaip“, dar jautriau pažvelgėme į tai, kiek plastiko ir kitų sunkiai yrančių medžiagų be reikalo naudojame, o vėliau jas išmetame lauk. Tada kilo mintis paskatinti žmones, o ir patiems pasistengti atsisakyti plastikinių maišelių, indelių, perkant maisto produktus“,— idėjomis dalinosi projekto „Generation Europe“ lietuvių grupės vadovė Saulena.
Lietuvių komandai gimė idėja surengti akciją „Second Chance“, paraginant ne tik Telšių, bet ir visos Lietuvos bei Europos gyventojus einant į parduotuvę nebenaudoti jos siūlomų pakuočių, bet pasiimti savo nevienkartinę tarą sveriamoms prekėms įsigyti. Telšiškiai jaunuoliai su savo siūtais maišeliais, stiklainiais ir plastikinėmis dėžutėmis ėjo į parduotuves pirkti maisto produktų, stebėjo pardavėjų bei kitų reakcijas, jas vertino. Tam, kad iššūkis būtų plačiai matomas, viską filmavo ir vaizdo įrašą patalpino socialiniuose tinkluose bei tuo pačiu užsikrėsti ir plėsti šį virusą skatino savo draugus, pažįstamus, kolegas.

Iššūkiai Telšių gyventojams
Projekte dalyvaujantys jauni žmonės ne tik plečia savo akiratį, tarpkultūrinį pažinimą, didina toleranciją kitataučiams, bet ir ugdo savo asmenines savybes, tokias kaip sąmoningumas, darbštumas, atsakingumas, laiko planavimas, stiprina komandinio darbo įgūdžius, mokosi suprasti vieni kitus. S.Pilitauskaitė akcentavo, jog ypač svarbu, kad jauni žmonės patikėtų GALINTYS daryti pokyčius. Anot jos, šiandienos jaunajai kartai ypatingai trūksta pasitikėjimo savimi, motyvacijos ir tikėjimo, kad jie GALI.
V.Praspaliauskas pastebėjo, kad į savo vartojimo įpročius atkreipti dėmesį skatinantys jaunuoliai savo pavyzdžiu įkvepia kitus. „Džiugu, jog tarp miesto ir rajono bendruomenės narių daugėja labiau sąmoningų bei atsakingų žmonių“,— telšiškius gyrė jaunimo mainų organizatorius ir pristatė, kad projekto metu vyks „Second Chance“ (liet. „Antras šansas“) akcijos prekybos centruose Telšių mieste. Sutikusių priimti iššūkį lauks malonios staigmenos. Taip pat planuojama Telšių mieste pasodinti „Generation Europe“ medžių giraitę, o liepos 26-ąją Telšių miesto amfiteatre vyks kino filmo apie gamtosaugą peržiūra, diskusija bei projekto rezultatų pristatymas bendruomenei.
Pasidomėjus, koks bus gautas „finalinis produktas“ po dešimties dienų projekto Lietuvoje, jaunimo mainų organizatoriai vieningai atsakė: „Produktas mūsų projekte yra pats procesas, kai jaunas žmogus „auga“ ir kasdien gali vis daugiau pasakyti, padaryti, prisiimti atsakomybę, išsakyti savo nuomonę, neplaukdamas pasroviui“.