Savanoriškas testavimas mokyklose — savikontrolės tyrimai dėl savo ir kitų saugumo

Mokslo metai Telšių rajono švietimo įstaigose nuo rugsėjo 1-osios prasidėjo kontaktiniu būdu, laikantis nustatytų reikalavimų. Dalis švietimo bendruomenės turi būti pasiskiepijusi arba turėti imunitetą COVID-19. Visiems nepaskiepytiems ir imuniteto neturintiems moksleiviams siūloma periodiškai testuotis, tačiau tai neprivaloma, o tik rekomenduojama.

Justina Lukošienė

COVID-19 situacija Telšių rajono ugdymo įstaigose
Šiais mokslo metais rajono švietimo įstaigų duris pravėrė 5929 mokiniai: 1-12 klasėse mokosi 4375 mokiniai, priešmokyklinio ugdymo grupėse ugdosi 364 vaikai ir ikimokyklinio ugdymo grupėse — 1190 vaikų. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Telšių departamento rugsėjo 20 duomenimis, COVID-19 liga serga 10 pedagogų, 8 nepedagoginiai darbuotojai ir 45 mokiniai. Izoliacija yra taikoma 8 pedagogams, 7 nepedagoginiams darbuotojams ir 695 mokiniams. Atlikti COVID-19 paviršių tyrimai 26 ikimokyklinėse/priešmokyklinėse grupėse. Viruso nerasta — 18 grupių, rasta pėdsakų — 2 grupėse, rasta daug viruso pėdsakų — 6 grupėse. Grupėse, kuriose buvo rasta COVID-19 viruso pėdsakų rekomenduojama atlikti COVID-19 PGR testą.

Savanoriškas testavimas neleidžia viruso židiniams išplisti mokyklose

Bendradarbiaujant savivaldybei ir udgymo įstaigoms, mokyklose sudarytos sąlygos nepasiskiepijusiems arba nepersirgusiems COVID-19 liga mokiniams reguliariai atlikti sveikatos patikrinimą (testus) dėl koronaviruso. Visuomenės sveikatos specialistė Aurelija Ruikaitė, vykdanti sveikatos priežiūrą Telšių „Germanto“ progimnazijoje, informavo, kad ugdymo įstaigoje dėl savanoriško mokinių testavimo sutiko beveik 45 proc. tėvų. Sutikusiems testuotis mokiniams, atliekami greitieji antigenų testai, kuriuos mokiniai atlieka savarankiškai, prižiūrint visuomenės sveikatos biuro specialistei, dirbančiai ugdymo įstaigoje. Testavimas vykdomas kiekvieną pirmadienį. Visuomenės sveikatos specialistė pabrėžė, kad tai yra daugiau savikontrolės testas, kuris, jei ir parodytų teigiamą atsakymą, jo negalima iškart traktuoti kaip visiškai teigiamo. „Jeigu greitasis antigenų testas, kuriuo tiriame mokykloje, yra teigiamas, tuomet būtina registruotis PGR testui, nes tik šis gali visiškai patvirtinti teigiamą atsakymą“— akcentavo Aurelija Ruikaitė.
Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo procese, nustačius COVID-19 ligos atvejį, izoliuojamas asmuo, kuriam patvirtinta koronaviruso infekcija arba asmenys, kuriems, atlikus testą kaupinių metodu, rezultatas yra teigiamas. Pastarieji lieka izoliacijoje 10 dienų arba iki individualaus neigiamo PGR tyrimo atsakymo. Įstaigos personalui taikoma izoliacija įprasta tvarka. Pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo procese, nustačius COVID-19 ligos atvejį, izoliuojamas asmuo, kuriam patvirtinta koronaviruso infekcija arba asmenys, kuriems atlikus testą kaupinių metodu rezultatas yra teigiamas. Pastarieji lieka izoliacijoje 10 dienų arba iki individualaus neigiamo PGR tyrimo atsakymo.
Įstaigos personalui taikoma įprasta tvarka. Kaip ir iki šiol, nebus izoliuojami vakcinuoti ir persirgę mokiniai. Kiti ugdytiniai turi pasirinkimą — izoliuotis arba testuotis. Neizoliuojami mokiniai, kurie testuojasi savikontrolės greitaisiais antigeno testais tris kartus: iškart po atvejo nustatymo, antrą kartą — praėjus 48–72 valandoms ir pakartotinai trečią kartą — dar po 48 valandų.
Svarbu pažymėti, kad jei neįmanoma išlaikyti nustatyto testavimo dažnumo, galima testuotis artimiausią darbo dieną. Jeigu mokinys yra testuotas 24 val. iki pakartotino COVID-19 ligos atvejo ar teigiamo kaupinio nustatymo, šis testas užskaitomas, kaip pirmas testas algoritme. Testavimo algoritmas galioja ne ilgiau, nei 10 dienų nuo paskutinės sąlyčio dienos.
„Šiuo metu yra patvirtintas tik vienas COVID-19 atvejis Telšių „Germanto“ progimnazijoje. „Viena klasė izoliuota. Nustatyti visi mokytojai, kurie kontaktavo su mokiniais, vedė pamokas. Tiems, kurie yra pasiskiepiję, turintys antikūnų, izoliacija nebuvo taikoma, o tie pedagogai, kurie yra nepasiskiepiję ir neturintys antikūnų, nors ir testuojasi mokykloje, tačiau privalėjo izoliuotis, ir, praėjus savaitei nuo paskutinio kontakto, galėjo pasidaryti PGR testą. Jeigu testas neigiamas, galėjo sutrumpinti izoliacijos laiką 4 dienomis, t.y. grįžti į darbovietę po 10 dienų. Šią savaitę (rugsėjo 23 d. duomenys — Red. pastaba) minėtai klasei dar taikoma izoliacija, po kurios visi galės grįžti į mokyklą“,— kalbėjo Aurelija Ruikaitė ir pridūrė, kad „Germanto“ progimnazijoje ugdymas yra iki 9 klasės, tad tų susirgimų mažiau nei kad gimnazijose ar profesinėse mokyklose. Visuomenės sveikatos specialistė, dirbanti minėtoje progimnazijoje, pasidžiaugė, kad nebuvo nė vienos klasės, kuri atsisakytų testavimo, mat tai neleidžia viruso židiniams išplisti ugdymo įstaigoje.