„Telšių butų ūkis“: gyventojų nuomonės nepaisymas, mokėjimas už neatliktus darbus ir įstrigusi namo renovacija

Telšių Birutės g. 12 namo gyventojų dauguma buvo suklaidinti dėl rekuperatorių. „Telšių butų ūkio“ darbuotojams įrašius darbų aktuose neteisingus duomenis, už šias vėdinimo sistemas, nors jos nesumontuotos, statybininkams pinigai buvo sumokėti.

Telšių Birutės g. 12 daugiabučio namo gyventojai ne dėl savo kaltės įklimpo į niekaip nesibaigiančią namo renovaciją. Šį namą administruoja ir jo renovacija rūpinasi Savivaldybės įmonė „Telšių butų ūkis“. Pasirodo, namo renovacija aptekusi ir ikiteisminio tyrimo vertais reikalais. Vis dėlto Telšių apylinkės prokuratūra ikiteisminį tyrimą nutraukė, tačiau jos nutarime yra daug įdomios informacijos, keliančios klausimus, į kuriuos kol kas neatsakyta.

Alvydas Ivoncius

Prašo Savivaldybės pinigų
„Telšių butų ūkis“ kreipėsi į Savivaldybės tarybą, prašydamas skirti 51 tūkst. eurų, kad būtų galima užbaigti namo renovaciją. Dar sausio mėnesį įvykusiame Savivaldybės tarybos Verslo, ekonomikos ir finansų komiteto posėdyje „Telšių butų ūkio“ atstovas Mantas Karečka aiškino esą namą renovavusi UAB „Kauno statybų ranga“ bankrutavo. Namo renovacija baigta 95 procentais, tačiau likusių darbų kiti rangovai nenori, nes nepageidautų užtikrinti garantinio laikotarpio prievolių įvykdymo visiems objekte atliktiems darbams, taip pat atliktiems ir „Kauno statybų rangos“. Paprastai sakant, statybininkai baiminasi garantuoti už anksčiau atliktus darbus – nelabai aišku, kokio jie lygio ir kokios bėdos garantiniu laikotarpiu gali pasirodyti. Todėl „Telšių butų ūkis“ prašė Savivaldybės tarybos skirti 51 tūkst. eurų garantui.
Rajono valdžia buvo lyg ir nusiteikusi padėti, net parengė sprendimo projektą sausio mėnesio Tarybos posėdžiui. Bet ėmė viską ir atšaukė: pasirodo, Savivaldybė neturi pasitvirtinusi tvarkos, pagal kurią galėtų skirti pinigus. Sausio mėnesį nuspręsta pasitvirtinti tą tvarką ir Birutės g. 12 namo renovacijai skirti pinigų kituose posėdžiuose. Tai padaryti buvo numatyta kovo mėnesio posėdyje, bet gana netikėtai sprendimas dėl pinigų skyrimo tvarkos ir pagalbos namo gyventojams buvo išimtas iš darbotvarkės. Pasirodo, parengta pinigų skyrimo tvarka, anot kai kurių Tarybos narių, nei velnias, nei gegutė. Tvarka grąžinta Savivaldybės administracijai tobulinti.

Dėl kieno kaltės įstrigo renovacija?
Vis dėlto taip ir lieka neaišku, kodėl už namą atsakinga Savivaldybės įmonė „Telšių butų ūkis“ nesugebėjo organizuoti renovacijos taip, kad ji būtų baigta laiku.
Birutės g. 12 namo renovacija pradėta 2019 metais. Bet netrukus atsirado nesklandumų ir nesutarimų su statybininkais. Kol buvo aiškinamasi, kas ir kaip, neva pabrango darbai. Pagal sutartį, bendra darbų vertė buvo 826 tūkst. 923 eurai, o „Telšių butų ūkio“ prašyme Savivaldybei dėl pinigų skyrimo garantui jau minima 1 mln. 30 tūkst. 937 eurų suma.
Pasirodo, su statybininkais „Telšių butų ūkis“ 2020 metų lapkričio 30 dieną pasirašė taikos sutartį. Tokią pat sutartį pasirašė ir 2021 metų lapkričio 16 dieną. Tomis sutartimis, regis, buvo didinamos namo renovacijos kainos.

Įtartinos rekuperatorių kainos
Šiame straipsnyje rašysime, kad ikiteisminį tyrimą dėl rekuperatorių įrengimo name buvo pradėjusi Telšių apylinkės prokuratūra. Rekuperatoriai – oro vėdinimo sistemos. Prokurorai ikiteisminį tyrimą nutraukė, bet jų nutarime esama įdomios informacijos.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ (Nr.26 ir 27)

Būkite pirmas pakomentavęs

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.