Vadovas darbuotojų premijas susigrūsdavo sau į kišenę

Rašėme, kad Savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba vasario pabaigoje parengė Varnių pirminės sveikatos priežiūros centro darbo užmokesčio nustatymo ir mokėjimo teisingumo audito ataskaitą. Joje skersai išilgai driekiasi gausybė pažeidimų. Tačiau už juos atsakingas buvęs įstaigos vadovas jau miręs, o finansininkė – nebedirba. Pasirodo, šioje gydymo įstaigoje klestėjo kur kas didesnė savivalė, kurią nustatė ne kontrolieriai, o Šiaulių apygardos prokurorai.

Alvydas Ivoncius

Premija mokėjo… dovanų čekiais
Primename, kad buvęs, jau miręs, įstaigos vadovas dažnai pats dėl savęs priimdavo naudingus sprendimus, dirbo keliose vietose ir sau nusistatydavo atlygį.
Palaidos balos įstaigoje telkšojo mokant premijas. Kontrolieriams įtarimų bei abejonių kėlė atlyginimų, premijų ir priemokų mokėjimas kai kuriems kitiems darbuotojams. Tūkstančiai eurų premijų ir priemokų išmokėta nežinia už ką. Kontrolieriai čia įžvelgė ne vien aplaidumą: „Šie anksčiau išdėstyti audito metu nustatyti dalykai rodo, kad premijos galėjo būti apskaičiuojamos ir išmokamos galimai apgaulės būdu (fiktyvus apskaičiuojamų premijų didinimas, premijų mokėjimas nepagrįstas dokumentais), siekiant premijų apskaičiavimą ir išmokėjimą galimai nuslėpti nuo kitų darbuotojų bei galimai siekiant asmeninės naudos sau ir savo artimam asmeniui“.
Varnių pirminės sveikatos priežiūros centre vyr. gydytojas buvo sumanęs premijas mokėti vieno prekybos centro… dovanų čekiais, nors toks mokėjimo būdas nebuvo numatytas įstaigos dokumentuose. Manytume, pats sumanymas stulbinamai keistas. Tokiu būdu ribojama darbuotojų teisė savo nuožiūra išleisti pinigus. Jie verčiami prekybos centre įsigyti kažką, ko gal nė nereikia. Gal darbuotojai, gavę grynais, pinigus išleisti norėtų kitoms reikmėms? Kokiu būdu buvo parinktas tas prekybos centras, kuriame priversti premijas išleisti darbuotojai? Kontrolieriai ataskaitoje rašo, kad 72 darbuotojams premijų dovanų čekiais buvo išmokėta net 13 tūkst. 270 eurų. Premijos yra darbo užmokesčio dalis ir jokiais dovanų čekiais jos mokamas negali būti.

Įtarimų kėlė ir priedų mokėjimas
Įstaigoje, apskaičiuojant ir mokant premijas, būta labai įtartinų reiškinių. Kontrolieriai akte rašo, kad negalėjo patvirtinti ar teisėtai 2020 metais vienam darbuotojui išmokėta 4 tūkst. 611, o kitam – 4 tūkst. 242 eurai premijų. Be to, kai kuriais atvejais premijos išmokėtos kur kas didesnės nei buvo nurodyta vadovo įsakymuose. Įtarimų kelia ir tai, kad kai kuriems darbuotojams buvo mokami priedai net 100 ir daugiau procentų viršijant pagrindinio darbo užmokesčio dydį. Kartais tie priedai, priemokos mokėti tiems darbuotojams, kuriems jie iš viso nebuvo paskirti.
Kontrolieriai, kur tik tikrino, ten rado klaidų, net galimos nusikalstos veikos požymių dėl darbo užmokesčio, priemokų, premijų mokėjimo. Kai kuriems darbuotojams neteisingai apskaičiuotos atostoginių sumos: vieniems šimtais eurų – didesnės, kitiems – mažesnės.
Neaišku, už ką darbuotojams buvo mokamos premijos. Nemaža dalis jų, pasirodo, apskaičiuota net be raštiško direktoriaus įsakymo. Dar blogiau – kontrolieriai ataskaitoje rašo: „Nustatėme požymių, kad šios premijos galėjo būti apskaičiuojamos ir išmokamos apgaulės būdu (fiktyvus apskaičiuojamų premijų didinimas, premijų mokėjimas nepagrįstas dokumentais), siekiant premijų apskaičiavimą ir išmokėjimą galimai nuslėpti nuo kitų darbuotojų bei galimai siekiant asmeninės naudos“. Lygiai tokia pat „tvarka“ buvo mokamos ir priemokos. Tokiu būdu premijoms ir priemokoms išleista dešimtys tūkstančių eurų. Priemokoms vien 2020-2021 metais išleista 26 tūkst. 279, o premijoms – 11 tūkst. 933 eurai.

Neva pinigų reikėjo „dovanėlėms“
Kontrolieriai akte rašo, kad audito metu nustačius nusikalstamos veikos požymių, surinkti duomenys buvo perduoti teisėsaugos institucijoms. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tačiau prokuroro 2023 metų gruodžio 29 dienos nutarimu ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.
„Kalvotoji Žemaitija“ gavo nuasmenintą Šiaulių apygardos prokuratūros nutarimą, kuris šokiravo ne mažiau nei kontrolierių audito aktas.
Pasirodo, kad įstaigos finansininkei ir jos sutuoktiniui buvo fiktyviai mokamos premijos. Įstaigos vadovas iš abiejų darbuotojų reikalaudavo premijas grąžinti jam atgal. Tokiu būdu 2020 ir 2021 metais nepagrįstai buvo išmokėta apie 15 tūkst. eurų premijų. Jas finansininkė ir jos sutuoktinis, pinigus paėmę iš bankomato, galėjo tik rankose palaikyti – viską privalėjo atiduoti vadovui. O šis premijas skirdavo „špargalkėmis“ – ranka rašytais įsakymais.
Prokurorų įtariamąja apklausta buvusi finansininkė tvirtino esą prieš keletą metų ėmė keistis Varnių pirminės sveikatos priežiūros centro vadovo elgesys. „Tuo metu labai pasireiškė jo noras prasimanyti pinigų“, – liudijo moteris. Vadovas jai išdėstė savo „verslo planą“ – skirs premijas, kurias ji su sutuoktiniu turės jam atiduoti. Moteris prieštarauti nedrįso, kadangi bijojo netekti darbo. Pasinaudodamas galia paveikti pavaldinę, vadovas ją įtraukė į savo paties sumanytą nusikalstamą veiką. Be to, finansininkei pinigų vadovas negailėjo – jos atlyginimas buvo apie 2 tūkst. eurų. Moteris baiminosi ne tik netekti darbo, bet ir tokio jos šeimai svarbaus pragyvenimo šaltinio.
Kartą moteris savo viršininko paklausė, kam jam reikalingi pinigai. Išgirdo atsakymą: „Dovanėlėms“, nes neva jis vykdavo pas kai kuriuos Savivaldybės tarybos narius. O čia jau neaišku: ar vadovas tikrai kam nors vežė kyšius, ar tik taip paaiškino, o pinigus pasiglemždavo vienas pats.
Moteris žinojo, kad jos viršininkas tapęs priklausomas nuo psichotropinių vaistų. Kartą „e-sveikatoje“ aptiko, kad neva jai išrašyta morfijaus, kurio moteriai nereikėjo. Finansininkė pareikalavo jos vardu tokių vaistų neišrašinėti ir sulaukė grasinimų.
Šiaulių apygardos prokurorai nusprendė buvusiai finansininkei baudžiamosios atsakomybės netaikyti, nes esą visa tai – finansinės drausmės pažeidimai, o pats svarbiausias kaltininkas, tokiu būdu grobstęs pinigus, jau miręs.

Būkite pirmas pakomentavęs

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.