Telšių Gamtamokslinėje laboratorijoje plušėjo mokytojai iš visos Lietuvos

Šių metų rugpjūčio 23-25 dienomis Telšiuose įvyko respublikinė STEAM gamtos mokslų mokytojų stovykla.

Greta Gureckytė

Pagrindinis stovyklos tikslas buvo supažindinti gamtos mokslų mokytojus su STEAM veiklos turiniu, organizuojant gamtos reiškinių tyrinėjimą šiuolaikiniais tyrimo metodais biologijos ir chemijos laboratorijoje. Tikimasi, kad įgytas žinias mokytojai galės pritaikyti formaliojo ugdymo veiklų metu.
Stovykla suorganizuota bendradarbiaujant Lietuvos chemijos mokytojų asociacijai ir Telšių STEAM atvirajam centrui. Pagrindinė stovyklos iniciatorė — Vilniaus licėjaus chemijos mokytoja ekspertė Rasa Žemaitaitienė.
Į gamtos mokytojų stovyklą iš Telšių, Vilniaus, Kauno, Plungės ir kitų Lietuvos miestų susirinko 25 biologijos, fizikos ir chemijos mokytojai. Iš kitų miestų atvykę dalyviai buvo apgyvendinti Telšių senojo vienuolyno ir vyskupijos kurijos patalpose.
Pirmą kartą Telšiuose vykusios STEAM stovyklos metu mokytojai dalyvavo atvykusių specialistų paskaitose, atliko praktinius darbus, kurių metu kūrė kremus bei praktiškai išbandė PGR ir DNR elektroforezės metodus Telšių STEAM centro Gamtamokslinėje laboratorijoje.
„Mane labiausiai sudomino DNR bandymas, kurį pirmą kartą atlikau būtent čia“,— pasakojo iš Kauno atvykusi mokytoja Paulina.
Mokytojams stovykloje praktinį užsiėmimą vedęs Vilniaus STEAM ugdymo atviros prieigos centro Funkcinės dalies vadovas dr. Paulius Lukas Tamošiūnas tikisi, jog į stovyklą atvykę mokytojai įgytas žinias perduos savo mokiniams ir skleis žinią apie atviruosius STEAM centrus visoje Lietuvoje. „STEAM ugdymas yra susijęs su naujos inovatorių kartos ugdymu“,— teigė dr. P.L.Tamošiūnas.
Dalyviai taip pat apsilankė valstybiniame Germanto kraštovaizdžio draustinyje, jiems suorganizuota ekskursija po Telšius. „Kai kuriuos mokytojus pritraukė būtent tai, jog stovykla organizuojama Telšiuose“,— sakė Telšių STEAM atvirojo centro vedėja Rita Vargalytė. Stovyklos pabaigoje įvyko refleksija, kurios metu mokytojai pasidalino patirtimi bei įžvalgomis apie vykusius mokymus. Rugsėjo, spalio mėnesiais mokytojai bus kviečiami į internetinį „Zoom“ susitikimą ir aptars, kaip jiems sekėsi išbandyti ir pritaikyti įgytas žinias savo vedamose pamokose.
Šiuo metu Lietuvoje veikia septyni regioniniai ir trys metodiniai STEAM atviros prieigos centrai. Juose yra įrengtos standartizuotos biologijos-chemijos, fizikos-inžinerijos, robotikos-IT laboratorijos, kuriuose mokiniai gali atlikti įvairius tiriamuosius darbus ir susipažinti su mokslo inovacijomis.