„Telšių butų ūkiui“ atsirūgo elektromobilių įsigijimas

Savivaldybės tarybai pateiktoje įmonės ataskaitoje rašoma, kad „Telšių butų ūkis“ 2022 metais patyrė 88 tūkst. 555 eurų nuostolį. Tačiau nepaisant prastos finansinės situacijos, įmonė pernai nusprendė nusipirkti elektromobilius, pažeisdama nustatytą tvarką. Ir dabar pasirodė, kad „Telšių butų ūkiui“ šie pirkiniai atsirūgo.

Alvydas Ivoncius

Nusipirko negavus leidimo
„Telšių butų ūkis“ 2022 metais įsigijo: traktorių „Yanmar AF328“ už 9 tūkst. 917 eurų, kaušinį krautuvą – už 7 tūkst. 438 eurus, automobilį „VW Polo“ už 1 tūkst. 806 eurus, vejos traktoriuką „John Deere 1585“ – už 35 tūkst. eurų, automobilį „Opel Vivaro“ – už 5 tūkst. 772 eurų, automobilį „VW Touran“ – už 3 tūkst. 248 eurus, penkis elektromobilius „Peugeot 208“ – už 156 tūkst. 921 eurus, vieną elektromobilį „Citroen e-Jumpy“ – už 30 tūkst. 636 eurus. Elektromobiliai įsigyti lizingo būdu. Turto išpirkimo terminas – iki 2027 metų rugsėjo mėnesio.
Kadangi kilo abejonių dėl elektromobilių pirkimo, paprašėme Savivaldybės administracijos tai pakomentuoti. Gavome štai tokį atsakymą: „Savivaldybės įmonė „Telšių butų ūkis“ informavo, kad 2021 metų gruodžio 13 dieną pagal lizingo sutartis įsigijo 6 automobilius. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymo 11 straipsnio 7 dalies 5 punktu, įmonės vadovas atsako už metinių turto įsigijimo ir skolinimosi planų sudarymą ir jų pateikimą valdybai svarstyti. Valdyba teikia išvadas dėl metinių turto įsigijimo ir skolinimosi planų. Metinius turto įsigijimo ir skolinimosi planus tvirtina Savivaldybės vykdomoji institucija (2021 metų metinius turto įsigijimo ir skolinimosi planus turėjo tvirtinti Savivaldybės administracijos direktorius). Įmonės savininko teises ir pareigas įgyvendinanti institucija (Savivaldybės administracija) nebuvo patvirtinusi automobilių įsigijimo“.
Turėtume suprasti, kad elektromobiliai įsigyti negavus Savivaldybės administracijos sutikimo, taigi – pažeidžiant nustatytą tvarką.

Paprašė suteikti paskolos garantą
Tik po to, kai „Telšių butų ūkis“ įsigijo elektromobilius, įmonė kreipėsi į Savivaldybę dėl garanto paskolai suteikimo. Šis klausimas svarstytas Kontrolės komitete. „Telšių butų ūkio“ direktoriaus pavaduotojas Mantas Karečka aiškino neva 2020 metų spalio mėnesį įmonė nusprendė dalyvauti klimato kaitos programoje „Transporto priemonių, naudojančių elektrą, suslėgtąsias gamtines dujas, suskystintąsias gamtines dujas, biometaną, vandenilį, įsigijimas ir joms reikalingos infrastruktūros sukūrimas ir plėtra“.
„Telšių butų ūkio“ valdyba tokiam sprendimui pritarė. 2021 metų rugsėjo mėnesį Aplinkos projektų valdymo agentūra pritarė projektui, kurio vertė 46 tūkst. eurų, ir pervedė avansą. Tais pačiais metais „Telšių butų ūkis“ lizingo būdu įsigijo šešis elektromobilius: penkis PEUGEOT 208 ir vieną „CITROEN Jumpy Van“ automobilius. Iš banko šiuos automobilius turi išpirkti per 5 metus.
„Telšių butų ūkis“ pateikė galutinį mokėjimą Aplinkos projektų valdymo agentūrai dėl kompensacijos gavimo, bet gavo neigiamą atsakymą, nes neatitiko būtinos sąlygos – elektromobiliai nėra įmonės nuosavybė, kadangi perkami lizingo būdu. M. Karečka tikino esą Aplinkos projektų valdymo agentūra pritarė automobilių įsigijimui lizingo būdu. Pasirodo, „Telšių butų ūkis“ jokio tai patvirtinančio dokumento neturi, neva buvo pritarta žodžiu.
Pasirodo, „Telšių butų ūkis“ pirma turėjo nusipirkti automobilius iš savo pinigėlių, o paskui prašyti kompensacijos. Perkant lizingo būdu, automobiliai netampa įmonės nuosavybe, kol nėra galutinai sumokėti pinigai. Todėl prireikė paskolos. Bet kad ją gautų, regis, nuostolingai veikianti įmonė bankams nėra patraukli – jie nori Savivaldybės garantijos.
2023 metų balandžio 25 dienos duomenimis, neišpirkta šešių elektromobilių vertė yra 133 tūkst. 701 euras.

Garantu būtų legalizuojama neteisėta veikla
Ar suteikti įmonei garantiją, svarstė ir Savivaldybės taryba. Jos nariai Algirdas Bacevičius, Saulius Urbonas, Remigijus Macas pabrėžė, kad automobiliai įsigyti galimai neteisėtai, kadangi nebuvo gautas Savivaldybės administracijos direktoriaus sutikimas. Suteikiant garantiją, būtų tarsi legalizuoti neteisėti įmonės veiksmai. Kiti Tarybos nariai siūlė skirti šiuos reiškinius: būsimą įmonės naudą įsigyjant automobilius ir neteisėtą veiklą.
„Telšių butų ūkis“, įsigydamas nuosavybės teise automobilius, iš Aplinkos projektų valdymo agentūros gautų 49 tūkst. eurų kompensaciją, o palūkanos bankui kainuotų apie 19 tūkst. eurų. Vadinasi, įmonei liktų daugiau nei pusė gautos kompensacijos, kurią galėtų panaudoti paskolai grąžinti.
Tačiau ekonominiai argumentai ir finansinė nauda įtikino ne visus Tarybos narius, net priklausančius valdančiajai koalicijai. Dauguma socialdemokratų balsavo prieš garantijos suteikimą. Nesurinkus reikiamo pritarimui balsų skaičiaus, garantija „Telšių butų ūkiui“ nesuteikta. Vadinasi, įmonė turės toliau išsipirkti automobilius lizingo būdu, prarasdama galimybę gauti minėtą Aplinkos projektų valdymo agentūros paramą – Europos Sąjungos lėšas.
A.Bacevičius, S.Urbonas, Martinas Leščiauskas ragino įvertinti „Telšių butų ūkio“ direktoriaus veiksmus dėl galimai neteisėto automobilių pirkimo. Anot Tarybos narių, jei šiuo atveju bus užsimerkiama, suteikiama garantija dėl galimai neteisėto automobilių įsigijimo, tai bus ženklas ir kitoms įmonėms bei įstaigoms nesilaikyti teisės aktų. Minėti Tarybos nariai siūlė „atsisveikinti“ su „Telšių butų ūkio“ direktoriumi.
Nusprendus įsigyti automobilius, manytume, įmonės vadovybė privalėjo išsiaiškinti, ar tai galima daryti lizingo būdu, ar tai neužkirs galimybės gauti Aplinkos projektų valdymo agentūros skiriamą kompensaciją. To nebuvo padaryta. Net, kaip matome, nebuvo kreiptasi dėl sutikimo į Savivaldybės administraciją. Galime įžvelgti klaidų ar aplaidumo virtinę, kuri sukelia nuostolius „Telšių butų ūkiui“.
Ar bus įvertinti, kaip siūlo A.Bacevičius ir S.Urbonas, „Telšių butų ūkio“ vadovų ir valdybos veiksmai, dar pamatysime. Beje, nuostolingai praėjusius metus baigusio „Telšių butų ūkio“ valdybai vadovauja socialdemokratas, Telšių seniūnas Česlovas Ubartas.

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.